"Ennek legalább lennének nyertesei"

Vágólapra másolva!
"Ez a program sem fájdalommentes" - ismerte el a Vendégszobában Barabás Gyula, a nemrég ismertetett, a magyar gazdaságnak kiutat mutató "Kilábalás" című tanulmány egyik szerzője. Az egyébként az OTP Bank ügyvezető igazgatójaként dolgozó szakembert olvasóink egyebek mellett a nyugdíjról, az államadósságról és a jelenlegi reformokról kérdezték, de beszélt arról is, mi lehet a következménye a tétlenségnek.
Vágólapra másolva!

Üdvözlöm a kedves chatelőket, várom a kérdéseket!

Pár mondatban összefoglalná, mi a Kilábalás? [szemcsepp]
- Ez egy gazdaságpolitikai program, amely véleményünk szerint, ha megvalósítják, kihúzhatja a magyar gazdaságot a gödörből, amiben ma van. Abban különbözik más javaslatoktól, hogy átfogó és nagy léptékű változtatásokra tesz javaslatot több területen is. Az a célunk vele, hogy megváltozzon az emberek és a gazdasági szereplők motivációja, érje meg dolgozni és növekedni.

Személyi javaslatok vannak benne? [buendina]
- Nincsenek.

Az illetékesek olvasták már? [szemcsepp]
- Ezt tőlük kellene megkérdezni. Mi reméljük, hogy a főbb üzenetek eljutottak vagy el fognak jutni a döntéshozókhoz. Részben ez volt a célunk a tanulmány megírásával, szerettünk volna letenni az asztalra egy olyan programot, ami könnyen és gyorsan megvalósítható.

Kicsit úgy hangzik, mintha erőlködés nélkül meg lehetne csinálni. Gondolom, valamennyi vérrel, verítékkel jár ez is... [szemcsepp]
- Valóban nem fájdalommentes ez a program. De annyiban különbözik az eddigiektől, hogy ennek legalább vannak nyertesei, nem csak pénzbeszedésről, keresletszűkítésről van szó, hanem egy más gazdaságpolitikai megközelítésről. A program nyertesei egyértelműen a dolgozók, akik mintegy 20 százalékkal több pénzt vihetnek majd haza, míg a nem dolgozók közül azok, akik nem tudnak esetleg elhelyezkedni, kevesebb pénzből kell majd, hogy gazdálkodjanak. Nekik bizonyosan nehezebb lesz, de a kilábalásnak szerintünk az az útja, hogy akik tolják az ország szekerét, azoknak többet kell juttatni. És minél több embert kell rávenni arra, hogy csatlakozzon a szekeret tolókhoz, vagyis munkába álljon.

Miben bíznak? Valamelyik kormány megcsinálja majd? Vagy politikai szerepre készülnek? [utálom a GDP-t]
- Abban bízunk, hogy előbb-utóbb lesz olyan politikai erő, amely ezt a programot vagy egy ehhez hasonló programot fel mer vállalni. Mi ahhoz kívántunk muníciót adni tanulmányunkkal, számításainkkal, hogy könnyebb legyen elindulni a jó irányba, ha egyszer valaki bevállalja.

Ezt teljesen önzetlenül tették? A haza és a közjó érdekében? :) [utálom a GDP-t]
- Igen, nem kaptunk sem megrendelést, sem juttatást ezért a tanulmányért.

Konkrétan Önök szerint melyik párt vállalná fel ezt a programot? Elég nyilvánvaló, hogy 2010-ben a Fidesz nyer, Ön szerint ők fel merik vállalni? Vagy az MSZP? [_____KváriSrác25]
- Abba nem kívánunk belemenni, hogy ki fogja megvalósítani ezt a programot, vagy valamilyen hasonló javaslategyüttest. Az bizonyos, hogy aki nekilát, annak erős támogatottsággal kell rendelkeznie, világosan és el kell tudnia magyarázni az embereknek, hogy ez a program már néhány éves időtávon is az emberek döntő többségének magasabb életszínvonalat fog eredményezni, és hogy miért lesz ez így. Kulcskérdés, hogy el tudja-e valaki magyarázni, hogy nincsen átlagnyugdíjas, tehát ez a program annak ellenére, hogy a nem dolgozóktól a dolgozók irányába csoportosít át jövedelmet, nem minden nyugdíjasnak hátrányos, nagyon sokan lesznek köztük is, akik jól járnak egy ilyen programmal. Mindez azért fontos, mert a szavazók 40 százaléka nyugdíjas.