70. Buczi Zsolt - Kathmandu, Nepál

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Nepál fővárosából, Kathmanduból ír Buczi Zsolt.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Indiában töltöttem néhány hónapot, azt követően ottani barátokkal jöttünk látogatóba Nepálba, így még turistáskodom Kathmanduban, már majdnem három hónapja.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Kathmandu egy völgyben helyezkedik el, amit róla neveztek el. Egy Budapest méretű város. Trópusi éghajlat van, így most, szeptember elején örülünk a monszun végének.

Nepálnak két arca van. Az egyik a koszos, szennyezett, városi. A nyugati ember szeret csak úgy végiglebegni Thamel utcáin, ami a turisták által legkedveltebb városrész. Aztán, amikor egy helyi dolgozó kétnapi keresetét elkölti egy cukrászdában és bevásárolt az olcsó és jó minőségű ruhákból, szereti nem észrevenni a cigarettázó és szipuzó kisgyerekeket az utcán, akik zsákokkal hordják el az utcán összesepert szeméthalmokat. Ők a helyi kukásautó ugyanis, akik azért végzik a munkájukat, mert ha az emberek látják őket dolgozni, pénzt adnak nekik. Természetesen ez csak egy tégla a falban.

Nepál másik arca a természet és a vidék. Arrafelé még nem tanította meg a nyugat az embereknek, hogy a pénz az isten. Nepál jó része nemzeti park, a Himalája pedig egyszerűen gyönyörű.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nézőpont kérdése. Sokkal rosszabbul élnek, még sincs annyi feszültség az emberek között. Az ok az lehet, hogy nem játsszák meg magukat, hazudni sem tudnak. Ez nem azt jelenti, hogy nem hazudnak, vagy nem próbálják megjátszani magukat, de nem következetesek, mint például a mi politikusaink.

Abban jobb még, hogy egy óra sétára van az első hely, ahonnan látni az Everestet.

Miben rosszabb?
Életszínvonalban. Szigorúan anyagi értelemben. Néhány dolog luxuscikknek számit, az drágább, mint nálunk. Egy sör bolti ára például 300 forint.

Mi hiányzik Magyarországról?
A család, a kávé, és a káposztástészta.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A megbecsülés és a szabadság. Magyarországon a munkásosztályt erősítem, azt most nem firtatnám, hogy otthon mennyi is jutott nekem ebből a két dologból.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Mások az emberek igényei. Nem esznek és isznak rosszabbat, mint a budapesti kétszer átcímkézett fagyasztott áru. Sőt, a szegények is megengedhetik maguknak, hogy étteremben egyenek friss és jó ételt.

Mennyibe kerül egy kávé?
Főzött kávé nem sok helyen van. Ahol mégis, ott kb. 200 forint, de az instant kávé normál éttermekben 50 forint. Viszont reggel az utcán kapni a világ egyik legjobb teáját. Tejjel, kardamonnal és gyömbérrel elkészítve igazi kávépótló, 15 forint az ára.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
15 000-150 000 forint. Persze a teteje luxuskategória, úszómedencével.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Mivel nem dolgozom, erre azt tudom válaszolni, hogy ha dolgoznék, akkor találnék hasonló körülményeket, mint otthon.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
A Himalájába lettem szerelmes, ezt csinálhatnám otthon is, de innen érdekesebb.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Jobb.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Politika, és a néhány napja az egyik kedvenc piacomon történt bombamerénylet.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Politika. A kommunisták szervezkednek a király leváltására. (Nepál államformája jelenleg alkotmányos monarchia, melynek sorsáról novemberben várható szavazás.) Már napok óta ez a téma. Igazából le is vagyok maradva, nem tudom pontosan, hogyan áll az ügy.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Hegymászás, túrázás, vadvízi evezés, hegyen bringázás. Ha van idő, legjobb fölmenni Kathmanduból a hegyekbe, és az már maga szabadidős tevékenység.

Visszajössz?
Valamikor biztosan.

<