Szentkuti: "Nekem nagyon tetszik a Combino"

Vágólapra másolva!
Minden új jármű bevezetésekor vannak technikai problémák - válaszolta olvasóink combinós faggatózására a magyarországi Siemens német születésű, de régóta itt élő vezérigazgatója. Szentkuti László a Vendégszobában beszélt az anyacég mobilüzletágának eladásáról, de kiderült még az is, melyik Formula-1-es és futballcsapatnak drukkol.
Vágólapra másolva!

Mennyi időre vállalta a magyar cég irányítását? Mi a vágyálma, amit itt szeretne megvalósítani? [monik23456]
- Saját kérésemre határozott idejű szerződést kötöttünk. Így szabad mozgásterem van. A pontos időről nem nyilatkozhatom. Vágyálmom az, hogy egy év múlva akár a személyes jelenlétem nélkül is működjön a cég. Pillanatnyilag reggeltől estig tele a naptáram, szeretnék több szabadidővel rendelkezni. Azt szeretném, hogy egy év múlva csak pozitív gondolatokat ébresszen a Siemens név.

Magyarországon is sok fiktív üzletet kötöttek hajléktalanokkal. Nem fél, hogy ez megismétlődhet az ön vezérigazgatósága alatt? [monik23456]
- A fiktív üzletek csak feltételezések a Siemenshez kapcsolódóan, de azért vannak cégek, amelyekkel ma nem kötnénk újra szerződést. Én alapvetően a legális eszközökkel megkötött üzletek híve vagyok.

Milyen kutatásokat támogatnak Magyarországon? Mi a véleménye a magyar szakemberekről? [monik23456]
- Az IT-szektoron belül a Szegedi Egyetemmel van együttműködés, illetve a BME több karával is dolgozunk együtt projekteken. Ezen a területen nagyon jók a magyar szakemberek, viszont még mindig kevéssé beszélnek idegen nyelvet, ezért a nemzetközi projektjeinkben nekünk is problémánk van néha.

Ön milyen idegen nyelveket beszél? [Ana!!!]
- Nekem a magyar is idegen nyelv. Az anyanyelvem a német, folyékony az angol, emellett meg tudom értetni magamat holland, olasz, portugál nyelven. Franciául is elboldogulok, ha kell.

Miért tartja magát németnek? A neve elég magyarosnak tűnik. [legjobb dolog]
- Német az anyám, Németországban születtem. Magyar útlevéllel, mert 1968-ban egy német anya nem volt elegendő a német állampolgársághoz. Egyébként nem tartom annyira németnek magamat, sőt a 12 év után, amelyet Magyarországon töltöttem, még erősebben kötődöm a magyarságomhoz.

Hova járt egyetemre? [ELION]
- Osnabrückben, Bonnban, Rómában, Szegeden. Három államvizsgám van.

Melyek a legfontosabb tényezők, ha egy fiatal a szakmájában olyan sikeres szeretne lenni, mint ön? [Aimar21]
- Jókor, jó helyen kell lenni. Ezenkívül legyen egy álmod, amelyet következetesen igyekezz elérni, tudd, hogy mit akarsz, és mire vagy képes. Azért nem árt egy bizonyos képzettségi szint, fontos a jó fellépés is, meg a nyelvtudás.

Német lévén a foci a kedvence, vagy esetleg más sportnak hódol? [monik23456]
- A Borussia Dortmundnak és a Hannovernek drukkolok. A Bayernt meg utálom. Szeretem a Forma-1-et is.

Kinek drukkol a Forma-1-ben? Ön szerint ki nyeri a vb-t idén? [Tomifiú]
- Massának drukkolok, jobb híján, szerintem Alonso újra győzni fog.

Az önök cége, úgy tudom, szponzorál vagy szponzorált egy istállót az F1-ben. Mennyi pénzt hoz, hogy sporteseményeket támogatnak? [UFOMAN95]
- A Siemens már kilépett az F1 támogatásából, pont azért, mert nem ítélte hatékonynak. Kezdő vagyok ezen a téren, nem tudom, hogy mennyi pénzt szánnak a sportra.

Mennyi a Siemens éves költségvetése? [istu-pistu]
- Magyarországon?

Nem, világszerte. [istu-pistu]
- 100 milliárd euró körül.

Ön szerint mikor lesz Magyarországon euró? [opra]
- Majdnem biztos vagyok benne, hogy a következő euróbevezetési hullámmal együtt nálunk is bevezetik, szerintem 2011-12 a reális.