45. Ónodi Gabriella - Salt Lake City

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Salt Lake City-ből válaszol Ónodi Gabriella .
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Budapesten nőttem fel, és ötéves korom óta az Újpesti Torna Egyletben tornáztam. Érettségi után nem tudtam, hogy mihez kezdjek, és edzőim - Juhász Judit és Kaptay József - tanácsára megpróbáltam ösztöndíjat szerezni az Egyesült Államokba. Mivel négy egymást követő évben én voltam a legjobb magyar tornásznő, és Magyarországnak én szereztem meg az olimpiai kvótát a 2000-es sydneyi játékokra, az edzőnek megtetszettem, és 2002 karácsonyán két bőrönddel landoltam Salt Lake City-ben.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Salt Lake City a 2002-es téli olimpiáról híres, "nagy kisváros", olyan értelemben hogy Utah állam fővárosa, de nagyon kicsi belvárosa van, és sok a kertes házrész. Salt Lake City helyén valaha sivatag volt, ezért nagyon száraz a levegő, olyannyira, hogy sok turistának az első hetekben orrvérzése lesz a szárazságtól. Nyáron forróság van, télen pedig nagyon hideg, és minden második évben sok hó esik. Utah közel található a nagy nemzeti parkokhoz, mint pédául a Grand Canyonhoz, a Zion and Arches-hoz, tele van kirándulóhelyekkel, és a legjobb sípályákkal. Autóval Las Vegas és Los Angeles is elérhető pár óra alatt. Utahban az emberek kicsit zárkózottabbak, mint más államokban, és ennek a mormon vallás az oka. Ez nekem nem igazán tetszik, de mit lehet tenni. A mormonoknak nagyon sok szabályuk van, például nem ihatnak kávét, vasárnap semmi szórakozás, és pénzt sem költhetnek. (Mi éppen ilyenkor szoktunk vásárolni!) Vasárnap templomba járnak, és ennyi. Az alkohol abszolút tabu számukra, a szabályok erre vonatkozóan keményebbek, mint bárhol máshol az országban.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Jobb, hogy könnyebb megélni, de azon kívül Magyarországnak és Salt Lake City-nek is megvannak az előnyei és a hátrányai. Ha otthon jól tudnék keresni, nem hiszem, hogy itt maradnék.

Miben rosszabb?
Abban, hogy rengeteg az olyan ember, akinek a vallásából adódóan más az életfelfogása van, mint egy átlagembernek, és elítéli azokat, akik nem úgy gondolkodnak, mint ő. Ezen kívül sok a buta vagy agresszív ember.

Mi hiányzik Magyarországról?
A család, a barátok, a Váci utca, a Túró Rudi és a Pick szalámi.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az egyetemi hangulat, az hogy mindenki megismer a suliban. Az, hogy itt tornásznak lenni hatalmas elismerés, és mindenki büszke rám. Az, hogy mindenkinek bejön a magyar akcentusom, és az, hogy itt nem kell szűkölködnöm. Ja, és a természet, a kilátás meg a sípályák is!

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal magasabb. Én az egyetem és torna mellett nemrégiben vettem meg a második autómat, simán fizetem a lakbért és a telefonszámlát, és nem kell meggondolnom kétszer, hogy elmenjek-e a műkörmöshöz, vagy inkább mégse. De a lényeg az, hogy egy hétköznapi takarítónő is kényelmesen megél a fizetéséből.

Mennyibe kerül egy kávé?
A kedvenc helyemen a kicsi 3, 75 dollár (694 forint), a nagy 5, 25 dollár (972 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
700-900 dollár (130 000-167 000 forint), attól függően, hogy mennyire szép, milyen a kilátás, és van-e úszómedence hozzá.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Mindenképpen. Húszéves korom óta magamra vagyok utalva egy idegen országban, és nem mondom, hogy az élet habostorta, de már most sokkal többre vittem, mint akármelyik egykori osztálytársam.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Nem, mert a sulit nem tudtam volna fizetni, ha nem kerülök be az államilag finanszírozottra. És azt a munkát, amit itt csinálok, azt otthoni fizetésért nem vállalnám el.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Vidámabb, mindenki segítőkész, és az emberek simán leállnak egymással beszélgetni az utcán vagy bárhol máshol. Igaz, ezek csak felületes ismeretségek, de azért jól esnek. Minden évben ,mikor hazamegyek, az első pár napban problémám van a magyar dolgozókkal, közértben, postán, stb., hogy mennyire flegmán beszélnek az emberrel. Aztán pár nap múlva én is visszaszokom, és nem ráz meg többet.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az, hogy túl drága a benzin. Három dolláron felül van egy gallon, ami négy liternek felel meg. Még mindig olcsóbb, mint otthon, de itt egy éven belül duplájára ugrott a benzin ára.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Erdőtűz az egész nyugati parton.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Síelés, kirándulás, camping és BBQ.

Visszajössz?
Európába igen, Magyarországra szerintem már csak látogatóba. Már hozzászoktam a magasabb életszínvonalhoz, és ezt nem szándékozom lejjebb adni csak azért, hogy otthon lehessek. Egy év múlva, amikor lejár a vízumom, visszaköltözöm Európába, de sajnos annak elég kicsi az esélye, hogy otthon fogok élni.

<