Szentpéteri Csilla: Még soha nem mondtam le koncertet

Vágólapra másolva!
A látványos és magával ragadó koncertjeiről ismert zongoraművész, Szentpéteri Csilla a karácsony előtti őrület közben szánt egy órát arra, hogy a Vendégszobában cseteljen az olvasókkal. Elmondta, hogy a férfi rajongók nem tolakodók, kifejtette, hogy miért nem tartja magát lírai alkatnak, és azt is elmagyarázta, hogy miért nem fogjuk hallani őt soha énekelni.
Vágólapra másolva!

Mikor kezdett zongorázni? [pici bú 91]
- Hatéves koromban a szüleim betoltak egy pianínót a gyerekszobába, s onnantól a foci és egyéb fiús tevékenységek mellé beköszöntött a muzsika is.

Lehettél volna egy második Fischer Annie. Miért választottál más utat? [xyz146]
- Nem szeretem a második helyezést, én Első Szentpéteri Csilla akarok lenni, saját zenékkel, játszani a fekete-fehér billentyűkkel, önfeledten, bevonva a közönséget, Szentpéteri Csillásan!

Milyen világhírességnek lenni? [az etalon]
- Én nem vagyok világhírű, csak sok országban ismerik a zenémet. De messze vagyok még Madonnától. Nem is pályázom ilyen világhírre.

Úgy tudom, a koncertjeid látványvilága néha már showszerű. Nem lehetséges, hogy ez a zenei hiányosságokat pótolja, elvonja a figyelmet a lényegről? [chrys56]
- Az emberek ingerküszöbe igen csak megemelkedett, rengeteg programot hirdetnek egy estére, mindenképpen fontos, hogy a zenét látványvilággal is kifejezzük, mely sokszor még inkább erősíti annak dinamikáját, hangulatát. Ha megnézel egy operát, óriás díszletek, ruhaköltemények, fényjátékok kísérik a mondanivalót.

Nemsokára újra itt a karácsonyi koncert. Hogyan készülsz rá? Milyen lesz a program? Milyen vendégfellépők lesznek, ha nem titok? [szornyrt]
- Hú, nagyon várom már, szeretnék egy dinamikus, lendülettel teli koncertet, ahol a zenésztársaimmal együtt fergeteges ritmusokkal már az új évet is köszöntjük. Velem lesz Sipeki Zoli, Kormos Janó gitárosok, Szendőfi Peti dobol, Kovács Tamás és Czibere Józsi kongabongózik majd, Szendőfi Balázs pedig adja a jó kis basszusokat. Lantos Zoltán dzsesszhegedűst is meghívtam, akinek nagy rajongója vagyok emberileg és szakmailag egyaránt, összeállítottunk egy színes zenei blokkot. Műsoron lesznek többek között Vivaldi, Rossini, Brahms, Mozart műveiből kiinduló átirataim, és saját önálló szerzeményeim is, és viszem vidámságomat, életörömömet.

Melyik koncertedre emlékszel a legszívesebben? (Én voltam páron.) [gitárom_pengetem]
- Te melyikre emlékszel legszívesebben? Számomra mindegyikben volt valami különleges, főleg, mikor a közönség nem akar hazamenni, s reggelig muzsikálhatnék.

Eddig minden koncertet elvállalt, vagy volt, amiről lemondott? Azokat általában miért mondta le? [Csókasszony]
- Még soha nem mondtam le koncertet. Legutóbb kedd reggel meghalt a nagymamám, és este nagy koncertem volt. Léptem már fel negyven fokos lázzal is, de miután a közönség nagyon fontos számomra, így nem terhelem őket fájdalmaimmal, betegségemmel.

Hány koncertet adsz egy évben? [chrys56]
- Közel ötven koncertem van, ebből nagy része zártkörű és exkluzív rendezvény, gála és díjátadó estek. Tavasszal, ősszel turnézom, s a most már tradíciónak számító karácsonyi koncerttel zárom az évet.

Sokat jár külföldre. Mik a tapasztalatai? Hol érzi a legjobban magát? Hol szeretik a legjobban? [zongorista2]
- Mindenhol jól érzem magam, nagyon szeretek utazni, igazi feltöltődés egy-egy út, pihenőnapokon felfedezem a város színeit, ízeit, látványosságait. Legutóbb Kölnben volt két nagyon jó hangulatú koncertem, rá 24 órára kaptam egy bécsi felkérést. Ezeken az utakon nagyon jókat mókázunk zenésztársaimmal.