117. Boi-Kovács Milica - Egyesült Államok, Kanada

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Boi-Kovács Milica válaszol, aki az Egyesült Államokban és Kanadában turnézott.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Jelenleg a Cirque du Soleil cég Saltimbanco showjánál dolgozom, mint wardrobe asszisztens. Ez egy utazó show, sportcsarnokokban lép fel, minden héten más városban. Most Kanadában és az Egyesült Államokban turnézunk. Egyébként budapesti vagyok, és azért dolgozom itt, mert a férjem ennél a shownál dolgozik, mint artista.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Májustól augusztusig Kanadában, Montrealban éltem. Ez a város nagyon szép, nyáron megéri odalátogatni. Újfundland szigetén St. Johns városka is gyönyörű, viszont az embereknek hihetetlen akcentusa van. Ezen kívül, amiről így külön szót ejtek, az az Egyesült Államokban New York és State College. Egyébként az USA pont olyan, mint a filmekben. Az összes város műanyagnak tűnik, minden túl új egy európainak.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Amerika abból a szempontból jobb, hogy tisztaság volt eddig mindenhol, ahol jártam. Az emberek kedvesek, ha ismered, ha nem, köszönnek, megkérdezik hogy vagy. Így azért jobb együtt dolgozni minden héten más emberekkel az arénákban. Egyébként ez tényleg a lehetőségek hazája - európai fejjel rájön az ember a jó dolgokra.

Miben rosszabb?
Az emberek nem túl okosak. Szóval érnek néha meglepetések.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom és a barátaim. Meg a szép otthonom.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A barátaim, meg az, hogy minden épület új, szép, az utcák tiszták és a gyönyörű tájak, amiket még nem volt időm bejárni. Meg a Starbucks kávézó.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal, de sokkal jobb, mint otthon. Itt minden 20 éves fruska hatalmas terepjárókkal furikázik és nem győz a mobilján csacsogni. Egy másik példa - ezt a lányok megcsodáljak: bárhol vagy, a női mosdóban van WC papír, folyékony szappan, papír kéztörlő.

Mennyibe kerül egy kávé?
A Starbucks kávézóban 3 dollár (531 forint) körül van egy nagy karamellás frappucino. Ez nem olcsó. Kisebb kávézókban biztos vagyok benne olcsóbb, de ezt eddig nem nagyon tudtam felderíteni.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Erre nem tudok válaszolni, mert mi minden héten más városban, különböző ötcsillagos hotelekben lakunk. Ezt a cég állja.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Ebben biztos vagyok. Munkanapokon nekem nem kell pénzt költenem, mert a cég ugye elszállásol és egész nap külön ingyen éttermünk van a sportcsarnokokban. Egyedül a szünnapunkon költünk, akkor is lényegében csak ételre.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Abban biztos vagyok, hogy valami hasonlót csinálhatnék otthon is, színházakban, filmeknél vagy a tv-nél.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Minden bizonnyal vidámabb. Mi itt nem vitatkozunk politikáról, vallásról, sem ehhez hasonló dolgokról.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Általában az, hogy kinek milyen a sminkje, melyik kosztümöt kell esetleg megjavítani, működnek-e a mosógépek és a kis pletyik az artisták körül - kik az új szerelmes párok és hasonlók.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Csak az előző városban láttam újságot és ott a mi show-nk, a Saltimbanco volt a címlapon.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Hétköznapokon show után internetezek, PSP-n játszom, a Hősök című sorozatot nézem DVD-n, aztán alszom. A szabadnapomon pedig mindig kimozdultunk valahova a hotelból; ha nincs a környéken semmi, akkor legalább egy bevásárló központba elmegyünk sétálni. Holnap például a tengerpartra megyünk.

Visszajössz?
Előbb vagy utóbb igen.

<