ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Varnus Xavér: Minden műfajnak megvan a maga Fásy Ádámja
2008. június 4., szerda, 18:51|Utolsó módosítás: 2008. június 4., szerda, 20:07

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Varnus Xavér ugyan elsősorban orgonista, mégsem feltétlenül csak zenészként ismert a publikum számára. A Vendégszobában sem csak erről kérdezték az olvasók, hanem szóba került Friderikusz Sándor vagy a Himnusz is. Az orgonista elmondta azt is, hogy nincs olyan nap, hogy ne hallgatna Bachot, és hogy ha nem muzsikál, akkor legszívesebben 280 km/órás sebességgel száguld a német sztrádákon.


"A közönség mindenütt olyan, mint egy esküdtszék" 1/3. oldal >>

Forrás: [origo]
Ajánlat
Töltsd le Yoko Ono albumait a Track.hu zeneportálról!
Ajánlat
Általános műveltséged rendben van még?
Képgaléria
Varnus Xavér a Vendégszobában


Mi alapján szerettél bele az orgonálásba? [uno-solo]
- Ötévesen véletlenszerűen hallottam meg az első orgonafelvételt, Bachot. Aznap jött a végzet, amely azóta is gyógyíthatatlan.

Mióta játszol ezen a hangszeren? [gaabeesz16]
- Hétévesen ültem először a hangszer elé, de a lábam még túl rövid volt, nem ért le a pedálokig. Hivatalosan 12 esztendős korom óta tanulok orgonálni, és úgy hiszem, ez halálomig eltart majd.

Mit szeret legszívesebben játszani? [@trynyty@]
- Bachot. Esterházy Péter egyszer azt mondta: "Isten minden bizonnyal botfülű, s ezért teremtette meg maga helyett Johann Sebastian Bachot."

Mozartot szereted? [ikszde_94]
- Ki ne szeretné Mozartot? Valahogy úgy képzelem, hogy ha kezdetben volt is a szentháromság, az isteni személyek azóta egy kicsit összehúzták magukat a trónuson, hogy elférjenek mellettük alkotásaik, a Bachok, Mozartok, Botticellik és Leonardók.

Máskor hallottam egy riportban, hogy akkor vett egy pár cipőt, és azt nyilatkozta, hogy ha az elkopik, akkor abbahagyja a karrierjét. [elutasíthatatlan]
- Azóta váratlan fordulat történt: a cipő ugyan nem kopott el, de az autót, amelyben tartottam, ellopták. Így vettem egy új cipőt magamnak, és újra indul a számláló.

Úgy képzelem, hogy adott a tehetség, hozzá lehet tanulni a technikát (lehet, hogy nem így van). Mi adja a szakmai fejlődést? [yeshe]
- Az örökös és nyughatatlan kíváncsiság. Aligha van ma a világon olyan koncertező orgonista, akinek lemezét ne hallottam volna, vagy hangversenyére nem mentem volna el. Ha bezárjuk magunk körül a falat, a külső információkat nem engedjük be többé, elindul a lélek kóros sejtburjánzása.

Hol lép fel a legszívesebben és miért? [Thomas Anders]
- Mindenhol szívesen lépek fel, hiszen a közönség a világ minden pontján olyan, mint egy amerikai bíróság esküdtszéke. Nekem, a szépség tanújának, aki kiállok eléjük, két órám van arra, hogy meggyőzzem őket. Ha munkámat jól végzem el, az esküdtszék a tárgyalás végén felmenti Bachot és Mozartot a korszerűtlenség vádja alól.

Koncertjeiden mennyire jelennek meg magyar motívumok, és neked mennyire fontos a magyarság képviselete az országon kívül? [wanderer]
- Elsősorban is alapvetően európainak tekintem magam, hiszen nem volt "magyar barokk" vagy "magyar gótika", és ameddig a budai várkápolna imádkozó kéz alakú gótikus ablaka előtt ugyanazt érzem, mint őfelsége II. Erzsébet, Anglia királynője, ha kinéz a canterburyi székesegyház ablakán, még ha különböző is az anyanyelvünk, földik vagyunk.

Hol és mikor lesz a következő koncertje? [StUdIoGuY]
- Június 27-én a Művészetek Palotájában Fejtő Ferenc emlékére adok egy Bach-hangversenyt. De erre már minden jegy elkelt. Két nappal később viszont a csodaszép kőbányai Porcelán-templomban lemezbemutató hangversenyt játszom, amelynek címe Bachtól a Csillagok háborújáig.

Nagyon kevés koncertedről lehet hallani. Miért nincs megfelelően reklámozva? [oneonly]
- Mert nem adok sok koncertet.


1/3 következő oldal >>

1. "A közönség mindenütt olyan, mint egy esküdtszék"

2. "Aligha hiszem, hogy létezik a komolyzene és könnyűzene ostoba kategóriája"

3. "Normális emberek azon, hogy a másiknak vörös haja van-e, balkezes-e, soha nem akadhatnak el"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor