ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Kovács László: "Az euróval sem jön el a Kánaán"
2007. május 9., szerda, 7:09

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Európai Bizottság magyar biztosa, Kovács László szerint a társadalmi igazságosság érdekében csökkenteni kellene a munka adóterhelését, és növelni a fogyasztás, a környezetszennyezés, a vagyon adóztatását. A Brüsszelben adóügyekkel foglalkozó egykori külügyminisztert arról is kérdezték olvasóink a Vendégszobában, hogy mi a véleménye a jelenlegi kormány intézkedéseiről és hogy tervez-e az EU uniós adót.


Euró: mikor és miért? 1/2. oldal >>

Forrás: [origo]
"Hasonló, mint annak idején a Monarchia"
Ingatlanajánló
Ingatlanpiaci szolgáltatások
>>>
Ajánlat
Olvassa a gazdaság híreit!
Pénzügyi chatek

Üdvözlöm a fórumozókat! Mivel május 9-e Európa napja, szívesen beszélnék arról, hogy miért jobb bent, mint kint - mármint Magyarországnak az EU-ban. Mit adott a tagság Magyarországnak és Magyarország mit adott az uniónak.

Mire számít, meddig marad uniós biztos? [profit54]
- A Barroso-bizottság mandátuma 2009 novemberében jár le.

Ha az árak EU-s szintűek, akkor a fizetések miért nem, hogy az ember meg tudjon élni? [intelshide]
- Az árak nem teljesen azonosak. Mivel Brüsszelben élek, viszonylag könnyen össze tudom hasonlítani a belga és a magyar árakat, de gyakran megfordulok más uniós országokban is. Néhány példa: annak a körülbelül 60 négyzetméteres lakásnak, ahol lakom, a havi bérleti díja több mint 300 ezer forintnak felel meg. Magasabbak a magyarnál az élelmiszerek árai, az éttermi árak, de meglepő módon olyan cikkeké is, mint a plazma- vagy LCD-tévék. Persze magasabbak a fizetések is, mégpedig annyival, amennyivel magasabb a munka termelékenysége. Ebben pedig Magyarország egyelőre még elmarad az uniós átlagtól. Még egy összehasonlító adat: az egy főre jutó nemzeti összterméket számítva Magyarország ma az uniós átlag 63 százalékát éri el, 3 éve ez csak 60 százalék volt. Írország, amely a csatlakozáskor a közösség egyik legszegényebb országa volt, ma a 3. leggazdagabb, de ehhez több mint 25 évre volt szüksége.

Kár szerintem az eurót addig bevezetni, míg el nem érjük keresetileg is az uniót. [real29]
- Az euró bevezetésének előnyei és a kereseti szint között nincs összefüggés. Az eurózóna tagállamai között is van kereset-színvonalbeli különbség. Az ez év január elsején az eurót bevezető Szlovénia az egy főre jutó GDP tekintetében az uniós átlagnak kicsivel több mint 70 százalékát éri el, a bevezetés mégis helyes lépés volt.

Ennek a végül is "zárt" gazdasági rendszernek lehet olyan következménye, mint anno az Osztrák-Magyar Monarchiában? Erősödés, jó életszínvonal, viszont a nemzeti indentitástudat fokozott halványítása... [.Husky.]
- Az európai integráció erős leegyszerűsítéssel ugyan, de következményeit tekintve hasonló eredménnyel jár a tagállamok számára, mint annak idején a Monarchia. Az EU gazdasági ereje nagyjából azonos az USA-éval, ez ma a világ legnagyobb egységes versenypiaca (több mint 480 millió fogyasztó). A világkereskedelemben vezető szerepet játszik (például Kína legnagyobb kereskedelmi partnere), összességében a világgazdaság és a világpolitika egyik meghatározó tényezője. Ez minden tagállam számára előnyös.

Ha jön az euró, az maga a Kánaán lesz nekünk, legalábbis ezt sulykolják. De mi van az árnyoldallal? Olyan nincs? [uzssob]
- Azt gondolom, hogy egyetlen felelős politikus vagy gazdasági szakember sem ígér Kánaánt az euró bevezetésével, mint ahogy nem ígért ilyet az uniós csatlakozással sem. A lényeg, hogy a mérleg egyértelműen pozitív, hiszen, például, az euró bevezetéséhez csökkenteni kell a költségvetés hiányát és az államadósságot. Ehhez elkerülhetetlenek a megszorítások és a reformok. De az ésszerűség az euró bevezetése nélkül is ezt diktálná.

Lát egyáltalán esélyt arra, hogy 10 éven belül euróval fizessünk, mint számos (rosszabbul startoló) szomszédunk, akiknek ez már sikerült? [Begbie1]
- A magyar kormány a sokat emlegetett konvergenciaprogramban azt vállalta, hogy 2009-re eléri az euró bevezetésének követelményeit. Így többek között azt, hogy a GDP 3 százaléka alá kerül az államháztartás hiánya, a külföldi adósság pedig a GDP 50 százaléka alá kerül vagy azt legalábbis megközelíti. Ezenkívül az infláció nem haladja meg több mint másfél százalékkel a 3 legalacsonyabb inflációjú ország átlagát. Ezt követően a szabályok szerint 2 évet kell eltölteni a közös pénz "előszobájában", hogy bebizonyosodjon a helyzet tartóssága. Akkor következhet az euró bevezetése, így legkorábban 2011-ben.

Az euró bevezetésének az osztrákok sem örültek, mi miért tennénk? Jó lesz nekünk a közös valuta? [bpanni68]
- Az euró bevezetése a legtöbb tagállamban vitát váltott ki, s mai is vannak, bár nem sokan, akik visszacsinálnák. A közös pénznek azonban számos előnye van, a gazdaság, a pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok, de a magánszemélyek számára is. Gondoljon csak arra, hogy ha elindul egy több országot érintő túrára vagy hivatalos útra, nem kell többféle valutát magával vinnie vagy veszteséggel átváltogatnia. Euróval a zsebében már 13 országot utazhat végig, s ez a szám csak növekedni fog.


1/2 következő oldal >>

1. Euró: mikor és miért?

2. Eva, ekho, regadóKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor