ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Hegedűs Miklós: Az oroszok csak gázt tudnak eladni
2006. január 9., hétfő, 17:51|Utolsó módosítás: 2006. január 23., hétfő, 16:23

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A gázvita hosszú távon megemeli majd a földgáz árát a világpiacon - állítja Hegedűs Miklós energetikai szakértő. Hegedűs szerint a gázvitában Oroszország is legalább annyira kiszolgáltatott, mint a gázt vásároló európai országok. A GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatóját olvasóink az orosz-ukrán gázvita felvetette problémákról, a Föld kőolajkészleteiről és az alternatív energiaforrásokról kérdezték a Vendégszobában.


"Kockázatmentes energiaellátás nem képzelhető el" 1/2. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója
Ajánlat
GKI Energiakutató
Ajánlat
Halaszthatatlan a gázrendszer fejlesztése
Európa finanszírozhatja az olcsó ukrán gázt
Orosz-török gázvezeték a monopólium ellen

- Honnan pótolható a szükséges gáz, ha az oroszok hosszabb időre zárják el a gázcsapot? Elképzelhető, hogy nem tudunk fűteni? (Yukos)

- Én azt gondolom, nem képzelhető el, hogy nem tudunk fűteni. Egyrészt közel 3 milliárd köbméter földgáz hazai termelésű, másrészt a hazai tárolókapacitás 3,5 milliárd köbméter, amelyet a nyári időszakban érkező földgázzal töltenek fel, a január-februárban jelentkező csúcsigények kielégítésére. Hosszabb távon a szállításban nagyon erős az orosz fél érdekeltsége, hiszen gázt eladni csak oda lehet, ahol kiépült gázvezeték van. Az oroszoknak a kőolajon és a földgázon kívül nincs számottevő exporttermékük.

- Ha nem jut földgáz Magyarországra, akkor mivel pótolják azt? [Ádámbarca]

- Rövid távon a földgázt nem lehet helyettesíteni. Magyarországon még a villamos energia sem jöhet számításba, hiszen ennek egyharmadát is földgázból állítjuk elő. Úgy ítélhető meg, hogy a földgázimport megszűnése csak nagyon elvont lehetőség, hiszen a kiépült földgázhálózat nagyon meghatározóan kapcsolja egybe a fogyasztót és a termelőt. Így a termelőnek gyakran fontosabb a rendszer zavartalan működése, mint a sebezhető fogyasztónak. Tehát a földgázimport megszűnése nem valós kérdésfelvetés, az viszont igaz, hogy átmenetileg, rövid időre gondok jelentkezhetnek, nem is elsősorban a forrás hozzáférhetősége, hanem a tízezer kilométeres gázhálózat terrortámadásnak, természeti katasztrófának, politikai viszályoknak való kiszolgáltatottsága miatt. Fontos figyelembe venni, hogy az ellátás biztonságának túlhangsúlyozása nagyon megdrágíthatja a földgáz árát, ami a magyar lakosság számára kihívást jelent, ráadásul a következő években a földgáz ára tovább emelkedik. Politikailag a kérdést úgy kellene feltenni, hogy a néhány napos gázellátási problémával szemben a lakosság milyen nagyságú ártöbbletet hajlandó fizetni.

- Valamilyen kártérítést nem lehet behajtani az ukránokon, amiért a magyar államot valamilyen szinten megkárosították? [PeterMaister]

- Én azt gondolom, az ukránok eljárása nem európai megközelítés, és erre aligha lehet ugyancsak nem európai módon válaszolni. Az ukránok azonban mind gazdasági, mind politikai értelemben Európa irányába orientálódnak, így az várható, hogy az üzleti világban is európai megközelítéseket alkalmaznak. Ez egyébként arra is garancia, hogy tartósan nem fogják megdézsmálni a harmadik országokban szerződéssel lekötött földgázszállításokat. Igazából a hazai gázellátásban komolyabb károk nem keletkeztek. Az esetleg kieső mennyiségek a későbbiekben pótolhatók. Egyébiránt téli időszakban korábban is előfordult, hogy tartós hideg esetén bizonyos nagyfogyasztókat - erőműveket - a földgázellátásból kizártak. Az erőműveknek ilyen esetekre kötelező tüzelőolajat tartalékolniuk a gáz pótlására. A tüzelőolaj ugyan drágább,de néhány napos kiesés költsége nem számottevő. Egyébként is, a "megszakítható" fogyasztók a gázellátásban bizonyos árkedvezményeket kapnak.

Fotó: Fábián Évi

- Milyen alternatív megoldásokat dolgoztak ki, ha mégis beütne egy krach vagy valami egyéb természeti katasztrófa? [cicavirág007]

- Hangsúlyoznám, hogy a globalizált világban kockázatmentes energiaellátás nem képzelhető el. Magyarország esetében például az EU-tagság azért is nagyon komoly tényező, mert együttes fellépéssel jelentősen csökkenhetők az energiaellátással kapcsolatos természeti, politikai kockázatok. A kockázatok csökkentésének gazdasági terhei közös fellépéssel mérsékelhetőek. Úgy gondolom, hogy például Ukrajna valamilyen társult európai viszonya nem csak politikailag, hanem az energiaellátás szempontjából is komoly tényező lehetne. A váratlan természeti csapások ellen a különböző hálózatok kiépítésével lehet védekezni. A mostani orosz-ukrán vita felgyorsította a Nabucco-vezeték már megkezdett építését, és siettetni fogja a most bejelentett orosz-német balti vezeték megépítését is. A többféle vezeték léte a szállítási kockázatokat csökkenti,de az orosz forrásoktól való függőséget igazából nem befolyásolja, bár az észak-afrikai vezeték felvetése és a cseppfolyósítottföldgáz-rendszer kiépítése az orosz forrásoktól való függőséget is lazítani fogja. Ezek azonban közép- és hosszabb távú megoldások, rövid távú válaszok igazából nincsenek.


1/2 következő oldal >>

1. "Kockázatmentes energiaellátás nem képzelhető el"

2. "A drágulás felgyorsíthatja az olaj helyettesítését"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor