[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

95. Harrington Zsuzsanna - Sandy Landing, Egyesült Államok

2007.10.08., 7:56|Utolsó módosítás:2007. 10. 08., 10:55|

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma az egyesült államokbeli Észak-Karolinából, Sandy Landingből válaszol Harrington Zsuzsanna.

Forrás: [origo]

Harrington Zsuzsanna - Sandy Landing

JÁTSSZ ONLINE!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Budapestről költöztem Észak-Karolina egy kisvárosába, amit Aurorának hívnak, mint a cirkálót (erről a helybeliek nem tudnak). Mellesleg Aurora egyetlen Magyarországon megjelent térképen sem található. A férjem amerikai, Észak-Karolinában született, és az ő révén kerültem ide. Összesen cask három szót tud magyarul: maci, anya, cápa.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Észak-Karolina keleti területe az Atlanti-óceánnal határos. A Pamlico folyót és az óceánt egy vékony földsáv választja el egymástól, amit outer banksnek neveznek. Ettől rendkívüli az állam. A Pamlico folyó vize sós, delfinek, tengeri teknősök, medúzák, kígyók is élnek benne, cápák szerencsére csak az óceánban. Észak-Karolina madárvilága és vadvilága is rendkívül gazdag. Ezt éppen a tegnapi futásom során is megtapasztaltam, amikor tőlem 20 méterre egy fekete medve baktatot át az úton. Igaz növényevők, de az állatkertben mégis egy kerítés és egy árok választja el őket a látogatóktól. Sajnos rengeteg a kígyó is, de csak három faj mérges, és a csörgőkígyó kivételével a vízben élnek. Nem nagyon szoktunk a folyóban fürdeni, de ha az ember mégis bemerészkedik, előtte öt percig nézni kell a vizet, és ha nem bukkan fel kígyófej, akkor lehet "lubickolni", ugyanis a kígyók tüdővel lélegeznek. Mi Aurorától, ami egy 600 fős kistelepülés, 15 kilométerre lakunk, Sandy Landingen, a település populációja összesen öt fő.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Vízparton élünk, amikor kiülök a teraszra delfineket látok ugrálni a vízben. Szoktak követni minket, amikor hajózunk vagy kajakozunk. Kristálytiszta a levegő, nincs forgalom, és nincsenek szomszédok. Az emberek rendkívül udvariasak. Nem politizálnak társaságban, gyerekekről, az iskoláról, utazásról beszélgetünk, és a legközelebbi hurrikánról, vagy a múltkori hurrikánról. Az itteni élet nyugodt, csendes, talán néhány embernek unalmas lenne.

Miben rosszabb?
Az időjárás rendkívül szélsőséges. Nem ritkák a tornádók, hurrikánok. Pár hete vezetés közben a rádiót hallgattam, megszakították a műsort, és bemondták, hogy megyénkben egy tornádó pusztít, úgyhogy mindenki azonnal keressen menedéket pincében, a ház alsó szintjén, távol az ablakoktól. Én éppen 30 percnyire voltam a legközelebbi településtől. Megálltam és körbenéztem, nyomát sem láttam tornádónak, úgyhogy hazavezettem, de ha a tornádó közelébe kerültem volna, akkor, azt mondják, hogy árokba kell feküdni. Az iskolában háromhavonta van tornádóriadó gyakorlat. Ilyenkor a gyerekeknek a tornaterembe kell menniük, és ott ülniük öt percig, fejüket a térdük közé szorítva, karjukkal a fejük tetején. Örülnek, mert addig sincs tanítás. Tornádóra nem, de egy hurrikánra egy héttel korábban már lehet készülni. Hurrikán esetén, ha a hurrikán nem erősebb hármas fokozatnál, a házunkban szoktunk összegyűlni a barátainkkal, szomszédokkal, és hurrikán partit tarunk, amíg el nem vonul a vihar. Társasjátékozunk, eszünk, lessük a híreket, és a kertben nézzük, ahogy feldönt minket a szél.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom, a barátaim hiányoznak a legjobban. Meglepő módon a déli harangszó is, és a vasárnapi nagy, családi ebédek.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A víz, az itteni barátaim, az állataink, a ház, a nyugalom, a csend, a tiszta levegő, mind nagyon hiányozna.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Relatív magasabb. Itt a luxus olcsó, ami alapvető, az nagyon drága. A környékbeli farmerek többségének van pilóta vizsgája, és nem ritka, hogy kis családi repülőgépeket látsz. A környékünkön 30 kilométeres környezetben három kisebb reptér is van. A férjem is pilóta, van egy kis helikopterünk, mert a távolságok hatalmasak, és a nagyobb hurrikánok után az áradás miatt teljesen el lennénk zárva. Viszont az alapvető élelmiszerek, az orvosi ellátás és az iskola nagyon sokba kerül.

Mennyibe kerül egy kávé?
1, 25 dollár (220 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Havi 150 000 forint a legközelebbi nagyvárosban. (Ezt meg kellett kérdeznem.)

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Sokkal jobb körülmények között élek, de ez főleg a férjemnek köszönhetem.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Fordítok, ha akad munka. Mellesleg otthon is ezt csinálnám.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugalmasabb, csendesebb. Itt nem politizálnak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Természetesen a legfőbb beszédtéma az időjárás, és hogy milyen jó volt az idei rákászidény. Nemrég a kertben voltam, mostam a kocsit, és egy rákászhajóról átkiáltottak, hogy kérek-e ma rákot. Tőlük veszünk mindig rákot.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A helyi hírekben olvastam, hogy egy helybeli rákásznak ellopták 30 csapdáját, mindenki erről beszél. A legfőbb hír pedig, hogy Bush megvétózta az ingyenes állami egészségbiztosítás kiterjesztését további 4 millió gyerekre. Ezért most nagyon dühösek a demokraták, de még a republikánusok sem mind értenek egyet az elnökkel.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A legtöbb férfi halászik nyáron, és vadászik télen. Hétvégenként az emberek, ha tehetik, az óceán partjára mennek kagylót szedni, halászni, fürdeni, lovagolni.

Visszajössz?
Egyelőre nem tervezem.

<<Előző

[origo]

USAÉszak-KarolinasorozatiWiW a világ körülRio de JaneiroTallinn
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »