91. Horváth Kanbak Éva - Izmit, Törökország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma Izmitből válaszol Horváth Kanbak Éva.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A férjem révén kerültem Izmitbe, ami egy kb. félmilliós, itteni viszonylatban kisváros, Isztambultól 80 kilométerre. A férjem török, az esküvő után költöztem ki hozzá 2002-ben. Két éve elkezdtem dolgozni, egy vámmentes zónában vagyok a marketingosztályon titkárnő.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Törökország egy kicsit európai és egy kicsit ázsiai ország, nagy távolságokkal, 70 milliós népességgel, felhőkarcolókkal, dzsámikkal, rengeteg teherautóval az utakon és sok szegény emberrel. A déli és nyugati országrész tengerpartja nagyon szép, és a turisták miatt gondozott, ugyanez nem mondható el Belső- és Kelet-Törökországról.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nem tudnám megmondani, hogy jobb-e vagy rosszabb, de az biztos, hogy teljesen más.

Miben rosszabb?
A közlekedés borzasztó, nekem négy év kellett hozzá, hogy összeszedjem a bátorságomat ahhoz, hogy a volán mögé merjek ülni. Agresszíven vezetnek, és nagyon sokszor figyelmen kívül hagyják a forgalmi jelzéseket is. Ezenkívül az egészségügyről sincs túl jó véleményem, az állami kórházak zsúfoltak és lerobbantak. Persze ha valakinek van elég pénze, vannak nagyon szép, modern magánkórházak is, ahogy hallottam, sokan Európából is jönnek ide gyógyulni, a viszonylagos olcsósága miatt. Két hét a fizetett rendes szabadság, úgyhogy elég nehéz egy alkalmazottként dolgozó külföldinek látogatnia az otthoniakat.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen elsősorban a családom és a barátaim. A karácsony, a mecseki erdők zöldje és a füstölt szalonna meg a tejföl.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni barátaim és a tenger.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az átlagos életszínvonal alacsonyabb, bár ég és föld a különbség a szegény és a gazdag réteg között. A sajátomat nem nagyon tudom megtelni, mivel Magyarországon egyedülállóként éltem.

Mennyibe kerül egy kávé?
Egy cukrászdában 3 líra (450 forint) körül. A Starbucksban 6 líra (900 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
700-800 líra (100 000-120 000 forint) körül.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Szerintem nem lenne nagy különbség, bár ezt elég nehéz megítélni.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Lehet, hogy tudnám, de a fizetés nem biztos, hogy ugyanennyi lenne.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A ramadán hónapjában vagyunk, úgyhogy eléggé megállt az élet, böjt alatt az emberek nem nagyon mozdulnak ki, legfeljebb csak naplemente után, vacsorázni.

Milyen szerepet játszik a foci egy átlagos török ember életében?
A foci nagyon fontos a törököknek, nem nagyon van olyan ember, akinek ne lenne kedvenc csapata. Eléggé fanatikusok, legyen az nő vagy férfi. Nekem talán túlságosan hangosak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az Európai Unió és az új köztársasági elnök.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A dollár értékvesztése.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Jó időben piknikezni járnak az emberek, vagy a tengerre fürdeni, télen inkább mozi vagy bevásárlóközpont a kikapcsolódás.

Visszajössz?
Ha tőlem függne, lehet hogy bár haza nem költöznék, sűrűbben mennék látogatóba, az biztos.

<