58. Tánczos Judit - Brüsszel

Vágólapra másolva!
Az  iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Tánczos Judit válaszol Európa fővárosából, Brüsszelből.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A családomat először 18 éves koromban sokkoltam egy hosszabb külföldi tartózkodással, amikor egy évig Hollandiában tanultam. Ott véletlenül találtam rá egy menekültekkel foglalkozó civil szervezetre, ahol önkéntes lettem, és ekkor kezdett el foglalkoztatni ez a téma. Pár évvel később a párommal, aki franciaországi, és ráadásul breton, szintén egy menekültekkel (is) foglalkozó civil szervezet továbbképzésén találkoztam Budapesten. Amikor erasmusos lettem a Leuveni Egyetemen Belgiumban, akkor ő követett engem. Utána ő kapott állást Brüsszelben, és most én követtem őt. Jelenleg gyakornok vagyok a Progress Lawyers Network nevű ügyvédi irodában, és a szociális és munkajog mellett - mily meglepő - menekültjoggal foglalkozom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Brüsszel nekem először nagy csalódás volt: ahhoz képest, hogy "Európa fővárosaként" tartják számon, koszos, és rengeteg az építészeti borzalom, ami eltakarja a régi, szép házakat - már ami még megmaradt belőlük. Ráadásul az időjárás is rettenetes. Viszont idővel nagyon megszerettem ezt a várost, amely takargatja értékeit a turisták előtt: a rejtve maradó kis utcácskákat, kávézókat, bárokat és parkokat, a házak falára festett képregény-jeleneteket. Brüsszel ráadásul nagyon sokarcú, hiszen mindenféle nemzetiség él itt, köszönhetően egyrészt az Európai Unió intézményeinek, másrészt pedig az Európán kívülről bevándorlóknak. Ez a sokféleség nagyon izgalmassá teszi a várost - viszont komoly problémák forrása is.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Tulajdonképpen semmiben. Sőt, otthon mögöttem állna a családom támogatása is, amit itt sajnos mellőznöm kell.

Miben rosszabb?
A tömegközlekedés borzalmas. Aki otthon szidja a BKV-t, azt ide kellene küldeni egy túlélő tömegközlekedési túrára. Biciklivel közlekedni pedig még életveszélyesebb itt, mint Budapesten. A szolgáltatások színvonala felháborítóan alacsony, és még lassúak is. Tehát akik Magyarországon nyavalyognak a hosszú sorban állás és várakozás miatt, azokat itt elküldeném egy ügyintéző körútra Belgiumba.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom és a barátaim. Szerencsére itt lehet Túró Rudit kapni.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Legfőképpen a kedvesem, és a vasárnap reggeli friss mandulás croissant a sarki pékségből. A koncertek a Grand Place-on. És a Manneken Pis, illetve várni, hogy mikor öltöztetik fel már végre őt valami vicces ruhába, amiről beszámolhatok a blogomon.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
A középosztályé magasabb, ők nyugodtabban élnek itt. De egyébként nem érzékelek ebből a szempontból kiugró különbséget a két ország között.

Mennyibe kerül egy kávé?
Egy presszó kávé 1.80-2 euró (450-500 forint) körül kapható, másfajta kávék 2-5 euróba (500-1250 forint) kerülnek.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
600-800 euró (150 000-200 000 forint).

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Körülbelül hasonló színvonalon, de az, hogy mindkettőnk családja távol van, néha drágábbá és bonyolultabbá teszi az életet. Csak egy egyszerű példa: mivel nemrég költözködtünk: lelkileg, fizikailag és anyagilag sem mindegy, hogy két, autót vezetni nem tudó ember próbál meg egyik helyről átcuccolni a másik helyre, majd ott összeállítani a bútorokat, vagy mindehhez támogatásként jön még néhány jogsival és autóval és/vagy erős izomzattal és/vagy pszichológusi képeségekkel megáldott családtag is.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Kevesebb számban, de Magyarországon is élnek menekültek, tehát igen, csinálhatnám ezt Magyarországon is.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nagyon (néha túlságosan is) nyugodtak az emberek, és emiatt kicsit le vannak lassulva, ez meghatározza a mindennapokat. Ez a nagy, birkaszerű nyugodtság általában kellemes, de ha éppen sietek valahova, akkor inkább bosszantó.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Hogy még mindig nem alakult meg a belga kormány; a vallon-flamand ellentét; az átlagnál is rosszabb időjárás; ki merre volt nyaralni.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A flamand nyelvűn: "A francia nyelvű pártok megbeszélést tartottak". A francia nyelvűn: "Le Terme két lehetőséget vázol fel". Itt kormányalakítási időszak van már vagy két hónapja, és nem tudnak megegyezni.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Amikor picit is előbújik a nap, mindenki a közeli parkban napozik, piknikezik. Mivel az ország nem túl nagy, és vonattal minden jól megközelíthető, még a szomszédos országok - Hollandia, Franciaország és Luxemburg - is, ezért sokszor szerveznek egynapos kirándulást a belgák és az itt levő külföldiek is. Az "apero" is fontos "intézmény": munka után, (a kései) vacsora előtt néhány baráttal találkozni, beülni egy kávézóba, és egy sör vagy valamilyen egyéb ital mellett megvitatni az élet nagy kérdéseit.

Visszajössz?
Mindenképpen, hiszen még egy évem hátra van az ELTE jogi karán. Úgyhogy egy ideig még ingázni fogok a két város között, de az egyetem után valószínűleg itt fogok munkát keresni. Utána pedig meglátjuk.

<