ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Békesi: Káros lenne a családi adóztatás
2008. január 10., csütörtök, 12:00|Utolsó módosítás: 2008. február 1., péntek, 15:49

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Legnagyobb kormányzati baklövések - top 3 << 2/3. oldal >>

Fotó: Virágvölgyi István [origo]
"Teljes egyensúly nem is szükséges"
Rendeljen online...
irodai papírárut kényelmesen!
>>>
Ajánlat
A gazdaság további hírei
Ajánlat
Pénzügyi chatek

Mit gondol, mikor vezetik be nálunk az eurót? [mihuzsolt]
- Emberi számítás szerint, a konvergenciaprogram teljesítése esetén, 2012 és 2014 között már be lehetne vezetni az eurót Magyarországon. Ám az euró bevezetése előtt 2 évet el kell tölteni az euró úgynevezett előszobájában, az ERM2-ben, és ez 2010-2011-et jelentené, ha 2012-es bevezetéssel számolunk. Márpedig 2010, mint tudjuk, választási év, amikor nehéz a költségvetés kiadásait féken tartani. Ezért valószínűbbnek tartom a 2013-as vagy 2014-es bevezetést.

Egyáltalán képes lehet-e a kormány 2010-re nem választási költségvetést készíteni? [kabaré72]
- Emberi számítás szerint igen. Ha kitart a konvergenciaprogram célkitűzéseinek megvalósítása mellett, és a parlamenti többség elfogadja a közpénzügyek szabályozásának és ellenőrzésének tervezett programját - benne a költségvetési hivatal fölállításával -, van esély 2010-ben a felelőtlen költekezés elkerülésére.

Teljesíthető a konvergenciaprogram? [terusnya@]
- Igen. Ha a következő két évben nem lesznek drámai változások a világgazdaságban, és a magyar kormány nem tér le a tervezett pályáról - nem ijed meg a demonstrációktól, politikai ellenállástól, demagóg követelésektől -, akkor a programot komolyan nem veszélyezteti semmi. Más kérdés, hogy ez a program döntően a megrendült egyensúly helyreállítását szolgálja, ami nélkülözhetetlen feltétel, de messze nem elég a gazdaság dinamikus fejlődéséhez.

Lesz-e valaha egyensúlyban a magyar költségvetés? [korona852]
- Teljes egyensúly valószínűleg nem érhető el, de nem is szükséges. A cél az, hogy a folyó bevételek és kiadások egyensúlyba kerüljenek, és a hiányt csak az államadósság törlesztőrészletei képezzék. Az persze jó lenne, ha az államháztartás hiánya ezzel együtt sem haladná meg a GDP 3 százalékát. Erre talán 2009-től lesz reális lehetőség.

Mi a véleménye a jelenlegi hazai adósságállományról? Hogyan kezelhető, mikor tud kilábalni ebből az ország? [aktivgdl]
- Az elmúlt hat év elhibázott gazdaságpolitikája az 1995 és 2001 között csökkenő államadósságot újra növekedési pályára állította. Jelenleg a bruttó államadóság meghaladja az éves nemzeti termék 67 százalékát. Emiatt az adósságszolgálati teher - tőke- és kamatfizetési kötelezettség - évente kb. 1200 milliárd forint, azaz a GDP közel 4 százaléka. Ez az adósság mindaddig nő, amíg az államháztartás hiánya nagyobb, mint a lakosság nettó megtakarítása. Ez sajnos 2008-ban még jellemzi a gazdaságot. 2009-től, ha sikerül a költségvetési hiányt 3 százalék alá szorítani, és ezt a hazai megtakarítások finanszírozzák, elindulhat az adósságállomány csökkentése. Gyors csökkenésre csak többlettel záró költségvetés és az állami vagyon még értékesíthető részéből származó bevételeknek az adósságcsökkentésére való fordításából lehet számítani. A fő feladat, hogy a további adósságnövekedést megakadályozza a gazdaságpolitika.

Miket tart az utóbbi 18 év legnagyobb pénzügyi baklövéseinek? [kacsa58]
- A 2001-es pályamódosítást, amely az export- és beruházásvezérelt növekedési pályáról letérítette az országot, és a belső fogyasztásra, azon belül nagyrészt az állam túlköltekezésére alapozta a gazdaság növelését. Az úgynevezett jóléti rendszerváltás szlogenjével folytatott állami és bértúlköltekezést 2002 és 2006 között. A jól működő nagyüzemi mezőgazdaság rendszerváltás utáni, illetve az egykori Szovjetunió tagköztársaságaival folytatott, számunkra kedvező külkereskedelem és gazdasági kapcsolatok - egyaránt politikai okokból történő - szétverését.

Miért nem fejlesztik a magyar ipart, minek eladni mindent? Nekünk veszteséges, a külföldinek hasznos - hogy van ez? [norton21]
- Önmagában a magyar ipar egészének fejlesztéséről nem lehet beszélni. Az ipar fejlődése azon múlik, hogy van-e elég technológia és tőke ahhoz, hogy versenyképes termékeket és szolgáltatásokat állítson elő. Nálunk valamennyi termelési tényező - tőke, nyersanyag, energiahordozók, korszerű technológiák és magasan képzett munkaerő - csak hiányosan áll rendelkezésre. Külső erőforrások bevonása nélkül ezek nem pótolhatók. E nélkül pedig nincs versenyképes ipar. Nem véletlen, hogy a Magyarországon jól működő, modern technológiát alkalmazó és világszínvonalú termékeket előállító multinacionális cégek nehezen találnak megfelelő minőségű alkatrészeket, szolgáltatásokat nyújtó magyar beszállítókat.

Mikor lesz az átlagembernek jobb az életszínvonala? [dundo1970]
- Már 2008-ban sem romlik a tervek szerint az életnívó, a reálbérek 1-2 százalékkal emelkednek, az állami szolgáltatások megőrzik reálértéküket a tervek szerint. A szociális transzferek, tehát állami támogatások is inflációnál valamivel nagyobb mértékben emelkednek (ide értem a nyugdíjakat is). Ha a gazdaságpolitika nem torzul el ismét, és folytatódnak a reformok, 2009-től javulhat a magyar gazdaság teljesítménye, ami kisebb inflációhoz, nagyobb bérekhez és jobb állami szolgáltatásokhoz vezethet. De ha a kérdésében az is megbújt, hogy mondjuk Magyarországon mikor érjük el az osztrákok jelenlegi életszínvonalát, akkor erre nem tudok optimista választ adni. Húsz éven belül biztosan nem.


<< előző oldal 2/3 következő oldal >>

1. Békesi: Káros lenne a családi adóztatás

2. Legnagyobb kormányzati baklövések - top 3

3. Egészségügy, adózás, ŐszödKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor