[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

23. Füzi Virág - Rotterdam

2007.07.13., 12:08|Utolsó módosítás:2007. 07. 13., 12:08|

Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Füzi Virág mesél a rotterdami életről.

Forrás: [origo]

Füzi Virág - Rotterdam

JÁTSSZ ONLINE!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz és mit csinálsz ott?
Barátom holland, és alapvetően emiatt akartam Hollandiába menni, természetesen a kalandvágy is hajtott, és még mindig hajt.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Hollandia területe Magyarország egyharmada, ennek ellenére 16 millió ember lakja. Alapvetően a hollandok barátságosak, és könnyű beilleszkedni, legalábbis nekem az volt, mert be akartam illeszkedni. A holland felfogást az egyszerűség jellemzi, nem hivalkodóak, kevéssel is beérik, ami a protestáns múltból fakad: pl. minek vegyem meg az 1 eurós márkás mozzarellát, amikor az 50 centbe kerülő ugyanolyan jó. Rotterdamban élek, ami kábé feleakkora, mint Budapest, itt nagyvárosnak számit, hiszen az ország nem centralizált. Lépten nyomon kisvárosok vannak, ami Magyarországra annyira nem jellemző. A lakosság magas százaléka simán vált hollandról angolra, ami egy külföldinek nagyon praktikus.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Azt szeretem Rotterdamban, hogy nem olyan nagy kiterjedésű: egy budapesti metrómegálló két rotterdami metrómegállónak felel meg. Így, mivel a centrumban lakom, simán el tudok sétálni bárhova. Éjjel, enyhén ittas állapotban két perc alatt itthon vagyok.

Mentalitásügyileg csak annyit, hogy itt nem hallasz állandóan a politikáról, nem tépik az emberek a másik haját, ha nem értenek valamiben egyet. Például tavaly, amikor a holland parlamenti választások voltak, a kollegáim ebéd közben simán elmondták, hogy ki, kire szavazott, és mindenki csöndben meghallgatta a másikat. Egyszerűen tetszik a mentalitás, és a lehetőségek.

Miben rosszabb?
Ugyanazért jó, amiért nem. Mert feleakkora, mint Budapest. Érezhető, hogy az ember tényleg Európa legsűrűbben lakott országában él. Emellett, mivel Hollandiában elég szigorú a munka törvénye, ezért az üzletek hétköznap este hatig vannak nyitva, szupermarket este nyolcig. Hetente egyszer van úgynevezett vásárlóeste, amikor a boltok este kilencig vannak nyitva. Szombatonként is csak este hatig, és csak két-három nagyobb városban lehet vasárnaponként is vásárolni.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen család, barátok, Budapest. De a különbségek nem olyan nagyok, és ha jól akarod magadat érezni itt, sikerülni is fog.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A hosszú nyári esték, hiszen tavasztól őszig akar este tízig is süt a nap. Persze az itteni élet, amit felépítettem magamnak.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Lényegesen magasabb, de nem annyira szembetűnő, pont az elején említettek miatt. Az átlag holland megteheti, hogy legyen egy autója, évente kétszer járjon nyaralni, ha kedve támad, vásárol. Lehet, hogy nem mindenben a legmárkásabb cuccot veszi meg, de amit meg akar, meg tudja venni.

Mennyibe kerül egy kávé?
Nem tudom, nem kávézom. :) Talán 2 euró (500 forint) körül.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Az már húzósabb, kb. 1000 euró (250 ezer forint) havonta. De itt albérlőként is annyi jogod van, hogy csuda: ha valami elromlik, akkor a főbérlőnek kötelessége megjavítani.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Ugyanolyan körülmények között élek, mint otthon, miután kifizettem mindent: lakás, rezsi, ruhák, kaja, szórakozás. Annyi pénzt tudok félrerakni, mint ami az otthoni fizetésem lenne.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Szerintem nem. Hollandia legnagyobb befektetési bankjánál dolgozom, és az első interjú után fel akartak venni. Magyarországon egy ilyen állashoz min. három-négy év szakmába vágó gyakorlat kellett volna, és legálabb négyszer kellett volna végigizzadnom az interjút. Emellett hihetetlenek a körülmények: ha túlórázunk, akkor a túlórát nemcsak 125 százalékként számolják el, hanem még vacsorát is kell biztosítaniuk. Továbbá, a szervezet átjárható, nyíltan jelentkezhetek a cégen belüli állásokra. Lehetőséget adnak a fejlődésre: magán hollandórára járok, és valószínűleg jövőre visszamegyek tanulni, esti képzésre, amit szintén fizetnek. Ami a legjobb, hogy a holland munkatörvény szerint jövőre állandó szerződést kapok, ami azt jelenti, hogy ha ki akarnak rúgni, akkor egy éven keresztül fel kell építeniük rólam egy aktát, amiben be kell bizonyítaniuk, hogy csődbe vinném a céget, ha náluk dolgoznék, és hát egy ilyet elég nehéz megtenni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Ugyanolyan. Sűrű, sok a munka, sok a tennivaló, és sok helyre járok el.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Hogy telt a nap, hova menjünk nyaralni, milyen vizsgára kell készülnöm, hova menjünk szórakozni, stb.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A trónörökös hivatalos külföldi látogatásáról szól a címlap.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Mozi, vacsora barátokkal, családlátogatás, bulizás.

Visszajössz?
Ha itt nem jön össze, vagy már nem tetszik, és megéri visszamenni, akkor visszamegyek. Egyelőre az új kalandokat, kihívásokat keresem.

<<Előző

[origo]

RotterdamsorozatiWiW a világ körülRio de JaneiroTallinn
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »