[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

5. Rio de Janeiro - Balogh Orsolya

2007.06.25., 9:31|Utolsó módosítás:2007. 07. 02., 14:29|

Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Ezentúl minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ötödikként Balogh Orsolyát kérdeztük Rio de Janeiróból.

Forrás: [origo]

Balogh Orsolya, Rio de Janerio

JÁTSSZ ONLINE!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Turistakent érkeztem, jelenleg másoddiploma-lehetőségek után kutatok, és a magyar kultúrát népszerűsítő projekteket szervezek (filmfesztivál).

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Rio de Janeiro, a "cidade maravilhosa", azaz a csodálatos varos. Tényleg az, a földrajzi adottságai egyedülállóak, az egész város képét uralja az óceán és a belőle kiemelkedő hegyek (például a Cukorsüveg-hegy). De hozzá tartozik a napi erőszak is: az utcai rablótámadások és a favellákban a drog miatti lövöldözések mindennaposak. Mindent egybevetve azonban nagyon jó itt élni, az emberek könnyedek, semmit nem fognak fel tragikusan, amiben segít nekik, hogy mindig szól a szamba és süt a nap.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
A fentiek miatt (napsütés, emberek melegsége, könnyedsége, itt sokkal többet nevetek, mint otthon).

Miben rosszabb?
Az átlagfizetések nagyon alacsonyak az árakhoz viszonyítva, nehéz a mindennapos erőszak gondolatához hozzászokni, hogy például nem mászkálhatok késő este egyedül az utcán.

Mi hiányzik Magyarországról?
Családom, barátaim, Duna-part, Balaton, kaukázusi kefir, tavaszi orgonaillat és meg sorolhatnám.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Hogy a dolgokra itt könnyebb megoldást találni, nem találkozik az ember azzal a fajta eleve elzárkózással, amivel Magyarországon gyakran. Sokkal segítőkészebbek, szolidárisabbak egymással az emberek.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Alacsonyabb. Brazíliára általában jellemző, hogy van egy nagyon gazdag réteg, amely iszonyú jól él, de őket szinte nem is látni az utcákon, elsötétített autókban, háztól házig közlekednek, és a nagyon szegények, akikkel tele vannak a favellák meg az utcák járdái. A középréteg elenyésző az ország méretéhez képest.

Mennyibe kerül egy kávé?
1 real  (kb. 100 Ft).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
500-600 real (kb. 50-60 ezer Ft).

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Nem, mivel nem tudok olyan szintű fizetésért dolgozni, mint otthon, viszont az árak hasonlóak.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen (eddig recepciós voltam egy hostelben), de fordítva nem érvényes: olasztanári diplomám van és otthon újságíróként dolgoztam, ezt itt nem tehetem, sajnos.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal jobb, az emberek gyakrabban nevetnek, barátságosabbak egymással, segítik egymást, sokat buliznak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az erőszak.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Konkrétan nem tudom, de majdnem biztos vagyok benne, hogy valamelyik tegnapi favellái lövöldözésről szól, aminek halálos áldozatai is voltak.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Bárban sörözés szambát hallgatva, táncolva.

Visszajössz?
Pillanatnyilag nem akarok, de nem tudom, mi lesz később. Ha itt továbbra is csak jóval képzettségem alatti munkát tálalok, és nem sikerül a vízumkérdésemet tartósan megoldani, akkor szerintem hazamegyek.

<<Előző

[origo]

Rio de JaneiroTallinnsorozatiWiW a világ körül
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »