90. Oláh Anna - Melbourne

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma Melbourne-ből válaszol Oláh Anna.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Anyukámmal jöttem ki Ausztráliába 2001-ben. Három évig éltem Newcastle-ben, ami egy kisebb város, nem messze Sydneytől. Ott érettségiztem le, majd 2004-ben elköltöztem Melbourne-be, hogy elvégezzem a szépművészeti főiskolát. Jelenleg egy galériában dolgozom, ahol a gyűjtemény olyan munkákból áll, amelyek mentális problémákkal küzködő emberek által készültek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Én úgy vettem észre, hogy a városok itt elég eltérőek. Például, Sydney rettentő üzleties, rengeteg felhőkarcoló, igazi metropolitán város. Ezzel szemben, Melbourne a zene és a művészeti élet színtere. Rengeteg az elő zene éttermekben, kávézókban és tömérdek művészek által irányított galéria van a városban. Maga a város jóval kisebb, mint Sydney, aminek az átmérője 180 km. Én barátságosabbnak találom Melbourne-t.

Amit Ausztráliáról általában el lehet mondani, az az, hogy mivel hatalmas a kontinens, a városok széltére növekszenek, mert rengeteg kertes ház épül. A varosokban az átlag társasház két - három emeletes.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Budapesten nőttem fel, és itt is városban élek. Amiben Melbourne jobb, az az, hogy itt minden utcában vannak fák, bokrok. Szinte minden kerületben tálalható egy jó nagy kiterjedésű park. Persze a belvárosban ugyanúgy, mint máshol, őrületes forgalom, nem lehet megmozdulni.

Miben rosszabb?
Az utakon semmi előzékenység, mindenki csak mereven bámul előre és szigorúan követi a szabályokat.

Mi hiányzik Magyarországról?
Először is anyukám, barátok, és egy pár étel.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A munkám.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Jobb.

Mennyibe kerül egy kávé?
Egy kávé 3 ausztrál dollár körül van (555 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Itt a két szoba nappalival jár, ami kb. 350 ausztrál dollár egy héten (67 500 forint).

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Erre a kérdésre egy kicsit nehéz válaszolnom, mert 17 évesen hagytam el Magyarországot és a szüleimmel laktam, akik mindig gondoskodtak rólam. Luxusra nem telt, de mindig biztonságban éreztem magam. Itt, Ausztráliában saját magamat tartom el. Egy igazán kellemes, fasoros utcában lakom a tengertől nem mesze, van egy cicám, aki csak a legjobb falatokat kapja, a bevásárlás, ruházkodás nem jelent gondot, kocsit nem tudnék fenntartani, de úgy érzem, hogy nem panaszkodhatok.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Nem hiszem.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Elég könnyedén veszi itt mindenki a dolgokat, nem idegeskednek és az emberek közvetlenek. Néha idegenek mosolyognak rád, vagy mondanak egy-két szót az utcán.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A szárazság. Kevés a csapadék, ami gondot okoz a mezőgazdaságban, és az erdőtüzek.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy nagyon szomorú dolog. Egy három éves kislány, akit az apja egy vonatállomáson hagyott, mindezek előtt megölte a feleségét, majd Amerikába menekült.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Rögbi, krikett, hússütés, sörivás.

Visszajössz?
Látogatóba mindenkeppen. Visszaköltözni, nem hiszem.

<