ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Békesi: Káros lenne a családi adóztatás
2008. január 10., csütörtök, 12:00|Utolsó módosítás: 2008. február 1., péntek, 15:49

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Adóreformra lenne szükség, mégpedig a lehető leghamarabb - mondta a Vendégszobában a Horn-kormány első pénzügyminisztere. Békesi Lászlót olvasóink főként a szerinte szükséges gazdasági döntésekről, a konvergenciaprogram megvalósíthatóságáról és az adózásról kérdezték, de beszélt a Bokros-csomag előkészítéséről és a rendszerváltás utáni kormányok legnagyobb pénzügyi baklövéseiről is.


1/3. oldal >>

Fotó: Virágvölgyi István [origo]
"Jelenleg semmi pénzért sem"
Rendeljen online...
irodai papírárut kényelmesen!
>>>
Ajánlat
A gazdaság további hírei
Ajánlat
Pénzügyi chatek

Üdvözlöm a kedves chatelőket! Minden gazdaságpolitikai kérdésre szívesen válaszolok. Remélem, képes leszek röviden és elfogadható módon válaszolni.

Azt mondják, valójában ön készítette a Bokros-csomagot, csak nem akarta a nevét adni hozzá. Így volt? [korom47]
- Az 1995-ös stabilizációs program valóban az én vezetésemmel készült 1994 végén és '95 januárjában a Pénzügyminisztérium szakembereivel, bevonva néhány kutatóintézetet. Miután ezt a stabilizációs programot az akkori Horn-kormány sok vita után sem akarta megvalósítani, februárban megváltam a pénzügyminiszteri széktől. Utódom, Bokros Lajos megkapta a teljes programot, amelyet néhány kiegészítéssel, valamint az új jegybankelnök, Surányi György árfolyamrezsim-változtatási programjával együtt a kényszerhelyzetben lévő Horn-kormány márciusban már elfogadott. Az úgynevezett csomag ezért viseli végrehajtójának, Bokros Lajosnak a nevét.

Igaz, hogy három hét szabadsággal kezdte a pénzügyminiszterséget? Ha igen, miért? [kalmajka9]
- A pénzügyminiszterséget 1994. május 11-én kezdtem. Szabadságot pedig először 1995. január 16. és 23. között vettem ki a '94-es évet értékelő frakcióülés előtt (ez január 28-án volt). Ez alatt a szabadság alatt dolgoztam föl az előző év értékelését, valamint azt a programot, amelyet a gazdaság tragikus állapotának megváltoztatásához szükségesnek ítéltem. Ezt az értékelést és programot ismertettem az MSZP január 28-i siófoki ülésén. Miután ott nyilvánvalóvá vált, hogy Horn Gyula miniszterelnök nem ért egyet ezzel az értékeléssel és programmal - melyet aztán később, az úgynevezett Bokros-csomag címén mégis megvalósítani kényszerült -, benyújtottam a lemondásomat, és február 28-ával távoztam a pénzügyminiszteri posztról.

Lenne pénzügyminiszter a mai Magyarországon? [terusnya@]
- Ha egy megfelelő gazdaságpolitikát folytató, jó szakemberekből álló kormány politikai támogatással is rendelkezne, akkor szívesen. A jelenlegi körülmények között semmi pénzért sem.

Mit szól a mostani helyzethez? Van kiút ön szerint? [raygam]
- Gazdasági értelemben feltétlenül. Egy nehéz és kényszerű gazdaságpolitikai fordulat után, amely remélhetően nem csak megszünteti a túlköltekezést, hanem meg is őrzi az elfogadható egyensúlyt, a fő kérdés az marad, sikerül-e újra növekedési pályára állítani a gazdaságot. Ez az év erre a célra még nem lesz megfelelő, de arra igen, hogy a szükséges lépéseket a gazdaságpolitika irányítói, mindenekelőtt a kormány, megtegye. Három fő dologra van szükség: adóreformra, az állami kiadások kemény kézbentartására és a kamatok csökkentésére. Az első kettő a kormány, a harmadik a jegybank feladata. Ez csak akkor sikerülhet, ha mindenki végrehajtja a saját feladatait.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

A politikai jobb- és baloldal közötti kiegyezésnél melyek lennének a legfontosabb gazdasági kérdések? [aktivgdl]
- Ha erre egyáltalán belátható időn belül lehetőség nyílna, meg kellene egyezni az államháztartás egyensúlyának megőrzésében (deficitcsökkentés, államadósság-csökkentés), a nagy reformok közül pedig az adóreform elveiben és összetételében, a nyugdíjreform legfontosabb lépéseiben, az elavult magyar önkormányzati rendszer teljes átalakításában, a követendő teljesítményarányos jövedelempolitikában, valamint az euró bevezetésének menetrendjében.

Ön milyen azonnali döntéseket hozna, ha pozícióba kerülne? [terusnya@]
- Nyilván gazdasági döntésekre gondol. Előrevenném a magyar adórendszer korszerűsítését, beleértve a lineáris vagy ahhoz közeli jövedelem- és profitadók bevezetését, az élőmunkát terhelő járulékok csökkentésével, valamint a fogyasztás és a vagyon adóztatásának növelésével együtt. Azonnal hozzákezdenék a nyugdíjrendszer átalakításához, beleértve a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését, a korkedvezményes nyugdíjazás feltételeinek szigorítását, a nyugdíjak inflációhoz igazítását és az úgynevezett helyettesítési arányok (munkabér és nyugdíj viszonya) módosítását. Hozzáfognék a szétaprózott és életképtelen önkormányzati rendszer felülvizsgálatához, megszüntetném a kiürült megyei önkormányzatokat, a felesleges fővárosi kerületi önkormányzatokat, folytatnám az egészségügyi és oktatási reformot, csökkenteném az államigazgatás költségeit, intézményeit és létszámát. Felülvizsgálnám a felesleges és nélkülözhető beruházásokat. Mindent megtennék azért, hogy az Európai Unió fejlesztési forrásait minél nagyobb mértékben igénybe tudjuk venni, és a lehető leghatékonyabban tudjuk felhasználni. Támogatnám a hazai és külföldi befektetőket, mindazokat a vállalkozásokat, amelyek munkahelyeket teremtenek és modernizációs beruházásokat hajtanak végre.


1/3 következő oldal >>

1. Békesi: Káros lenne a családi adóztatás

2. Legnagyobb kormányzati baklövések - top 3

3. Egészségügy, adózás, ŐszödKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor