48. Lichtenstein Noémi - Oszaka

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma egy japán városból, Oszakából jelentkezik Lichtenstein Noémi.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Otthon japán szakos voltam az egyetemen, így egyértelmű volt a választás. Megpályáztam a japán állam ösztöndíját, Master's tanulmányok folytatására, és 2005 áprilisában az Oszakai Idegen Nyelvek Egyetemére jöttem. Kutatási területem a japán nyelvészet, de az októbertől kezdődő PhD-képzésem keretében "kirándulást teszek" a néprajz világába is. Emellett szervezett és magán alapon is angol, illetve magyar nyelvet tanítok.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Oszaka prefektúra, Japánnak nagyjából a középső részén, Tokiótól délre található. Területe 1892 km2, ami az országban az egyik legkisebb, lakossága viszont közel kilenc millió, ezzel Tokió után a második helyen áll. Ezen belül, a szűk értelemben vett Oszaka város területe 222 km2, lakossága több mint két és fél millió, így népsűrűsége háromszorosa Budapestének. Az oszakaiak híresek harsány viselkedésükről és öltözködésükről, valamint arról, hogy szeretik a hasukat. Van egy régi japán mondás, miszerint a közeli Kiotó lakói az elegáns, drága ruhák vásárlásától, míg a gyakorlatiasabb oszakaiak a pazarló lakomáktól jutnak csődbe. A városban hihetetlenül sok az étterem, a nemzetközitől a helyi jellegzetességekig. Oszakát régóta leginkább kereskedővárosként tartják számon, idegenforgalmilag nem túl érdekes, viszonylag kevés a nevezetessége, de a vásárlás, szórakozás lehetőségeinek terén nem lehet ok panaszra. Idén itt rendezik meg az Atlétikai Világbajnokságot, 2008-ban pedig a G8 találkozót, amikre az oszakaiak nagyon büszkék. Érdekességképpen azt is megemlíthetjük, hogy itt alkották meg a világon elsőként az instant (zacskós) levest.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Budapesten laktam, az is van elég nagy város, mindenféle lehetőséggel. Viszont sok olyan apró momentum van itt a mindennapokban, amik nélkül természetesen még lehetne élni, de megkönnyítik az életet. Ilyenek például az ún. 100 jenes boltok, ahol 100 jenért hihetetlen, hogy mennyi mindent meg lehet egy helyen és olcsón venni, egyes élelmiszerektől a használati cikkeken, tisztítószereken át a kozmetikumokig, alsóneműig. Szintén ilyen apróság például, hogy a vonatállomásokon ingyen lehet kölcsönözni esernyőt, ha éppen eleredne az eső, vagy, hogy ha jégkrémet veszel a boltban, adnak hozzá szárazjeget, hogy ne olvadjon el, mire hazaérsz.

Miben rosszabb?
Hihetetlenül drága például a zöldség, gyümölcs, főleg a japán. A viszonyítás kedvéért: egy darab alma 200-350 forint, az őszibarack darabja is hasonló árban van. Amit a legkevésbé szeretek, az az időjárás, télen a lakásban, de még az egyetemen is fagyoskodik az ember, mert nincs normális fűtés, nyáron pedig 30 fok felett és 80%-nál magasabb páratartalommal a levegőben akkor is folyik az emberről a víz, ha éppen nem csinál semmit, és a nap sem süt. A boltokban, járműveken igyekeznek ezt kompenzálni, de ott meg megfázol a túl erős légkondicionálástól.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen a család és a barátaim, mint mindenkinek, a túró és a sajtok nagyobb választéka, a ropogós kilós kenyér, a finom májkrém, a téliszalámi, a Túró Rudi, apukám rakott krumplija, a Rigó Jancsi, a 24 órán át használható bankautomaták, és még sorolhatnám. És a magyar nyelvi közeg, az, hogy bármiféle korlát nélkül képes vagyok kifejezni minden nyelvi árnyalatot, nüánszot és érzelmet.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni barátaim, a karaoke, a finom lágy tofu és szójatej, a szép tavaszi cseresznyevirágzás és őszi levélhullás.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Mindenképpen magasabb, a fogyasztói társadalom egy magasabb szintjén élnek, amelynek árnyoldalai is igen erősen megmutatkoznak. Az árak magasak, Oszaka is előkelő helyen található a világ legdrágább városainak listáján. Ugyanakkor a fizetések nem az otthon megszokottak, egy átlagos fizetéssel vagy részidős munkával is közepes színvonalon meg lehet élni. Viszont, minél többször látogatok haza, magam is látom, és a szüleim, barátaim panaszos beszámolóiból is azt a következtetést kellet levonnom, hogy nagyon sok minden egyáltalán nem drágább mint Magyarországon, abszolút mértékkel nézve sem, hát még relatívan, a fizetésekhez viszonyítva.

Mennyibe kerül egy kávé?
Kávézóban 450-700 forint, boltban, éjjel-nappaliban, vagy az italautomatákban egy adag átlagosan 185 forint.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Úgy 130 000 forinttól kezdődően már lehet bérelni (bútorozatlan) lakást.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Igen, valamivel jobban, főleg a plusz munkáimból tudok gyűjteni vagy utazgatni. Ha otthon elmennék tolmácsolni egy japán céghez, majdnem ugyanennyit tudnék talán keresni. Viszont itt ugyanazt a pénzt könnyebben kiadom akár tárgyakra, vagy szórakozásra is, mint ha Magyarországon forintban kellene azt kifizetnem.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Gyakorlatilag igen, otthon is tanulhatnék, kutathatnék doktori képzésen, persze ott csak fix munka mellett. Természetesen a japán témájú kutatást sokkal könnyebb itt helyben csinálni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Körülbelül hasonló, csak sokkal rohanósabb, gyorsabb az élettempó, valamint az árucikkek divatja, felfutása, de kifutása is. És talán valamivel kevésbé pesszimisták, bár például az öngyilkosságok száma itt is igen nagy. Ugyanakkor sok az elfojtás, ki nem mondott, vagy mutatott feszültség is. És a nagy népsűrűség miatt a városokban szinte mindig mindenhol tömeg van, amihez ők persze hozzá vannak szokva.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A nagy nyári hőség, valamint a nemsokára beinduló O-Bon ünnepi és nyaralási szezon. És az idén augusztus végén Oszakában rendezendő Atlétika Világbajnokság, amire nagyon sok oszakai és környékbeli ember jelentkezett önkéntes segítőnek a lebonyolításban.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az idei 5. számú tájfun útvonala, és az általa Kjúsú szigeten okozott viharok, áradások kárai.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Karaoke, piknik és/vagy sportolás a parkban, játéktermek, shoppingolás, étteremben vacsorázás.

Visszajössz?
Tervezem. Valószínűleg három év múlva, ha befejezem az itteni tanulmányaimat.

<