22. Breyer Judit - Johannesburg

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Breyer Judit ír Johannesburgból.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Magyarországon egy nemzetközi cégnél dolgoztam és három hónapos kiküldetésre jöttem Johannesburgba kb. hét éve. Elért a szerelem és találkoztam a mostani férjemmel, aki dél-afrikai. Három éve vagyunk házasok. Most egy építésznél dolgozom és világítástechnikával foglalkozom, illetve fallabda-oktató vagyok a szabadidőmben.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Az ország hatalmas és gyönyörű, van itt igazi Afrika oroszlánokkal, elefántokkal és zsiráfokkal, de vannak álomszép vízesések, hegyek-völgyek és érintetlen tengerpartok is. A látnivaló végtelen. 45 millió ember él az országban, legtöbbjük fekete, kb. 4 millió fehér a világ minden tájáról, rengeteg a bevándorló, teljesen multikulturális az élet. Johannesburg, ahol lakom nemcsak Dél-Afrika, de Afrika pénzügyi központja is. Azt mondják, a világ legjobb időjárásával rendelkezik, rengeteg a napsütés, télen nincsen nagyon hideg és nyáron nincsen őrült meleg.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Itt minden más, ez Afrika, még a víz is másik irányba folyik le a csapban. Az emberek vidámabbak, sokkal többet mosolyognak, még ha nehéz körülmények között élnek is. Ez persze lehet, hogy a rengeteg napsütésnek köszönhető. Én nagyon élvezem a sokféle embert és a sokféle ételt.

Miben rosszabb?
Sajnos elég magas a bűnözés és mindenki magas falak és elektromos kerítések mögött él.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom és a barátaim természetesen. A többit el lehet hozni, vagy meg lehet venni itt is.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A sok napsütés mindenképpen, a természet, a friss levegő és a helyi kultúra.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Nagyon nagyok a különbségek. Vannak nagyon gazdagok, de sajnos a lakosság nagy része borzasztó körülmények között él, sok a bádogváros. Itt nincs kifinomult szociális háló. Mindenért keményen fizetni kell. Ha megengedheted magadnak, hogy magánkórházba járj, kiváló kezek között leszel. Ha nem, az állami kórházban lehet sorban állni. A hivatalos GYES Dél-Afrikában négy hónap. Egy a szülés előtt, három pedig utána. Magyarországon ez három év. Más világ. De ha az embernek van pénze, nagyon jól tud élni, szép nagy házakban lehet lakni és szép nagy autókkal lehet járni.

Mennyibe kerül egy kávé?
Kb. 10 Rand, ami olyan 300 forint körül van.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
A bűnözés miatt itt tényleg nagyon fontos, hogy az ember biztonságos helyen lakjon. A belvárosba még autóval se nagyon érdemes fehér embernek betennie a lábát, itt nem igaz, hogy a belváros a legdrágább hely. Egy átlagos, kétszobás lakást kb. 180 ezer forintnyiért lehet bérelni, de itt csak a víz- és a villanyszámlát fizeti a bérlő, ami elenyésző, mivel nem nagyon van fűtés a lakásokban.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Otthon is, és itt is jó körülmények között élek.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Itt nem a saját szakmámban dolgozom, otthon valószínűleg abban dolgoznék.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az élet kicsit lassabb és az emberek talán kevesebbet dolgoznak, korábban hazamennek a munkából, persze van kivétel. Sokat sportolnak és barbecue-znak amit itt braai-nak hívnak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A közalkalmazottak sztrájkoltak négy héten keresztül, az állami iskolák zárva voltak és még a kórházak is csak nagyon felszínesen működtek, emberek százai haltak meg emiatt valószínűleg. Persze nem kapták meg a kért fizetésemelést és a sztrájk idejére a fizetésüket sem.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Bűnözésről írnak, hol, mennyire rossz a helyzet az országban. Statisztikailag minden fél órában megölnek valakit Dél-Afrikában, nem hangzik túl jól és a számok romlottak tavalyhoz képest.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sport és braai. Rengetegen sportolnak, és a biztosítás részeként lehet edzőterembe járni, sőt, ha az ember beiratkozik, akkor nem kell érte fizetni, viszont büntetést kap ha nem jár rendszeresen. Nem rossz rendszer. A lélek épülésére pedig, olcsóbb mozijegyeket adnak, ha megfelelő biztosítással rendelkezik az ember. A braai szerves része a hétvégéknek. Nagyon jó minőségűek a dél-afrikai húsok.

Visszajössz?
Bízom benne.

<