Varnus Xavér: Minden műfajnak megvan a maga Fásy Ádámja

Vágólapra másolva!
Varnus Xavér ugyan elsősorban orgonista, mégsem feltétlenül csak zenészként ismert a publikum számára. A Vendégszobában sem csak erről kérdezték az olvasók, hanem szóba került Friderikusz Sándor vagy a Himnusz is. Az orgonista elmondta azt is, hogy nincs olyan nap, hogy ne hallgatna Bachot, és hogy ha nem muzsikál, akkor legszívesebben 280 km/órás sebességgel száguld a német sztrádákon.
Vágólapra másolva!

Mi alapján szerettél bele az orgonálásba? [uno-solo]
- Ötévesen véletlenszerűen hallottam meg az első orgonafelvételt, Bachot. Aznap jött a végzet, amely azóta is gyógyíthatatlan.

Mióta játszol ezen a hangszeren? [gaabeesz16]
- Hétévesen ültem először a hangszer elé, de a lábam még túl rövid volt, nem ért le a pedálokig. Hivatalosan 12 esztendős korom óta tanulok orgonálni, és úgy hiszem, ez halálomig eltart majd.

Mit szeret legszívesebben játszani? [@trynyty@]
- Bachot. Esterházy Péter egyszer azt mondta: "Isten minden bizonnyal botfülű, s ezért teremtette meg maga helyett Johann Sebastian Bachot."

Mozartot szereted? [ikszde_94]
- Ki ne szeretné Mozartot? Valahogy úgy képzelem, hogy ha kezdetben volt is a szentháromság, az isteni személyek azóta egy kicsit összehúzták magukat a trónuson, hogy elférjenek mellettük alkotásaik, a Bachok, Mozartok, Botticellik és Leonardók.

Máskor hallottam egy riportban, hogy akkor vett egy pár cipőt, és azt nyilatkozta, hogy ha az elkopik, akkor abbahagyja a karrierjét. [elutasíthatatlan]
- Azóta váratlan fordulat történt: a cipő ugyan nem kopott el, de az autót, amelyben tartottam, ellopták. Így vettem egy új cipőt magamnak, és újra indul a számláló.

Úgy képzelem, hogy adott a tehetség, hozzá lehet tanulni a technikát (lehet, hogy nem így van). Mi adja a szakmai fejlődést? [yeshe]
- Az örökös és nyughatatlan kíváncsiság. Aligha van ma a világon olyan koncertező orgonista, akinek lemezét ne hallottam volna, vagy hangversenyére nem mentem volna el. Ha bezárjuk magunk körül a falat, a külső információkat nem engedjük be többé, elindul a lélek kóros sejtburjánzása.

Hol lép fel a legszívesebben és miért? [Thomas Anders]
- Mindenhol szívesen lépek fel, hiszen a közönség a világ minden pontján olyan, mint egy amerikai bíróság esküdtszéke. Nekem, a szépség tanújának, aki kiállok eléjük, két órám van arra, hogy meggyőzzem őket. Ha munkámat jól végzem el, az esküdtszék a tárgyalás végén felmenti Bachot és Mozartot a korszerűtlenség vádja alól.

Koncertjeiden mennyire jelennek meg magyar motívumok, és neked mennyire fontos a magyarság képviselete az országon kívül? [wanderer]
- Elsősorban is alapvetően európainak tekintem magam, hiszen nem volt "magyar barokk" vagy "magyar gótika", és ameddig a budai várkápolna imádkozó kéz alakú gótikus ablaka előtt ugyanazt érzem, mint őfelsége II. Erzsébet, Anglia királynője, ha kinéz a canterburyi székesegyház ablakán, még ha különböző is az anyanyelvünk, földik vagyunk.

Hol és mikor lesz a következő koncertje? [StUdIoGuY]
- Június 27-én a Művészetek Palotájában Fejtő Ferenc emlékére adok egy Bach-hangversenyt. De erre már minden jegy elkelt. Két nappal később viszont a csodaszép kőbányai Porcelán-templomban lemezbemutató hangversenyt játszom, amelynek címe Bachtól a Csillagok háborújáig.

Nagyon kevés koncertedről lehet hallani. Miért nincs megfelelően reklámozva? [oneonly]
- Mert nem adok sok koncertet.