[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

12. Nagy Marcell - London

2007.07.02., 8:18|Utolsó módosítás:2007. 07. 02., 14:25|

Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Londonból, az aktuális helyzetről is ír, Nagy Marcell.

Forrás: [origo]

Nagy Marcell - London

JÁTSSZ ONLINE!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Állást kerestem otthonról, egy filmstúdióban dolgozom, digitális filmtrükkökön.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Itt megérti az ember, mi a rabszolgaság. Gyarmati országokból érkezett bevándorlók dolgoznak minimálbérért, szűk lakásokban nyomorognak, közösen használnak személyi igazolványokat, és közben rájuk épül egy ország, ami meghódította a világot. Azt hiszem,  igazából semmi sem változott a gyarmatosítás óta. Igazi kasztrendszerre épül a társadalom, de ugyanakkor az átjárási lehetőségek mindenki előtt nyitva állnak.
Furcsa, hogy működnek a közhivatalok.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Londonban elérheted, ami benned van - ez elég ijesztő is, mert lehet, hogy nem sikerül az, amire vágytál - persze, nagy szerencse, ha kiderül, hogy az ember hülyeségeket vár az élettől.

Miben rosszabb?
Sok helyzetet nem ért az ember. Nagyon óvatosnak kell lenni olyan szituációkban, amiket otthon pontosan tudsz kezelni.

Mi hiányzik Magyarországról?
Az egész korábbi életem.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Olyan, mintha most folyamatosan nyaralnék - ez hiányozna. Valahogy kezdek távol kerülni az otthoni dolgaimtól, de még nem kötődöm ide, mintha lebegnék.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Összehasonlíthatatlan. Hatalmas fizetésbeli különbségek vannak, de akármilyen munkája van az embernek, ha rendszeresen dolgozik, nem kerül létbizonytalanságba. A munkáltatók természetesen kihasználják a munkást, amennyire csak lehet, de a munkaszerződések korrektek és szentek. Ha nem vagyok hajlandó túlórázni, akkor ezzel nem kockáztatom az állásom - ez a normális. Szomorú, hogy ez magyar szemmel szokatlan. Akiket otthon a sajtó magyar szupergazdagokként emleget, azoknak London nagy pofonokat tartogat.

Mennyibe kerül egy kávé?
1 fontnál (kb. 400 forint) kezdődik, és nincs határ.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Teljesen változó, sok múlik a szerencsén, és a hosszú távú szerződéseken - mindkét irányban extrém ajánlatokkal van tele a lakáspiac. Ha valaki olyan körülményekre vágyik, amit Budapesten 70 ezer forintért kaphat, itt 1500 fontot kell rászánnia.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Anyagilag nem.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Nincs erre otthon lehetőség sajnos, legalább is nem ilyen jó körülmények között, ekkora kihívásokkal, és perspektívával. Remélem, lassan változik a helyzet, de egyelőre London nagyon harcol, hogy megtarthassa a helyét ezen a piacon.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nem nagyon változik az ember.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
1. A merényletek.
2. "Minden annyira szuper, milyen jó, hogy itt vagyunk" - igazából nagyon kevés ismerősöm érzi jól magát.

Milyen fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be az elmúlt napok eseményei nyomán?
Úgy tudom, "növelték a hatékonyságot a bűnügyek felgöngyölítésében". Igazából semmit nem lehet csinálni. Benzint és szöget továbbra is lehet kapni.

Mennyire érzik magukat az emberek biztonságban, és te hogyan éled ezt meg?
Elég érdekes a helyzet. A cég, ahol dolgozom, a központban van, a Trocaderótól 5 percre. Mégis, mintha semmi közöm nem lenne az egészhez. Nem fogja fel az ember  a veszélyt. Félelmetesen hangzik, de amíg nem veled, nem a te utcádban, nem a te barátaiddal történik valami, addig mindegy. Olyan, mint egy baleset. Balesetek másokkal történnek. Közönyös az ember, még viccelődik is kicsit. Aztán egyik nap megáll a metró az alagútban, néma csöndben izzadnak az emberek, és fülelnek, hogy hallatszik-e robbanás. A színesbőrűek összehúzzák magukat, senki nem néz a másikra - na, onnantól minden más, pedig ez még igazából semmi nem volt.

Hogyan tálalja a történteket az ottani sajtó?
A cél az emberek megnyugtatása. Égő autók képeivel, hullákkal, részletes leírásokkal,  "igen, így égett", és te is minden nap erre jársz. A cél, a példányszám növelése. Drága a reklám, az emberek vásárolni mennek, és megnyugszanak.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nagy-Britannia legveszélyesebb tinije.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Itt tényleg mindent megtalálsz, rengeteg emberrel lehet találkozni. Sosem vagyok otthon.

Visszajössz?
Fogalmam sincs.

<<Előző

[origo]

LondonNagy MarcellsorozatiWiW a világ körülRio de JaneiroTallinn
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »