17. Csontos Tamás - Hongkong

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Hongkongról és átadásának tizedik évfordulójáról mesél Csontos Tamás.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz és mit csinálsz ott?
Ösztöndíjak után kutatva rábukkantam egy szervezetre, nevezetesen az Egyesült Világ Kollégiumok Magyarországi Egyesületére még 2005 novemberében, ahol egy elérhetetlennek tűnő pályázatra jelentkeztem, és nem kis szerencsémre sikerült megnyernem az egyik ösztöndíjat. Ez lehetőséget adott arra, hogy kijussak Hongkongba, és itt tanuljak két évig egy United World College nemzetközi iskolában, ahol Magyarországot képviselhetem és a két év után nemzetközi érettségit tehetek. Elsősorban tanulok, ha szabadidőm engedi, akkor szeretek elveszni a barátaimmal az éjszakai piacok forgatagában vagy pedig egyik, a városhoz közeli szigeten fürödni, pihengetni.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Hongkong csodálatosan szép délkelet-ázsiai város, amelyet méltán tartanak a világ egyik legszebb városának és Ázsia New Yorkjának. Itt, ahol a kínai és a nyugati kultúra egy helyen ötvöződött, mindenki megtalálja a neki tetsző helyet, legyen az egy buddhista kolostor, vagy egy fallal elzárt tradicionális kis kínai falu, vagy pedig a modern felhőkarcolók világa és plázák tömkelege. Az élet a nap huszonnégy órájában pörög, és egy percig sincs megállás. A szép helyhez ráadásul még jó idő is párosul 100%-os páratartalommal és állandó napsütéssel. Hongkong utcáin egy multinacionális világ nyüzsög, milliónyi lehetőséggel: filmfesztiválokkal, szentélyekkel, színpompás piacokkal és sok sok múzeummal. Akinek még ez sem lenne elég, azok számára ideális kiindulópont a város: bármerre fordulnak, mesés, csodálatos országokba juthatnak el, viszonylag olcsón. Legvégül pedig azt mondanám, hogy Hongkong az a hely, amelybe az első látásra beleszeretsz és ami egyből magával ragad.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Én Hongkong előtt Eger kisvárosában laktam 18 évig, tehát az itteni nyüzsgést most pozitív tényezőnek írnám, illetve azt, hogy sosem kell amiatt aggódni, hogy minden bolt meg étterem vagy klub bezár majd, mert késő van. Amit még szintén pozitív tényezőnek sorolnék fel Hongkonggal kapcsolatban, hogy rettenetesen sokszínű maga a város, és ezáltal sok-sok más nemzetiségű emberrel is találkozhatunk, ismerkedhetünk meg nap mint nap. A tömegközlekedést is jobbnak mondanám az otthonihoz viszonyítva, amely nagyon kényelmes, gyors és bárhova eljuthatunk rövid idő alatt. Időjárás szempontjából nekem mindenképpen jobb ez a napos, fülledt meleg idő, mint a szeles, hideg otthoni, de hát embertől is függ, ki mit szeret. Én boldogabbnak érzem magam, ha egész évben nyári hangulat van.

Miben rosszabb?
Drágább, és a levegő szennyezettebb.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom és az otthoni barátaim, illetve kolbász, gulyás, töltött káposzta meg persze a szép magyar lányok! :)

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A gyönyörű város és szigetei, a csodálatos időjárás meg az emberek mentalitása az élettel kapcsolatban, a kínai kultúra és a barátaim.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az biztos, hogy nagyobb gazdagság van itt, és magasabbak a fizetések, azonban nem vagyok benne biztos, hogy az átlagemberek jobban élnének mint az otthoniak. Az otthoni átlagembereknek azért vagy van egy saját családi házuk vagy pedig egy elfogadható lakásuk plusz egy kocsi. Az itteni emberek legtöbbjének nincsen autója, egyrészt mert drága, illetve felesleges, mert a tömegközlekedéssel gyorsabban el lehet jutni oda, ahova szeretnének. A lakásaik is nagyon kicsik és szűkösek, mert Hongkongban helyhiány miatt nagyon magasak az ingatlanárak, és így a lakosság nagy része nagyon kicsi lakásokban él.

Mennyibe kerül egy kávé?
Átlagosan 22-23 hongkongi dollár, ami kb. 580 forint.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Mivel Hong Kong elég drága, és a hely sem túl nagy, egy kétszobás lakás a belvárosban, havonta 30-40 ezer hong kongi dollár, ami 780-900 ezer forint!

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Igen, először is nagyobb a közbiztonság, másodszor pedig az iskola ahol tanulok, kilencven-valahány országból fogad diákokat, és így szinte az egész világ körülöttem van, egy helyen. Viszont ha a szobámat hasonlítanám az otthoni házunkhoz, mindenképpen azt mondanám, hogy rosszabbul élek, mint otthon, de hát ugye Hongkongban nem lehet azért elvárni egy szép nagy kertes házat, főleg nem diákként.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen, tanulnék.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Vidámabb, nem keseregnek az emberek azon, hogy mijük nincs, hanem annak örülnek amijük van, illetve megtesznek mindent azért, hogy többre vigyék.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Nyár, ki merre utazik és mit csinál.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az, hogy milyen következményeket vont le Hu Jin-tao kínai elnök az elmúlt 10 évből.

Hogyan készült Hongkong az átadás évfordulójára?
Hatalmas készülődés volt, amit már hónapokkal előtte elkezdtek. Kidekorálták a metrókat ünnepi stílusúra, a világhíres hongkongi fény- és hangjátékot még plusz tíz épülettel egészítették ki. Erről a fényjátékról annyit kell tudni, hogy minden nap este 8 órától körülbelül 15-20 percig tart. A zenével összehangolva kapcsolgatják a fényeket a hongkongi oldalon lévő felhőkarcolókon, és az egész úgy tűnik, mintha a fények táncolnának a zenére. Ezt az egyébként is fantasztikus és a világon egyedülálló show-t még káprázatosabbá tették július elsejére. Egy hatalmas parádéval is készültek, ahol mindenképpen a kínai kultúrát helyezték előtérbe. A sárkány- és oroszlántánctól elkezdve az ejtőernyősökig, a hatalmas tűzijátéktól a kínai néphadsereg felvonulásáig minden létező dolog volt.

Szerinted, és az ottaniak véleménye szerint, miben változott Hongkong az elmúlt 10 évben?
Az emberek elmondása szerint szinte semmilyen igazán tapasztalható változás nem történt, egyáltalán nem érezhető, hogy ők most már Kínához lennének csatolva. Persze a bankókról eltűnt Erzsébet királynő, és visszajött mindenhová Hongkong jelképe, a bauhinia virág. Megjelentek a kínai zászlók is már a hongkongi mellé, és bevezettek új nemzeti ünnepeket is, mint például Buddha születésnapját. A gazdaság is változott, még jobban megerősödött és stabilabb lett. Amióta visszacsatolták Hongkongot Kínához, azóta az onnan érkező bevándorlók száma is megnőtt, illetve az ide érkező terhes anyák száma, akik jobb élet reményében és a hongkongi állampolgárság megszerzése végett próbálnak ide jönni. Ami még szintén érdekesség, hogy az angol nyelv pozíciója a második helyről csak harmadikra csúszott, mert a mandarin nyelvjárás vette át a helyét. Például a metrókban, amikor bemondják, hogy melyik megálló következik, először kantoniul mondják el, ami a hivatalos nyelvjárás Hongkongban, a második helyre tették a mandarint, ami ugye az alap kínai lenne, és az angol a harmadik lett csak, ami szintén hivatalos nyelve Hongkongnak.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A legjellemzőbb hongkongi szabadidős tevékenység a fiatalabbak körében mindenképpen a karaokézás meg a hatalmas játéktermekbe való járás. A felnőttek és a fiatalabbak számára egyaránt, a vásárlás is elterjedt kikapcsolódás.

Visszajössz?
Hát a közeljövőben biztos, hogy nem, a nemzetközi érettségim után szeretném az egyetemi tanulmányaimat valahol külföldön folytatni, ami valószínűleg Amerikában lesz majd. Az egyetem után haza akarok jönni és a kint megszerzett tudást itthon hasznosítani.