[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

19. Gerendai Zsuzsanna - Leicester

2007.07.09., 11:27|Utolsó módosítás:2007. 07. 09., 11:27|

Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma a leicesteri életről mesél Gerendai Zsuzsanna.

Forrás: [origo]

Gerendai Zsuzsanna - Leicester

JÁTSSZ ONLINE!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Másfél éve jöttem át Angliába dolgozni, először au-pairként, mert azt találtam a legbiztonságosabbnak. Pár hónap elteltével, miután már hozzászoktam, hogyan is mennek itt a dolgok, elkezdtem állásokra jelentkezgetni.

Jelenleg az Egyesült Királyság legnagyobb lapkiadójánál a Northcliffe Mediánál dolgozom, úgynevezett media coordinatorként. Ez röviden azt jelenti, hogy a kiadó összes fizetett lapjába bekerülő szórólapért vagyok felelős, a kiadó kihelyezett központjai és a médiaügynökségek között közvetítve.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Azok az emberek, akik New Yorkra azt mondják, hogy olvasztótégely, nem jártak még Leicesterben. Ebben a közép-angliai városban a világ összes nemzetisége megtalálható, de főleg indiaiak. Szokták is gúnyosan új Új-Delhinek nevezni, ezenkívül pedig idén megválasztották Anglia curry-fővárosának. A lakosság nagyobb része nem helyi "őslakos", hanem a világ minden részéből ide vándorló és itt dolgozó ember.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Szívem szerint a kérdésre rögtön rávágnám, hogy semmiben. Pár pozitív dolgot azonban meg kell, hogy említsek. Az emberek itt nem ítélnek első látásra, nem utasítanak el csak azért, mert alacsony, magas, kövér, sovány, túl sötét bőrű vagy. Korrupció szinte egyáltalán nem létezik, legalább is én még nem találkoztam vele. Itt mindenki valóban ugyanolyan eséllyel indul.

Miben rosszabb?
A most felnövő korosztálynak szinte már nincsenek erkölcsei. Ebből következően Angliában a legmagasabb a tinédzserterhesség aránya. És valóban szembetűnően sok, még tizenéveit taposó lány tol babakocsit.

Mi hiányzik Magyarországról?
A jó modor, a strandok nyáron (itt egyáltalán nincsenek), és természetesen a barátaim, családom. Na, meg a Túró Rudi ;-).

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A munkám, mert azt nagyon szeretem, de egyébként semmi olyan nincs itt, ami otthon ne lenne elérhető.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Jóval magasabb. Sok ember itt is egyszerűen él, fényűzést mellőzve. Viszont a boltokban elérhető árakon talál magának mindenki megfelelő árut, legyen szó élelmiszerről vagy ruhaneműről.

Mennyibe kerül egy kávé?
Nem tudom pontosan, 1-2 font (400-800 forint) körül lehet az ára, attól függően, hogy hol veszi az ember. A munkahelyi kantinunkban például csak 90 penny (360 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Értesüléseim szerint mar 350 fontért (140 000 forint) is lehet bérelni kétszobás lakást, a felső határ pedig a csillagos ég.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy más körülmények között. Velem semmiféle luxus nem tudná elfelejtetni, hogy nem otthon vagyok.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen, és terveim között is ez szerepel.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A hétköznapok itt is csak hétköznapok. Azt vettem észre viszont, hogy nagy az összefogás a britek közt, jó célért hamarabb megmozdulnak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A tegnapi Diana-emlékkoncert, az időjárás. Utóbbi általában beszédtéma, most viszont meg inkább, hiszem szinte folyamatosan esik, már egy hónapja, és mindenki azt várja, hogy végre elkezdődjön az igazi nyár.

Milyen fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be az elmúlt napok eseményei kapcsán?
Itt, Leicesterben annyira nem érezzük, hogy bármi is megváltozott volna. Én is csak a tv és az újságok híradásaiból értesültem az eseményekről. A reptereket még a londoni robbantások óta szigorúbban őrzik, de nagyjából ennyi.

Mennyire érzik magukat az emberek biztonságban, és te hogyan éled ezt meg?
Én egyáltalán nem érzem magam veszélyben, és az embereken sem veszek észre pánikot, félelmet.

Hogyan tálalja a történteket az ottani sajtó?
A rendőrség és a civil állampolgárok összefogásaként.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
"Superbug Causes Are Halved in Hospitals" - Nagy botrányt kavart a kórházakban bakteriális fertőzéstől elhunytak halálozási aránya. Leegyszerűsítve azért, mert az emberek nem mosnak kezet mosdó használata után. Hihetetlen néha, hogy a 21. században arra tanítják az embereket Angliában, a fejlődés egyik bölcsőjében, hogy hogyan is kell kezet mosni és miért.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Itt mindenki pubba jár, és sört iszik. De nagyon sokan fociznak, rögbiznek, kriketteznek. És amint kibújik az első napsugár, a kertekben beindul a barbecue-szezon.

Visszajössz?
Mi az hogy! Már alig várom!

<<Előző

[origo]

sorozatiWiW a világ körülRio de JaneiroTallinn
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »