[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

10. Vikár Péter - Los Angeles

2007.06.29., 18:19|Utolsó módosítás:2007. 07. 02., 14:26|

Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Vikár Péter Los Angelesből.

Forrás: [origo]

JÁTSSZ ONLINE!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egyetemre járok, áthallgatok egy évre, Bécsből.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Los Angeles, Google City: itt bármit\bárkit találhatsz, ha jó helyen keresed. Van Túró Rudi, meg töltött paprika is, vagy kalandozhatsz Little Tokyóban vagy Kis-Örményországban, vagy elmehetsz egy kiállításmegnyitóra China Townba, vagy lemehetsz szörfözni az óceánhoz, vagy szomjan halhatsz a homokdűnék között a Death Valley-ben, vagy óriás fenyőfák között sziklát mászhatsz a Sierra Nevadában, vagy beleállhatsz Johnny Depp lábnyomába. Lehetsz fehér, fekete, sárga, barna, zöld, átlátszó vagy színtelen, nő, férfi, férfinő, nőférfi és/vagy ezeknek bármilyen ötvözete. Hallgathatsz Chopint vagy Bartókot, Madonnát vagy Rúzsa Magdit...De még jobban érzed a várost ha hiphopot hallgatsz, azt az igazi West Coastert. Autóval, bárhova. Könyököt ki, ablakot le, vagy ablakot fel és légkondit be. LA soha nem áll le, napi 24 órán át fáradhatatlanul mozgásban.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Egy picit nagyobban gondolkodnak. Van hely. A természet lenyűgözően változatos. Az emberek nyugodtabbak, és pozitívan néznek a jövőjükbe.

Miben rosszabb?
Egy húszmilliós városban úgy érzed, hogy senki nem vette észre hogy megérkeztél vagy elmentél. A városnak európai értelemben nincs identitása, a legfontosabb "közösségi" helyszínek az autópályák.

Mi hiányzik Magyarországról?
A sírvavigadás, a nyelvünk finomságai, az összetartozás érzése, meg persze a barátaim és a családtagjaim.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az emberek itt betartják a szabályokat: nem próbál beelőzni a sorban, nem gondolják, hogy át akarják verni őket, senki nem szerez mozgássérült-matricát, hogy könnyebben parkolhasson. Ez hatalmas életszínvonal-beli különbség. Ügyeskedők, vesszetek!

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Jóval magasabb. Kalifornia meg az USA-n belül is az egyik leggazdagabb állam.

Mennyibe kerül egy kávé?
2-4 dollár (360-720 forint). Híg és rossz.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Nincs belváros. Kétszobás lakást egy olyan környéken, ahol ki szeretnél menni este az utcára, 1200 dollártól (220 ezer forint) találhatsz.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Az átlag életszínvonal miatt igen, egyébként nem. Itt komoly társadalmi réteget képeznek a nagyon gazdag emberek.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Nem, de Európa más részein igen. Építészként az új technológiák és a társadalom-kultúra közötti kapcsolaton dolgozom. Magyarországnak ezekben még fel kell zárkóznia, de otthon egyelőre vannak más fontosabb területek, amikkel el vagyunk foglalva.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az emberek sokkal inkább magukkal vannak elfoglalva, viszont ehhez mérten sokkal inkább tisztelnek mint individuumot. Sok ember van, aki egyszer majd szeretne valaki fontossá és híressé válni, kicsit olyan, mintha az egész város álmodozna. Ez egyébként klassz, de nem egy emberrel találkoztam, aki színész volt, meg festő, meg énekes, meg sok minden más egyszerre, persze úgy is nézhetjük, hogy egyik sem. Az emberek egy élet alatt 3-4 karriert is végigcsinálnak, szívósan dolgoznak, ugrásra készen a változásra. Ez részben az időnek is köszönhető: az időjárás annyira állandó és napos, hogy nem érzed az idő múlását úgy, mintha évszakok lennének. A változást folyamatosan neked kell előidézned az életedben.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A diákok témái hasonlítanak egymáshoz. Viszont jóval több szakmai beszélgetés van. Meg persze a szépség minden formája.

Mi van a helyi újság címlapján amikor ezt írod?
A londoni bomba története.

Ha tehetnéd, alapítanál ott családot?
Nem, szerintem egy gyereknek ez a tér végtelen, beláthatatlan. Itt a valódi szabadságjogaidat felnőttként érvényesítheted, ami persze nagyjából mindenhol így van, de valahogy az az érzésem, hogy itt az egész város minden lélegzetvétele, az autózás, a fogyasztás, mind a felnőttek világa. Inkább sokkal kisebb helyen tenném, a szó nem valódi értelmében, mondjuk emberközelibb helyen, például Amszterdamban.

Vonz az amerikai álom?
Persze, de azt gondolom, hogy máshol is vannak más álmok. Biztos, hogy itt is jelen van ez a pátosz, hiszen mindenki hisz benne, nem is beszélnek róla, csak ott van.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A legfontosabb: bevásárlás... ha szórakozás: bowling, koncertek, baseballmeccs... ha sport: futás, szörf,  bringázás... családdal: nemzeti parkok, szórakoztató parkok (Disneyland, Universal Studios stb.)... meg még sok minden más. Nekem általában a felfedező autózás volt.

Visszajössz?
Igen. De maradok mozgásban.

<<Előző

[origo]

Los AngelessorozatiWiW a világ körülRio de JaneiroTallinn
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »