ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Kovács Gábor: A vagyon kötelez
2004. január 30., péntek, 7:20|Utolsó módosítás: 2004. február 2., hétfő, 15:40

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Kovács Gábor, a Bankár Holding vezérigazgatója a rendszerváltás után vagyonát megsokszorozta, majd milliárdjainak egy részét - 3 milliárd forintot - közcélra kínálta fel a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány létrehozásával. Az [origo] Vendégszobájában az üzletember elmondta: kommunikációs tanfolyamra küldené a kormányt, leginkább a magyarok irigységétől és cselekvőképtelenségétől tart, és úgy véli, tisztességesen is meg lehet gazdagodni hazánkban.


Példát mutatna kortársainak 1/3. oldal >>

- A Kovács Gábor Művészeti Alapítványt nemrégiben hoztam létre, 3 milliárd forintos vagyonnal, és azzal a céllal, hogy a XXI. századi kortárs művészeteket támogassa. Az alapítvány célja egy saját gyűjtemény létrehozása és a ma élő művészet most születő alkotásainak támogatása. Az alapítvány az Andrássy út 112. alatt található palotában fog működni, nyitás április 20-án. Itt kiállítások, és egy nagyon jó minőségű, otthonos kávézó és étterem működik majd. A koncepció befogadó: lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, és találkozhasson a kortárs művészetekkel.

Ki pályázhat és milyen támogatásra? (Gogen)
- A pályázatokat és támogatási formákat az alapítvány kuratóriuma fogja kiírni és megjelölni, az első pályázatokra valószínűleg az áprilisi nyitás környékén lehet számítani.

Forrás: [origo]

Hogyan szólhat bele alapítványa dolgaiba? (karolyba)
- Én ennek az alapítványnak az alapítója vagyok, az alapítvány tevékenységével kapcsolatosan a kuratórium, illetve a művészeti tanács az illetékes. Nyilvánvalóan szeretném, hogyha az alapítvány a tevékenységét olyan szellemben folytatná, amelyik közel áll az egyéniségemhez, lelkemhez. Legközelebb konkrétan 2 év múlva leszek döntési helyzetben, amikor lejár a művészeti tanács mandátuma, illetve 3 év múlva, amikor új kuratóriumot nevezhetek ki. Addig nekem döntési jogom nincsen, és ez így természetes. Ez ezért alapítvány, és ezért közcélú.

Kik lesznek a kuratórium tagjai? (Robert_Altman)
- Vízi E. Szilveszter, dr. Rajna József, dr. Köves Péter, Hegyi Lóránd, valamint dr. Tóth Tamás, aki egyben a kuratórium elnöke is.

Tervezi-e, hogy a képzőművészet mellett mást is támogatna (zene, sport)? (csubajsz)
- Az alapítvány művészeti alapítvány, természetesen ez nem csak képzőművészetet jelent, hanem egyéb művészeti ágakat is. Az Andrássy úti házban lesz egy 100 fős mobilszínpad is, amely zenei produkciónak is teret tud adni. Egyéb művészeti ágak támogatása nyilvánvalóan az alapítvány vagyongyarapodásával összefüggésben merülhet fel. A sport támogatását én inkább meghagynám másoknak.

Most megy a Magyar Filmszemle. Filmeket is fognak támogatni? Esetleg dokumentumfilmeket? (Robert_Altman)
- Az alapítvány jogköre, hogy eldöntse a konkrét támogatási formákat. A kuratórium jelenlegi szándéka szerint egyelőre a filmművészetet nem támogatja.

Csak annyit kérdeznék, hogy underground rapzenekarokat nem akar-e támogatni, a 20 ezer forintos stúdióidő kifizetésével? (Laca_gen)
- Én nem szeretnék támogatni semmit vagy senkit konkrétan, ezért is hoztam létre az alapítványt; hogy az alapítvány fog-e ilyen pályázatot kiírni, nem tudom.

Mért pont a művészetet támogatta ennyi pénzel? Mért nem a korházakat vagy a beteg gyerekeket? ([-Zeus-])
- Mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy mit támogat. Én azért választottam a művészetet, mert a művészet az, amelyik örök értéket tud létrehozni, és az utókor is tud épülni belőle. Egy magánkórházat már építettem, úgy gondolom ezzel is példát mutattam még 1998-ban. A beteg gyerekek támogatása magánügy, nyilvánvalóan az adakozási kategóriában én ettől az alapítványtól függetlenül a múltban is és a jövőben is fogok adni a saját szívem belátása szerint.

Miért költ ennyi pénzt saját vagyonából? (Gogen)
- Én úgy gondolom, hogy annak, aki ebben az országban él, dolgozik és vagyonosodik, annak kötelezettségei is vannak embertársaival szemben. Ezen az alapítványon keresztül szerettem volna adni olyan célra, amelyen keresztül nagyon sok ember épülhet szellemileg. A vagyon kötelez, én így szerettem volna példát mutatni kortársaimnak.

Forrás: [origo]

Miért pont most döntött úgy, hogy támogatja a kortárs magyar művészetet? (karolyba)
- Azt hiszem, hogy a XXI. század művészete másról fog szólni, mint a XX. század második felének művészete. Remélem, hogy újra előtérbe kerül az emberek vágyainak művészi szintű megfogalmazása, újra pozitív sugárzású gondolatgazdag képek keletkeznek, amelyekkel együtt lehet élni. Remélem nem csak az a művészet lesz jellemző a XXI. századra, amelynek alapja az igénytelenség önmagunkkal szemben, az erőszak vagy éppen a geg. Egyre több barátom mondja a környezetemben, hogy olyan gyűjteményt építsetek, amelyik nekünk is fog tetszeni, és ne csak olyat, amely valamilyen kritikát fogalmaz meg, erőszakról szól, húst és vért látni rajta, vagy éppen számunkra értelmezhetetlen.


Ajánlat


Vállalati jótékonyság: százmilliók a százmilliárdokból

Ön szerint a magyar gazdasági elit miért nem jótékonykodik? Miért nincsenek valódi mecénások Magyarországon? (karolyba)
- Ezt a kérdést valószínűleg a magyar gazdasági elit szereplőinek kellene feltenni, a jótékonykodás, mecenatúra belülről jövő dolog, mindenkinek egyénileg kell eljutni idáig a lelke mélyén. Ez elsősorban lelki kérdés, csak másodsorban anyagi. Talán a gazdag emberek közül egyre több fogja azt gondolni, hogy nem a pénz a boldogság záloga. Én mindenesetre mindenkit bátorítok, és remélem, sokan lesznek olyanok, akik az alapítványomhoz fognak csatlakozni, vagy azt fogják támogatni adóforintjaikkal.

Úgy gondolom, hogy legalább is a koncepciót klónozni kellene. Félretéve a tréfát, nagyon boldog lennék, ha egyre több olyan ember lenne, aki ugyanúgy áldozna mecenatúrára, mint én, és még boldogabb lennék, ha azt mondanák, hogy ők mást akarnak csinálni, mint Kovács Gábor, vagy másképp akarják csinálni. A lényeg, hogy csinálják. Ezáltal gazdagabbak leszünk szellemileg. A hétvégét Rómában töltöttem, és megcsodáltam azokat a műtárgyakat, amelyek a reneszánsz bankárainak, üzletembereinek, politikusainak és vallási vezetőinek támogatásával jöttek létre. Maradandó értékek ezek, talán Magyarországon a XXI. században mi is létre tudunk hozni valami maradandót.

Gondolja, ha nem lenne gazdag, akkor is pont így gondolkodna az adakozásról? (Angel38)
- Ezen még nem gondolkoztam, azt viszont mondhatom, hogy anyagi lehetőségeimhez mérten mindig segítettem és támogattam környezetemet. Most az a szerencsém, hogy nem csak a közvetlen környezetemet tudom támogatni, hanem talán valami nagyobb volumenű sikertörténetet van módomban elindítani.

Mit gondol arról, hogy több sportágnak is csökken a támogatása, miközben Baumgartner Zsolt 4 millió dollárt kap? Pláne, hogy a művészetet, amellyel sokkal jobban lehetne Magyarország imázsát növelni, talán ki is hagyják ebből az egészből... (Robert_Altman)
- Sajnálatosnak tartom, hogy a kormány a kultúrára nem áldoz eleget. Hihetetlenül boldog lennék, ha eljutnánk oda, hogy egy ilyen magánalapítvány számlájára befolyó magántámogatások összegével azonos összegű állami pénz is rendelkezésre állna. Ugyanis így az államtól független elosztási mechanizmus erősíthetné meg a kultúrát. A sport támogatása véleményem szerint kevésbé állami feladat, a tömegsport egy másik kérdés. Baumgartner Zsolt támogatása és az állami szerepvállalás az én szememben nem sporttámogatás, hanem az ország népszerűsítésének egyik formája. Ez is egy olyan kérdés, amelyet a kormány hihetetlenül rosszul kommunikált: megjegyzem, hogy ez egy üzleti vállalkozás a kormány részéről is, amely nem derült ki az első bejelentéskor, illetve egy ilyen üzleti vállalkozás szerződő fele szerintem helytelenül a magyar állam, sokkal inkább a Magyar Fejlesztési Banknak kellene egy ilyen feladatot felvállalnia.

Önt mennyire érdeklik a művészetek? Melyik a kedvenc stílusa? (GeniusPro)
- Én nagyon szeretem a képzőművészetet, a kedvencem a XIX. századi magyar romantikus tájképfestészet, és a XX. század néhány kiemelkedő egyénisége, mint Csontváry-Koszta, Gulácsy. A ma élők közül Péreli Zsuzsa gobleinművész a kedvencem. A szépet szeretem, stílusirányzattól függetlenül. Lehet ez figuratív vagy nonfiguratív, a lényeg, hogy megérintsen, és őszinte legyen.

Fiatal műkereskedőktől is szokott vásárolni? Egyáltalán elérheti-e Önt valaki, akinek jó áruja van? Vagy csak a jól bevált nagy nevű műkereskedőktől szerzi be a jobb darabokat? (juliusart)
- A gyűjteményem nem terjed ki kortárs műtárgyakra. Én meghúztam egy határvonalat, és azt mondtam, hogy Kovács Gábor gyűjteménye befejeződik 2000-ben, az alapítvány gyűjteménye pedig ebben az évben indul. Az alapítvány kuratóriuma jelen pillanatban is dolgozik a gyűjteményépítés koncepciójának pontos megfogalmazásán. 2005-ben az alapítvány szervezni fog egy szalont, amelyre az elmúlt 12 hónapban elkészült műalkotásokkal lehet pályázni Ez lehetőséget ad minden tehetség megjelenésére, független attól, hogy a jelenlegi piaci pozíciója és ismertsége milyen. Én mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a műtárgyak minősége legyen az elsődleges értékmérő.

Mit szól a Monet és barátai kiállítás elképesztő sikeréhez? Engem ez arról győz meg hogy van értelme támogatni a művészetet még akkor is ha ez spéci egy elég szélsőséges példa, hiszen Monet az mégiscsak Monet :) (cool)
- Nagyon örülök ennek a sikernek, és ez engem még inkább megerősít abban, hogy a XXI. században a művészetek területén újra lezajlik a szépség forradalma, és újra egymásra talál a művész és a közönség.


1/3 következő oldal >>

1. Példát mutatna kortársainak

2. Kommunikációs tanfolyamra kéne küldeni a kormányt

3. Tisztességesen is meg lehet gazdagodni MagyarországonKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor