49. Falus Orsi - Madrid

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma a madridi életről mesél Falus Orsi.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Én Budapestről jöttem Madridba két évvel ezelőtt, pont miután otthon leérettségiztem, mert volt egy spanyol barátom és miatta, és az egyetem miatt jöttem Madridba. Azóta ez a barátom már nincs meg, de van másik, viszont az egyetemre sikeresen felvételiztem és most októbertől leszek harmadéves "Business Management and Administration" szakon, melyet két nyelven, angolul és spanyolul tanulok egy nemzetközi csoportban. Az egyetem mellett hostesskedem minden hétvégén esküvőkön meg rendezvényeken és év közben angolt tanítok.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Madrid Spanyolország közepén egy 5 millió fős mediterrán város, nyáron nagyon meleg van, a 40 fok itt mindennapos, de télen nincs hidegebb 5 foknál, és szinte mindig süt a nap. Madrid egy nagyon modern, fiatal város, minden utcasarkon van egy bár és nagyon sok disco is van a városban. A tömegközlekedés szuper, a 13 metróvonallal (melyek reggel 6-tól éjjel fél 2-ig járnak) bárhova gyorsan el lehet jutni, éjjel pedig a metrók vonalán éjszakai buszok közlekednek minden nap, 15 percenként. Az utóbbi 10 évben nagy gazdasági növekedés volt Spanyolországban, ezért sok bevándorló jött, főleg Dél-Amerikából, Kelet-Európából, de ennek ellenére én biztonságban érzem itt magam.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Diákként én sokkal jobban szeretek Madridban élni, mint Budapesten, itt az emberek sokkal nyitottabbak, vidámabbak, sokkal többet szórakoznak, mint otthon és nem veszik annyira komolyan az életet. Itt a hét minden napján lehet bulizni, este 11 után is tele van az utca emberekkel. Itt az egyetem mellett van időm dolgozni és megfizetnek annyira, hogy ebből meg tudjak élni, ami azt hiszem otthon, diákként lehetetlen.

Miben rosszabb?
A spanyolok sokkal linkebb és lustább emberek, mint a magyarok, mindenhonnan elkésnek, a boltok nem mindig nyitnak ki időben, néha korábban zárnak, mert az eladóknak hamarabb van kedvük hazamenni, vasárnap pedig szinte minden bezár. Augusztusban meg a legtöbb madridi szabadságon van, ezért Madridban megáll az élet.

Mi hiányzik Magyarországról?
A család, a barátaim, az otthoni sütik és néha hiányzik az otthoni emberek komolysága.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni barátaim, a medencés lakásom, a jó szórakozóhelyek, az egyetem, a munkám és még sok minden.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal magasabb.

Mennyibe kerül egy kávé?
Az egyetemi kávézóban 70 cent (175 forint), a központban 1, 50 - 2 euró (375-500 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Én egy kétszobás lakást bérlek a központban, ez 920 euró (230 000 forint) havonta, de van hozzá medence. Medence nélkül lehet, hogy kicsit kevesebb lenne.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Ha anyagilag nézzük akkor nem, mert otthon is jól éltem, de ha például az egyetemet nézzük, akkor igen, mert otthon nem lenne lehetőségem két nyelven tanulni egy 20 fős csoportban, állami egyetemen.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen, egyetemre otthon is járhatnék, de az nem lenne ugyanaz.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal nyugodtabb, itt az emberek nem idegeskednek semmin, nem sietnek sehova.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az, hogy milyen meleg van és hogy ki hova megy nyaralni.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az, hogy Tenerifén erdöőtűz volt és Zapatero utazik Tenerifére.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Strandolás, tenisz, padel (ami egy teniszhez hasonló sport), bárban sörözés, bulizás.

Visszajössz?
Még három évig biztos nem, mert az egyetemet itt szeretném befejezni, utána pedig szívesen élnék Londonban és Rómában is egy ideig. Utána lehet, hogy hazamegyek.

<