110. Lantos Gábor - Verőce

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Verőcéről válaszol Lantos Gábor.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mióta van ez így?/ A szülővárosodban élsz?
Nem a szülővárosomban élek, mert az Budapest, ahol 34 évet éltem. 2006 októberében találtam rá párommal arra a csodálatos falucskára (hivatalosan nagyközség), ahol most lakunk, ez pedig Verőce. Igazából egy, a munkáját nem jól végző ingatlanközvetítőnek köszönhetjük idejövetelünket, aki napokig nem válaszolt megkeresésünkre. Dühünkben akkor kocsiba ültünk és eljöttünk Verőcére, ahol megszólított bennünket a trehány ingatlanos szomszédja, egy másik ingatlanos, aki négy házat mutatott meg nekünk. A harmadik lett a nyerő.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/környéket, ahol laksz?
Verőcét a Börzsöny kapujának is szokták nevezni, s mi már "kapun belül" élünk, hiszen a Csattogó-völgyben töltjük mindennapjainkat. Ez a völgy ad otthont minden augusztusban a Magyar Sziget rendezvénysorozatának, amitől "nagyon fáztunk", hiszen idén, augusztusban volt az első, amióta itt lakunk. Kellemesen csalódtunk, ugyanis semmi olyan dolog nem történt, ami ne férne bele egy ilyen egyhetes rendezvénybe. A község alsó része a Duna-parton terül el, van két (!) vasútállomása: alul száguld a pesti zónázó, felül döcög a balassagyarmati kis piros. A nyugalom, a jó levegő és a kedves cicák községe Verőce. (Ez utóbbiból nekünk is van kettő, Döme és Cila.)

Miért szereted azt a helyet, ahol most élsz, mi hiányozna, ha elköltöznél?
A legfontosabb, hogy sokkal emberségesebb és emberközelibb, mint Budapest. Egy példa erre: elromlott a mosógépünk, a kedves mesterember egy másik faluból jött, nem kért semmilyen kiszállási díjat (Pesten ez elképzelhetetlen), majd annyira nevetségesen alacsony összegért javította meg a masinát, hogy leesett az állam. De ugyanez a helyzet a vízvezetékszerelővel, vagy éppen a villanyszerelővel is. Hiányozna a csend, a béke a nyugalom, a hideg téli napok (amikor a fővárosban öt fok van, nálunk általában héttel kevesebb, de ez nyáron is igaz), hiányozna az a kedvesség, ami a falubeliek többségét (95 százalékát) jellemzi. S végül hiányozna az a fantasztikus zöldség- és gyümölcsellátottság, ami jellemzi Verőcét.

Szerinted, miből legyen több, és miből kevesebb felétek?
Ez érdekes, mert szerintem semmiből sem kell több Verőcén (ezt persze más másképpen láthatja), mert van itt kisposta, közért, a közelben uszoda, egyszóval semmilyen hátrányát nem érezzük annak, hogy elköltöztünk Budapestről. A kevesebbre pedig egyértelmű a válasz: a szemét. Jó lenne, ha kevesebb autós gondolná azt, hogy a Rákóczi Ferenc utca két oldala szeméttároló - többször láttam már a letekert ablakokon kinyúló kezeket, s kidobott szemetet. Ezt olykor a falu lakossága felszedi, de a munka igencsak sziszifuszi. Sajnos.

Ha te lennél a polgármester, mi lenne az első három intézkedésed?
1. A környezet védelmének fokozott felügyelete, szemétszedés, szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, környezettudatos nevelés gyermekektől a felnőttekig egyaránt. Legyen ez olyan település, amelynek, ha kimondják a nevét, mindenki tudja, hogy ez egy tiszta község. A falu területén azonnal megtiltanám a dohányzást.

2. A munkanélküliség felszámolása. És, hogy mindenki úgy adózzon, vegyen részt a közös teherviselésben, ahogyan mi. S aki nem dolgozik, annak megnézném, hova adom a segélyt, inkább munkalehetőséget ajánlanék neki.

3. A turizmus /idegenforgalom fejlesztése.

Többet tudtál megvalósítani az álmaidból, mint a szüleid ilyen idős korukra?
Igen.

Mitől tartasz a leginkább, és mi az, amiben reménykedsz?
Amitől jelenleg a legjobban tartok, hogy a Nyugati-pályaudvar ingatlanspekuláció áldozata lesz és megszűnik, egyben reménykedem is abban, hogy ez nem történik meg. Mi ugyanis naponta vonattal járunk be dolgozni Budapestre, s nagyon jó dolog, hogy a szerelvény a belvárosba érkezik. Remélem, Verőce hamarosan egy ausztriai kis falura fog hasonlítani, ahol az ablakokban virít a muskátli, ahol jókedvű emberek élnek, s ahová öröm eljönni.

Mennyit költesz a fizetésedből magadra, és mennyit tudsz félretenni?/Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Elég sokat elköltök sajnos (sokat költünk a jó minőségű bio-élelmiszerekre, valamint imádunk utazni, világot látni.), de most spórolni is fogunk, hiszen a következő esztendőben három nagy dolgot szeretnénk megvalósítani. Szeretnék venni egy benzinmotoros fűnyírót, kell a kertbe egy kút, s jó lenne, ha a garázs helyén álló vasszerkezetre, norvég mintára faborítás kerülne, zöld tetőkerttel (fűvel a tetőn). Ezen túl spórolok még egy kicsit, hogy leendő feleségem növényimádatát ki tudjam elégíteni mindig, minden körülmények között.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen. Munkámnak köszönhetően beutazhattam a harmad világot (64 országban jártam), részese lehettem három nyári olimpiának, két labdarúgó-világbajnokságnak és három futball Európa-bajnokságnak. Erre szokták azt mondani, hogy ha innentől kezdve sehová sem jutok el, már megérte, de azért jövőre szeretnék ott lenni a pekingi nyári olimpián és az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon is.

Mi az, ami nálatok a legjobb az országban?
A legjobb az, amikor hazaérkezünk - Verőcére. Amikor ezeket a sorokat írom, éppen megjöttünk Ausztriából, ahol négy napig voltunk. Érdekes, hogy amióta Verőcén lakunk, egy-egy utazás során, a harmadik-negyedik napon érezzük azt, hogy mennénk haza. Esetünkben a mondás nagyon igaz: mindenütt jó, de a legjobb otthon.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Hogy a polgármester úr mikor jön vissza dolgozni a betegállományából - legalábbis én ezt hallom a közértben, a zöldségesnél, vagy éppen a vonaton. Mi azonban igyekszünk kimaradni a politikából. Egy másik beszédtéma, hogy a faluban - állítólag - nagyon sok pénznek lába kelt. Csak reménykedni tudok benne, hogy ez nem igaz.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A helyi újság neve Verőcei tükör. A címlapon a szüreti mulatság képei vannak, beljebb pedig a kőkemény napi politika.

Mit láttál először, amikor kiléptél ma otthonról?
Párom csodakertjét. Van benne törpepuszpáng, kecskerágó, odébb tiszafa és smaragdtuja, egy kis orgona, egy szépen növő fenyőfa, és egy elhervadt napraforgó. Tavasszal meg lesz hóvirág, sok tulipán és nárcisz - ezeket együtt ültettük a minap.

Mondj egy szót, amit csak a környéken használnak!
Nem tudok ilyenről.

Szeretnél elköltözni onnan valaha?
Egyelőre nem tervezzük (a következő 25 évben), aztán legfeljebb Kóspallagra, esetleg Ausztriába vagy Norvégiába.

<