Fenyő Miklós: "Fél óra alatt megvolt a Csavard fel a szőnyeget"

Vágólapra másolva!
Az [origo] Vendégszobájában járt Fenyő Miklós, a klasszikus rock and roll leghosszabb ideje szolgálatban maradt énekese, aki már negyven éve fogja lábujjhegyen és spiccelve a mikrofont. Elmondta, hogy hamarosan itt az új album, hogy pályafutása során eladott hatmillió lemezt, s hogy a politikai nézetei tisztességesek. Beköszönt egykori tangóharmonika-tanára is.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi ZsófiaHogyan telik a nyara? [Laza Süni2]
- Nem rosszul, igaz, hogy nyaralni még nem voltam, lehet, hogy csak jövőre megyek, de hála istennek sok elfoglaltságom van, az jó dolog.

Kicsi koromban a kedvenc énekesem volt, mikor várható új lemez? [Miss E]
- Pár nap múlva. Az lesz a címe, hogy Kell egy álom. 12 új dalból áll.

Mikor lesz Budapesten koncert újra? [ziTankcspda]
- Pár nap múlva, augusztus 25-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Honnan értesülhetünk arról, hogy hol, mikor lépsz fel? [77 feju sárkány@]
- Plakát, rádió, televízió, origo.

Van honlapja? Gondolom, ott is vannak koncertdátumok. [ziTankcspda]
- Van honlapom, de csak az úgynevezett nagykoncertekről számol be. www.fenyomiklos.hu

Nem tervezitek, hogy egy közös koncert erejéig utoljára újból összeáll a Hungária? [!!Anastacia!!]
- Ezt konkrétan tervezni csak akkor lehet, ha arra van egy erős tömegigény, és ez megszüli a producer szándékát. De ebben az esetben akár meg is történhet, hiszen emberi akadálya már nincs.

Igaz, hogy szerepel a Győri Nemzeti Színház Made in Hungaria c. darabjában? [Juceee]
- Ha minden igaz, akkor fogok, hiszen még be sem mutatták. 2008 márciusára tervezik, és a felkérést már megkaptam (még csak szóban).

Mikor kezdődött a pályafutásod? [kispatak87]
- Hivatásos pályafutásom pontosan 40 évvel ezelőtt kezdődött, 1967-ben. Persze én már azelőtt is zenélgettem.

Én tanítottam hatéves korában a Pintér Alice zeneiskolában egy fél évig harmonikázni. Már akkor is nagy tehetség volt, azóta se csalódtam. [ivcsi8]
- Mindig azt mondták, hogy a harmonikások a jobb kezükön hordják az órát, mert bal kézzel húzzák a szíjat. Én azóta is ott hordom.

Mikor érezte először sikeresnek magát? [Skrym]
- Amikor egy gimnáziumi szalagavatőn, ahol nem az én zenekarom játszott (mert még nem is volt nekem olyan), a haverjaim unszolására leültem a zongorához, és csak úgy diliből játszogattam. Ott nagy sikerem volt.

Te mindig zenélni szerettél volna, vagy valami más szakágat kezdtél el? [..PINK.HERCEG..]
- Nem kezdtem én mást. Mindig ezt szerettem volna, de azért volt B tervem is, sőt talán még C is. Hál' istennek a zene jött be.

Nehéz ez a szakma? [Hencego01]
- Akinek van hozzá tehetsége, annak azért nem annyira.

Volt olyan kitérő (menedzselés, nagyobb zenekari projekt) pályafutásod alatt, amit legszívesebben kitörölnél az életedből vagy másképp csinálnál? [kergeegér]
- Volt olyan, amire ma azt mondom, hogy másképp csinálnám, de nagyon kevés. És persze mindegyiket, még azokat is vállalom. Tehát kitörölni, olyan nincs.

Fotó: Pályi Zsófia


Melyik albumáról gondolja, hogy a legjobban sikerült? [középhátvéd]
- Aki maga írja a dalait, és maga is adja elő, olyan mértékben belülről lát egy-egy produkciót, hogy nem tudja viszonyítani. Lehetne azt, amelyikből a legtöbbet adják el, de már az is viszonylagos ma, hiszen voltak olyan időszakok, amikor még bakeliten borzasztó sokat lehetett eladni. Így hát azt mondom, az a legsikeresebb, amelyik a legtovább fennmarad.

Ha szabad ilyet kérdeznem, mennyi idő alatt készül el egy dal kompletten, amikor már kiadásra kész a nyersanyag? Milyen vassal dolgoznak? [#PimaszPasas# ]
- Egy komplett lemez elkészülése, stúdióba be, stúdióból ki, nagyjából öt hét. A technikához nem értek.

Mennyi idő volt megcsinálni a Csavard fel a szőnyeget cimű dalt? [kents]
- Fél óra, és ez nem vicc.

Lehet tudni, hogy a közreműködéseddel (Hungária, Modern Hungária, Szandi, Park stb.) kb. hány lemez kelhetett el itthon és a világban összesen? [kergeegér]
- Ezt lehet tudni, körülbelül hatmillió.

Te hogyan látod, külföldön még többre vihetted volna? [julie1019]
- Talán igen, talán nem.

Emlékszel, amikor az NDK slágerlistáját a Hungária vezette? [labellohu]
- Persze. Szép idők voltak.

Külföldre jársz még? [Manókaaaa13]
- Ha hívnak. Szabadságra, nyaralásra vagy privát utazás céljából természetesen, de fellépni csak akkor, ha annak megvannak a feltételei.

Bármilyen rendezvényen vállal fellépést? Például esküvő, ballagás? [Skrym]
- Nem. Bár előfordult már a múltban ilyen is, ahhoz azonban speciálisabb feltételek kellenek. Például a legjobb barátom esküvője.

Mit üzennél azoknak a fiataloknak, akik ma zenével foglalkoznak, és kilátástalan a helyzetük a szakma telítettsége miatt? [#PimaszPasas# ]
- Kilátástalan helyzet nincs. Csak rossz kilátások vannak. Arra vagyunk, hogy a jó kilátásokat megtaláljuk. Ez egyfajta akarás, amely a késztetésekből származik. Ha erős a késztetés, megtalálod a kilátást.