[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

8. Zürich - Darvas Ádám

2007.06.28., 6:02|Utolsó módosítás:2007. 07. 02., 14:27|

Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Ezentúl minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Darvas Ádámot kérdezzük Zürichből.

Forrás: [origo]

Darvas Ádám - Zürich

JÁTSSZ ONLINE!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz és mit csinálsz ott?
A BME-n végeztem Informatika szakon. Utána nyilvános pályázatok révén először a göteborgi műegyetemen (Chalmers) voltam kutató asszisztens egy évig, majd a zürichi műegyetemre (ETH Zürich) nyertem felvételt doktoranduszként. Immár három és fél éve élek Zürichben. Feladataim közé tartozik a tanításban való részvétel, felsőéves diákok diplomatervezésben való támogatása és persze a saját kutatásom végzése. Szabadidőmben pedig élvezem a "felhőtlen" diákéletet.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Svájc sok tekintetben "a tökéletes ország": gyönyörű tájak és városok, magas életszínvonal, alacsony bűnözés (és adók), gazdasági és politikai egyensúly, remek tömegközlekedés, elképesztő tisztaság satöbbi-satöbbi; estig lehetne sorolni. A külföldieknek azonban talán mégis itt a legnehezebb integrálódniuk. Ennek talán egyik meghatározó oka a megtanulhatatlan és utánozhatatlan német dialektus, a Switzerdütsch, ami Svájc nagy részén az első számú nyelv. Ez még a német anyanyelvűeknek is sok problémát okoz! Egy másik ok a svájciak zárkózottsága: a huszon-párévesek többsége már megismerte élete baráti körének nagyjából 92 százalékát, főleg iskolai osztálytársak személyében. A későbbiekben már nehezen alakítanak ki mély barátságot másokkal. Így aztán nagyon jellemző, hogy a külföldieknek a legtöbb ismerőse, barátja szintén külföldi.

Ami Zürichet illeti, egy jellemző adat, hogy évről évre elnyeri a világ "legélhetőbb" városának járó díjat. Mielőtt Zürichben jártam volna, egy nagy, csak a pénz, a bankok és az üzlet körül forgó városnak képzeltem el. Így aztán igen meg voltam lepve, amikor egy 350 ezres kisvárosban találtam magam. Ugyan valóban Svájc gazdasági hajtóereje a város, ezt mégsem érzi az ember. Elég egy két-három órás séta az óvárosban, a tó- vagy folyóparton, a sok park valamelyikében, és rögtön beleszeret az ember a városba és annak hangulatába. És kisváros mérete ellenére egy nagyváros lehetőségeit kínálja (mozi, színház, szórakozóhely, bár, múzeum stb).

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Sok mindent lehetne felsorolni. Összegzésképp: úgy érzem, itt minden lehetősége megvan az embernek, hogy kiegyensúlyozottabb életet éljen. Nincs az a stressz, kapkodás, könyöklés, bunkózás, sárdobálás, mint otthon. Ez vonatkozik ugyanúgy a munkahelyre, mint a hétköznapokra, a városi közlekedésre vagy a politikai hangulatra.

Miben rosszabb?
Nehezebb baráti kört kialakítani. Nekem kizárólag a nemzetközi egyetemi környezet miatt nincs ezzel igazán gondom.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család. Közeli barátok. Magyaros kaják. Anyanyelv gyakoribb használata. Emberek sponteanitása. NB I. J

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Húha, hosszú lenne a lista. Mondjuk az első öt dolog, ami az eszembe jut: A város és munkahely multi-kulti hangulata, ahol békésen megfér mindenféle színű és gondolkodású ember. Hogy a városban bárhova el lehet jutni biciklivel max. fél órán belül (stressz- és karcolásmentesen). Az egyedülálló munkakörülmények. A fantasztikus és nagyon változatos természet. Az itt begyűjtött barátok.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Úgy érzem, összehasonlíthatatlan. És most nem csak a dolog anyagi oldalára gondolok, azt hiszem, azt nem kell ecsetelnem. Az emberekre kevesebb nyomás nehezedik, és szinte mindenhol megbecsülik és tisztelik az embert, illetve munkáját. Ez nagyon pozitívan hat az ember mindennapjaira, közérzetére és teljesítményére. Szerintem a megbecsülés és az összetartás Magyarországon sok helyen hiányzik, pedig sokunknak talán fontosabb lenne, mint mondjuk egy 5 százalékos fizetésemelés.

Mennyibe kerül egy kávé?
Helytől és fajtától függően 2-4 frank.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Konkrét paraméterektől függően 1600-2500 frank.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Ha azt vesszük figyelembe, hogy önerőből milyen körülmények között tudnék otthon élni, akkor feltétlenül. Az otthoni alacsony egyetemi ösztöndíjjak miatt nélkülözhetetlen lenne a családi segítség, hogy 28 évesen ne kelljen a szüleim nyakán laknom. Itt mindez családi segítség nélkül is lazán megoldható. Ez egy példa a jobb anyagi körülményekre. Ezenkívül az ország és a város adottságai is számos olyan körülményt biztosítanak, amelyek otthon nem lennének meg. Ilyen például a számtalan és könnyen elérhető sportolási lehetőség. És nem utolsósorban, mint már említettem, az itteni mentalitás miatt, úgy érzem, sokkal jobbak a morális körülmények.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen is, meg nem is. Igen, mert anno felvettek doktorandusznak a BME-re is, tehát otthon is doktorálhattam volna. Nem, mert úgy érzem, hogy itt jobb körülmények között dolgozhatom, és több lehetőség adódik, például vezető tengerentúli kutatóintézetekkel való együttműködésre.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Kiegyensúlyozottabb, barátságosabb, emberségesebb, kevésbé stresszes.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Egyetemi dolgok és a szabadidő tervezgetése.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
NZZ: Bush és Olmert tárgyalása, illetve a rég nem tapasztalt hőség Svájcban.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sport és shopping.

Visszajössz?
Szerepel a terveim között, ha nem is rögtön Svájc után, de talán előbb-utóbb. Hogy lesz-e rá lehetőségem, illetve elég elszántságom, még nem tudom. Sajnos Magyarországon a PhD sok helyen egyelőre inkább hátrány, mint előny, és hát azt hiszem, jó pár Nyugat-Európában eltöltött év után nem lenne könnyű visszaszokni a magyar valóságba.

Végezetül egy üzenet mindenkinek, aki szívesen menne külföldre szerencsét próbálni. Ne legyetek kishitűek: ha valamit úgy istenigazából el akartok érni, és hajlandóak vagytok tenni is érte, akkor előbb-utóbb össze is fog jönni a dolog!

<<Előző

[origo]

ÁdámZürichDarvassorozatiWiW a világ körülRio de JaneiroTallinn
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »