ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Békesi: Káros lenne a családi adóztatás
2008. január 10., csütörtök, 12:00|Utolsó módosítás: 2008. február 1., péntek, 15:49

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Egészségügy, adózás, Őszöd << 3/3. oldal

Fotó: Virágvölgyi István [origo]
"Egészségügy: rossz kompromisszum született"
Rendeljen online...
irodai papírárut kényelmesen!
>>>
Ajánlat
A gazdaság további hírei
Ajánlat
Pénzügyi chatek

Az egészségügyről mi a véleménye? Mármint a több-biztosítós rendszerről? [tintenpen]
- A biztosítók közötti verseny feltételeinek megteremtése javíthatna a szolgáltatások színvonalán, csökkenthetné a kihasználatlan kapacitásokat (kórházi ágyak) és mérsékelhetné a felesleges költségeket (párhuzamos vizsgálatok, drága diagnosztikus műszerek felesleges terhelése stb.). Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy pontosan mérhetőek legyenek az egészségügyi szolgáltatások költségei - azaz mibe kerül egy vakbélműtét vagy egy tüdőgyulladás meggyógyítása -, világosan döntsön a kormány arról, hogy a szolgáltatóknak milyen egészségügyi ellátást kell nyújtaniuk a befizetett járulékainkért, milyen szolgáltatásokért kell térítési díjat fizetnünk vagy a költségeket teljes egészében megtérítenünk. Amíg ezek a feltételek és szabályok hiányoznak, nincs értelme több-biztosítós modellről beszélni. A jelenleg vehemensen vitatott, úgynevezett reformtörvény egyébként sem a biztosítókat, hanem állami többségi tulajdonban lévő egészségügyi pénztárakat versenyeztetne egymással. Ennek az előnyeit, a sok-sok ismeretlen szabályozási elem miatt, ma még nem tudom átlátni. Attól tartok, hogy a piaci biztosítókat támogató, illetve az állam kizárólagos felelősségét hangsúlyozó, egymással vitázó koalíciós partnerek között rossz kompromisszum született, amely nem vezet el a kívánatos eredményhez.

Milyen adóreformot tart célszerűnek? [szabolcsos]
- Olyat, ami csökkenti a jövedelmek, a profitok és az élőmunka adóterheit, ehelyett stabilan adóztatja a végső fogyasztást és a felhalmozott passzív vagyonokat. A jelenlegi magyar adórendszer nem ilyen. Könnyű lenne adót csökkenteni akkor, ha az állam visszafogná a kiadásait, de erre rövid távon nincs esély. Ezért az adórendszeren belül kell megkeresni és megtalálni a teljesítményt és a foglalkoztatást fékező adók és járulékok csökkentésének fedezetét. Ez a jelenlegi feladat.

Mi a véleménye a családi adóztatásról? Ösztönözheti-e a gyerekvállalást? [kertész78]
- Nem. Magyarországon kifejezetten káros lenne a családi jövedelemadó, az ugyanis a közös háztartásban élők valamennyi jövedelmét összevonja - beleértve a nyugdíjakat, a családi pótlékot, az ösztöndíjat és más támogatási formákat is -, és az így összesített jövedelmet osztja el a közös háztartásban élők számával, majd ezt az átlagjövedelmet adóztatja meg. Lényegében a nagyjövedelmű nagycsaládosok számára kedvező ez az adóztatási forma, az összes többi család számára kedvezőtlen. Miután Magyarországon az egy- és kétgyermekes családmodell dominál, ráadásul rengeteg a töredékcsalád, és többnyire az a jellemző, hogy a férj és a feleség is dolgozik, így a családok túlnyomó többsége számára a családi jövedelemadó rosszabb helyzetet teremtene, mint a jelenlegi személyi jövedelemadó. A gyermekvállalást elsősorban nem adóeszközökkel, hanem szociális biztonsággal, megfelelő munkakörülmények teremtésével, jó szolgáltatásokkal, intézményekkel (egészségügytől az oktatásig), és ha kell, célzott gyermeknevelési támogatásokkal lehet ösztönözni.

Fotó: Virágvölgyi István [origo]

A tervezett általános ingatlanadó nem kettős adóztatás? Hiszen adózott jövedelemből építkezett mindenki! [Private Ryan]
- A kettős adóztatás csak a jövedelmekre, nem pedig a vagyonokra vonatkozik. Ugyanazt a jövedelmet, akár munkajövedelemről, akár tőkejövedelemről van szó, nem szabad kétszer adó alá vonni. Ám az adózott jövedelmek felhasználásából származó fogyasztást és vagyongyarapodást minden modern adórendszer - egyre növekvő mértékben - adóztatja. Így az ingatlanokat, valamint egyéb adóköteles vagyontárgyakat is.

Helyesnek tartja a bankok különadóját? Kiket adóztatna még meg az átlagosnál jobban? [korona852]
- Egyetlen adót sem tartok helyesnek, amely tevékenységi formától vagy vállalati, társasági formától, esetleg nagyságtól függően differenciál. Ezen az alapon minden jól menő céget különadóval lehetne sújtani (mondjuk a Mol nyugodtan befizethetne még a nyereségéből további 20 százalékot, csakhogy akkor valószínűleg más cég értékesítené a benzint Magyarországon). Kevesebb adóval terhelném a jövedelmeket - a munka- és tőkejövedelmeket egyaránt -, és jobban adóztatnám a fogyasztás egy részét - elsősorban a környezetszennyező, valamint az egészségre káros termékeket (például alkohol, cigaretta), valamint a felhalmozott és nem termelő passzív vagyonokat (nagy értékű ingatlanok, luxusgépjárművek, műkincsek).

Mi van a multicégekkel? Meddig lesznek adómentesek, miközben mi adózunk? [venuszcsillag]
- A multik egy része az általuk vállalt nagyberuházások fejében, konkrét lejárati idővel, egyedi adókedvezményeket kapott az előző magyar kormányoktól. Az adókedvezmények kizárólag a társasági adóra, tehát a vállalat profitjának adóztatására vonatkoztak. Az egyedi adókedvezmény a multik nagy többségénél már lejárt, vagy 2009-ig kifut. Ezt követően ugyanolyan mértékű adót fizetnek, mint bármely más, Magyarországon bejegyzett vállalkozás. Természetesen az adótörvényekben rögzített feltételek teljesítése esetén - beruházások, környezetvédelem, munkahelyteremtés - magyar vállalkozások is élveztek és élveznek adókedvezményeket.

Mit gondol, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet, és miért? [kabaré72]
- Fogalmam sincs.

Köszönöm érdeklődésüket. Bár az idő és a műfaj korlátok közé szorította a lehetséges válaszokat, reménykedem abban, hogy hozzá tudtam járulni gazdasági tisztánlátásuk javításához.


<< előző oldal 3/3

1. Békesi: Káros lenne a családi adóztatás

2. Legnagyobb kormányzati baklövések - top 3

3. Egészségügy, adózás, ŐszödKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor