[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

16. Veres Bálint - Milánó

2007.07.06., 9:31|Utolsó módosítás:2007. 07. 06., 9:31|

Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Veres Bálint válaszol Milánóból.

Forrás: [origo]

Veres Bálint - Milánó

JÁTSSZ ONLINE!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A dolog úgy indult, hogy az egyetemen már csak a diplomamunkám volt hátra de egy év volt még a határidőig, ezért, hogy addig is hasznosan töltsem az időmet, kerestem állást. Találtam is munkát Mexikóban, mint búvároktató, de azért még voltak kétségeim, hogy biztosan ezt kéne-e tennem, mert akkor ugye minek a sok év közgazdasági tanulmány (véletlenek márpedig nincsenek)? Apukám elém tolt egy HVG-t, amiben egy bankban volt egy szimpatikus gyakornoki álláslehetőség. A többkörös interjúk alatt derült csak ki, hogy ha megkapom, akkor mintegy mellesleg egy rövid otthoni gyakornoki idő után kiküldenek az anyabankhoz Milánóba. Szerencsémre - és azért kicsit nekem is köszönhetően - megnyertem ezt az állást, és most már egy éve itt dolgozom, mint projektfinanszírozó.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
A város, Milánó érdekes hely. Van egy nagyon szép belvárosa, ami nagyjából tíz utcát jelent, plusz egy kis vigalmi negyed egy csatorna partján, és amúgy szerintem teljesen jelentéktelen város. Milánó Olaszország pénzügyi- és divatközpontja. Ebből a kettőből van is rengeteg. A világ összes bankja és pénzügyi intézménye képviselteti magát, valamint vásárolni és pénzt költeni - leginkább ruhára persze - minden mennyiségben lehet! Van például egy utca, (Via Montenapoleone) ahol az összes híres, főleg olasz divattervező boltja megtalálható. Néha már csak az érdekesség kedvéért is érdemes végigmenni és megkeresni az aktuálisan legdrágább terméket a kirakatokban. Ezek a tényezők alapvetően hatnak az itteni lakosságra is, mert például az éjszakai élet alapvetően nem rossz, de mintha egy aktuális divat show-n lenne az ember, és bizony Magyarország után elsőre igen meglepő tud lenni mikor egy átlag kis üveg sörért elkérnek 6-8 eurót (1500-2000Ft). Milánó szerintem nem egy tipikusan olasz város. Látszik, hogy történelem során sok ország részét képezte, és mindegyik itt hagyott a saját kultúrájából valamit.

Olaszországról nem tudok 5-10 mondatot írni... arról oldalakon keresztül tudnék, azt sem tudom hol kezdjem.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Én Budapesten születtem és nőttem fel, és máig imádom azt a várost! Ha szigorúan a körülményeimet nézzük, nem jobb, sőt rosszabb az, ahol most élek. Ha Milánót és Budapestet kell összevetnem, akkor összességében Budapest sokkal szebb és jobb város szerintem. Amit viszont mindenképpen Milánó javára kell írni, az a földrajzi elhelyezkedése. Ha az ember a téli sportoknak hódol, akkor az első sípályák egy órára vannak, ugyanez igaz a nyárra is, amikor a szerintem szebbik, nyugat-olaszországi ligúr tengerpartra is eljut az ember egy óra alatt. A környéken van szintén sok, gyönyörű és ismert tó (Lago Maggiore, Lago Como, Lago Garda). Tehát, ha az ember kiszabadul egy kicsit a városból, akkor itt van minden, és akkor még nem is említettem, hogy a közeli Bergamo repterén szinte az összes diszkont légitársaság jelen van, így Európa szinte bármely pontjára nagyon olcsón el lehet jutni ha időben tervez az ember.

Miben rosszabb?
Milánóban szinte sose mozog a levegő és iszonyatos szmog van. Állítólag a legszennyezettebb levegőjű város Európában. Nagyon nagy a drágaság és nem csak magyar pénztárcához mérve. Alapvetően mint már írtam, szerintem nem egy szép hely. Nekem nagyon hiányzik a víz meg a zöld is, itt szinte minden burkolva van.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nekem például az ételek. Jó az olasz konyha, főleg ha ezen nő fel az ember, vagy heti egy két alkalommal kuriózumként eszi, de ha már minden nap pizzát vagy pasztát kell enni, akkor bizony hamar elég lesz belőle. Természetesen a családom, barátaim is, de mivel elég gyakran hazaugrom (másfél óra repülés) ezért nem vagyok elszakadva tőlük.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A kávé! Otthon sokszor esemény, hogy akkor most gyerünk kávézni. Itt, mire este végzem a munkával már minimum kettőt, hármat megittam, és én tényleg nem értem, hogy mi a titka, mert otthon is ugyanaz az alapanyag, a gépek is olasz gépek sokszor, de mégis a végeredmény össze sem hasonlítható! Itt még tényleg nem ittam rosszat!

A forgalom! Sokan kaotikusnak, átláthatatlannak látják az olasz forgalmat, meg vezetési stílust, de szerintem pillanatok alatt bele lehet jönni és sokkal praktikusabb, élvezetesebb itt vezetni. A tény, hogy nincsenek sávok, nem megnehezíti, hanem gyorsítja a menetet. A legjobb, hogy nincs idegeskedés, itt a volán mögött ülők nem tartják természetes feladatuknak, hogy megtanítsák vezetni az összes többit azzal, hogy non-stop kioktatják a másikat. Nem őrülnek meg, ha valaki bevág a másik elé, mert mindenki bevág a másik elé, és azzal van a baj aki nem! A duda meg alapvetően nem arra van, hogy mivel a káromkodásom nem hallja, ezért ha rádudálok majd megérti, hogy gyűlölöm, sokkal inkább például kereszteződésekben érdemes jelezni, hogy érkezik az ember, vagy egy előzésnél, hogy elkerülje a koccanást.

Az utazások! Igyekszem rengeteget utazni, és már csak fél évem van hátra de még rengeteg minden van, amit nem láttam, és ez tényleg egy gyönyörű ország. Szerintem az olaszok nem is értékelik kellőképpen, hogy milyen helyen élnek.

A nyelv! Kicsit tartok is tőle, hogy otthon nem lesz majd rá alkalmam, hogy használjam és legalább szinten tartsam. Mondjuk a franciák szerintem rosszabbak ebből a szempontból, de az olaszoknál is nagyon kevesen és nagyon rosszul tudnak bármi más nyelven, és marhára meg vannak elégedve a sajátjukkal. Én mondjuk ezt még meg is értem, szerintem is nagyon szép! Az is tetszik, hogy nehezen lehetne rámondani egy dialektusra, hogy az "Az" olasz nyelv, mert nem kell órákat menni, elég a szomszéd városba, és már egy teljesen új hangzást lehet felfedezni, nem is beszélve kedvenc olasz városomról, Nápolyról ahol lakik egymillió-valahány ember és van egy saját nyelvük. Persze megtalálhatók az "olasz" elemei benne, de az tényleg egy másik nyelv, saját szókinccsel és nyelvtannal!

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Mivel Svájc itt van a közvetlen szomszédságban, látom, hogy még van hova fejlődni, de az otthonihoz képest kimondhatjuk, hogy jóval magasabb. Természetesen most átlagokról beszélek, mert persze otthon is vannak komoly vagyonok, de mikor mondjuk otthon keresztülmegyek BKV-val a városon, meg itt, akkor a külsőből ítélve még nagyon nagyok a különbségek (pedig a magyarok még szebbek is).

Mennyibe kerül egy kávé?
Két ár van. Az olaszok, akik hogy ha tényleg csak a szokásos kávéért mennek be, sosem ülnek le mivel ez egy három perces procedúra, és így 70 cent, és 1 euró között van az ára. Az esetek többségében a külföldiek, akik leülnek meginni ugyanazt, már 2 eurót fizetnek. Tényleg annyira a mindennapok része, hogy gyorsan a bárnál kell lehörpinteni.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Drága! A belvárosban kb. 1500 eurónál (375 ezer forint) indul az ár, és a határ a csillagos ég! Például itt található az egyetlen minden hivatalos szerv által is elismert hétcsillagos szálloda (a Dubai ha jól tudom nem nemzetközileg elismert) ahol 4000 euróba (egymillió forint) is kerül egy lakosztály egy estére!

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Ami a lakást illeti, nem, de ezt nem én választottam. Ami az általános megélhetésemet illeti, igen mondhatni, hogy sokkal jobban. Igyekszem is kiélvezni.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Lényegében igen. Mivel ez a bank központja ezért itt sokkal nagyobbak az ügyletek, amikkel foglalkozom, de a módszer gyakorlatilag ugyanaz.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Többet éltem külföldön, de itt még tényleg nem volt honvágyam, úgyhogy azt mondanám, hogy vidám. Vannak itt is barátaim, nem ülök otthon sokat, hétvégén pedig szinte mindig utazom, úgyhogy nagyon élvezem. Itt egy kicsit mindig kívülálló marad az ember, szerintem hiába beszéli a nyelvet is jól mondjuk.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Legfőbb beszédtéma az augusztusi nyaralások kérdése. Akkor ugyanis itt, teljesen kiürül a város, és egy-két boltot leszámítva minden bezár egy hónapra!

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A címlapon csupa vidám téma van mint például a glasgowi reptéri események, a yemeni robbantás valamint hogy Nápolyban már megint rengeteg a szemét.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Ahogy azt már írtam én főleg utazással töltöm a szabadidőm!

Visszajössz?
Igen, még fél év és otthon folytatom, amit csinálok.

<<Előző

[origo]

sorozatiWiW a világ körülRio de JaneiroTallinnMilánó
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »