Fórián: Lassabban, de nőni fognak az árak

Vágólapra másolva!
Tavaly, hosszú idő után először, a mezőgazdasági termékek kínálata elmaradt a kereslettől, ezért volt sokkszerű áremelkedés az egész világon - mondta a Vendégszobában Fórián Zoltán agrárelemző. Az Agrár Európa Kft. igazgatóját a bioüzemanyagok terjedésének hatásairól és az uniós támogatásokról is kérdezték olvasóink, sőt szóba került, megéri-e manapság befektetésként magyar termőföldet venni.
Vágólapra másolva!

Üdvözlöm Önöket! Várom kérdéseiket!

Elképzelhető, hogy a gabona ára az idén is rekordot dönt? [Szelíd-Szolid]
- Igen. A kereslet folyamatos növekedésével a kínálat nem tudja tartani a lépést, ezért a tavalyinál ugyan sokkal lassúbb, de lesz növekedés a világpiacon. Itthon egy jó termés időlegesen mérsékelheti az árakat, de a korábbi évek árszintjeit el lehet felejteni.

Várható a kenyérár emelkedése? [Brijós]
- Igen. Nem csak az alapanyag ára emelkedik, hanem az energiaárak is. Ezek függvényében mindenképpen folytatódni fog az áremelkedés. Üteme és időzítése nagyban függ a kereskedelmi láncok üzletpolitikájától. Ők ugyanis a kenyérféléket vevőcsalogató termékként, minél alacsonyabb áron próbálják kínálni, de a költségemelkedések mindenképpen áremelkedést fognak okozni.

Vagyis az energiaszektor idén is erős árfelhajtó tényező lesz? [kézis]
- A mezőgazdasági alapanyagok üzemanyagcélú felhasználása dinamikusan növekszik továbbra is. Ezt a magas olajárak is támogatják. Tehát igen, árfelhajtó tényező lesz.

Akkor elmondható, hogy alapvető és stratégiai termék lett a takarmány- és kenyérgabona (az üzemanyag mellett)? Ezt korábban Németh Imre volt agrárminiszter tagadta. [kézis]
- A takarmányok és gabonafélék mindig is stratégiai termékek voltak, ugyanúgy, mint általában az élelmiszerek. Abból a szempontból, hogy egy ország mennyire önellátó ezekből a termékekből, valóban fölmerül az is, hogy importból is ellátható az ország. A mezőgazdasági termékek világpiaci áremelkedése emeli az önellátás jelentőségét. Ez annál is inkább igaz, mivel a világpiaci kínálat a magas kereslet miatt korlátozott.

Mekkora lesz a jellemző búzafelvásárlási ár ebben az évben? [SZOKNYAVADÁSZ !]
- A vetés jó állapotban van, ami azt jelenti, hogy ha nem lesz szélsőséges időjárás június végéig, akkor a búzatermés jelentősen meghaladhatja a tavalyit. Ez azt jelenti, hogy a jelenleginél 15-20 százalékkal alacsonyabb árak alakulhatnak ki.

Fotó:Hirling Bálint [origo]

Mit gondol az egyik ENSZ-szakértő felvetéséről, miszerint a bioüzemanyagok elterjedése a fejlett világban másutt életekbe kerülhet? [savanyu_porcukor]
- Az éhínség növekedése már most is realitás az áremelkedések miatt. A magas árak miatt sokkal nagyobb a világpiacon való értékesítés motivációja, emiatt a korábbiaknál jelentősen kevesebb jut segélyezésre. Ez középtávon erősödő folyamat. Vagyis még a jelenleginél is több éhező lesz a következő években.

Milyen távlatban, mit vetítenek előre az élelmiszerár-prognózisok (árszint, bizonytalanság)? [bucigyuri]
- A múlt évben történelmi fordulat következett be a világ élelmiszerpiacain. Korábban a kínálat növekedésének üteme rendre meghaladta a keresletét. Tavaly azonban számos olyan tényező hatása adódott össze, amelyek tartósan megfordították ezt a trendet. Ezek közül a legfontosabbak: a mezőgazdasági termékek üzemanyagcélú felhasználásának ugrásszerű növekedése, a nagy népességű távol-keleti országok (Kína, India) gyorsuló gazdasági növekedése, illetve az időjárási anomáliák. Ezek miatt a mezőgazdasági termékek világpiaci kínálata elmarad a kereslettől, a készletek mélypontra jutottak. Emiatt történt 2007-ben a jelentős árugrás a mezőgazdaságban, ami továbbgyűrűzött az élelmiszer-termékekbe. Az a sokkszerű hatás, amit tavaly ez kifejtett, megismétlődni várhatóan már nem fog, a kínálat viszont továbbra sem fogja utolérni a keresletet. Az árak tehát tovább fognak növekedni, de a tavalyinál sokkal lassúbb ütemben.