56. Horváth Nóra - Amersfoort, Hollandia

Vágólapra másolva!
Az  iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma a hollandiai Amersfoortból válszol Horváth Nóra.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A 80-as években éltem már Hollandiában, ahova mindig is visszavágytam, de visszajönnöm különböző okok miatt nem sikerült ez idáig. Végül az élet úgy hozta, hogy beleszerettem valakibe, akit ideköt a munkája, így végre minden együtt volt, hogy költözzek. Az egyedüli problémát jogi végzettségem jelentette. Legnagyobb meglepetésemre egy hét alatt találtam munkát, ráadásul olyat, ami az otthoni jogi tevékenységemet kiegészíti, sőt továbbfejleszti. Négy hónapja vagyok (újra) itt, és nagyon jól érzem magam.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Hollandia a lehetőségek országa annak, aki hajlandó alkalmazkodni a remekül felépített szabályrendszerhez (amihez a hollandok tartják is magukat), és aki hajlandó keményen dolgozni (cserébe ezért igazságos bérezést, fejlődési lehetőséget és egy nyugodt életet kap). Aki akar, az tud itt dolgozni, és fel tud építeni egy stabil, nyugodt életet magának. Gyakorlatilag nincsen olyan szakma, amivel ne lehetne itt külföldiként elhelyezkedni és jelentős részüknél még hollandul sem kell tudni, az angollal remekül lehet boldogulni. Amersfoort, a város ahol lakom, 200 ezer lelket számlál. Pazarul rendben tartott műemlékeivel egy kis ékszerdoboz.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Azt hiszem Hollandia összességében nem jobb, csak más, mint Magyarország. Itt a napi híreket nem az anyagi problémák vagy politikai nézetek töltik meg, hanem az, hogy a jól működő országot hogyan tehetnék még jobbá és emellett, hogyan segíthetnének olyan gondokon, mint az afrikai gyerekek éhezése, vagy a globális felmelegedés. Ugyanakkor az emberek sokkal zárkózottabbak, nem segítenek egymáson egyhamar. Magyarországon az emberek jobban odafigyelnek egymásra, közvetlenebbek, barátságosabbak. Míg otthon sok barátom volt és sok újat is szereztem, itt nem igazán áltatom magam azzal, hogy holland barátságok sokaságát fogom megkötni.

Miben rosszabb?
A sok esőt, a hollandok főzési és öltözködési szokásait nehezen szokom meg (rengeteg félkész és porból előállított ételt esznek, és az emberek nagyobb többsége nem igazán ad magára).

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen a szüleim és a barátaim, no meg a napsütés és a magyaros ételek.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Minden, ahogy eddig is hiányzott. Ezért is jöttem vissza.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal jobb. Például itt lakáshitelt induló töke nélkül lehet felvenni, aminek a havi törlesztőrészlete - amennyiben egy pár vásárol lakást - nem több fejenként, mint amit fejenként egy szobára adtak ki diák korukban (itt majdnem mindenki elköltözik 18 évesen otthonról), 25 -30 éves kora körül szinte mindenki saját lakást vesz. Takarékoskodni így nincsen miért, a tapasztalataim szerint a mostani holland fiatalok nagy része megteheti és meg is teszi, hogy feléli a (nem kevés) fizetése egészét a hónapban (ellentétben igen takarékos felmenőikkel). Vagy egy másik példa: az éves 25 nap szabadság mellett a munkáltatók nagy részénél lehetőség van 40 órás munkaviszonnyal havi egy extra szabadnapra. De rengetegen dolgoznak 38 vagy 36 órás szerződéssel, mert megengedhetik maguknak.

Mennyibe kerül egy kávé?
Kb. 2,5 euró (625 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Minimum 800 euró (200 000 forint). Én diákházban lakom, ahol egy 20 négyzetméter körüli szoba ára 300-400 euró (75 000-100 000 forint) között mozog.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Az életmódom sokban nem változott mióta itt lakom, az viszont igaz, hogy sokkal többet tudok félrerakni, mint otthon tudtam.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Szerencsés vagyok, hiszen jogászként is megadatott, hogy az itteni munkám az otthoni folytatása legyen, és remélem, hogy egyszer majd az itt tanultakat otthon tudom kamatoztatni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal nyugodtabb, ráérősebb.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A közvetlen kollegáimmal (akik közül egy sem holland) állandóan azon szörnyülködünk, hogy itt csak akkor írnak fel antibiotikumot az orvosok, ha az ember a halálán van. Addig a háziorvos kedvesen az emberre néz, és komoly szaktanácsként Paracetamolt és joghurtot ajánl. Az ember szervezete ugyanis gondoskodik a saját maga meggyógyításáról, szóval aggodalomra semmi ok.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az ex-muszlimok szervezetének vezetőjét megerősített rendőri védelemmel látták el, miután két bevándorló augusztus 4-én összeverte.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Hollandiában mindenki tagja legalább egy sportklubnak, sok 40 körüli és ennél idősebb nő tagja egy önkéntes szervezetnek, és nagyon szeret mindenki rosét inni.

Visszajössz?
Ha rajtam múlik, biztosan!

<