121. O'Connor Judit - Washington

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Washingtonról mesél O'Connor Judit.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Nyolc éve élek Washington D.C. külső, kertvárosi részében, a férjem amerikai. Budapesten ismerkedtünk meg, ahol Craig egy konferencián vett reszt, és néhány hónapos oda-vissza utazgatás után, Magyarországon házasodtunk össze. Egy pár hónappal később egyetemre jelentkeztem és MBA diplomát szereztem itt, a George Washington Egyetemen. Magyarországon a Szolnoki Főiskolán végeztem Külgazdaság szakos Közgazdászként. Itt három éve dolgozom az Egészségügyi Minisztériumban (Department of Health and Human Services - National Institute of Health) közgazdászként. Az NIH pénzügyi tervének bemutatásán dolgozom, mivel minden évben az NIH-nek be kell ezt mutatnia a Kongresszusnak, ahol eldöntik, hogy mire, és mennyit költhet a kutatóintézet. Előtte egy nemzetközi tanácsadó cég európai osztályán dolgoztam menedzserkent.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Washington D.C. egy csodálatosan szép, rendezett, európai hatást keltő varos. A belváros számos pontját a francia építesz és várostervező, Pierre Charles L'Enfant tervezte, és neki köszönhetően a város sok emlékműve és utcája Párizsra emlékeztet. Az életszínvonal magas, még az amerikai viszonyokhoz képest is. A munkanélküliség nagyon alacsony, tulajdonképpen, aki dolgozni akar, az talál munkát. A távolságok nagyok és jó időbe telik egyik pontról eljutni a másikba, különösen reggel és délután a csúcsforgalomban. Én Debrecenben születtem és nőttem fel, ahol negyed óra alatt beértem a belvárosba, bármelyik pontjáról a városnak, így a távolság, a tömeg szokatlan volt itt Washington környékén. Ami nagyon tetszik, hogy az amerikaiak mellett rengeteg nemzetiségű, vallású és kultúrájú ember él itt együtt, megértésben és nyugalomban. A baráti társaságunkon belül az amerikaiakon kívül vannak magyarok, oroszok, litvánok, japánok, indiaiak, kínaiak, pakisztániak, és az egyik legjobb barátnőm koreai-amerikai. A férjemmel nagyon szeretünk utazni, Amerikán kívül és belül egyaránt, és az összes amerikai nagyváros közül, nekem Washington D.C. tetszik a legjobban. Nagyon sok a koncert, hangverseny és minden más kulturális program. Egyik este Beyonce koncertre megyünk, másik este pedig az orosz Kirovi balettelőadására. Minden műfajban és stílusban vannak programok. A magyar nagykövetség is gyakran rendez fogadásokat, és szponzorál magyar kulturális programokat.

Mi hiányzik Magyarországról?
Magyarországról hiányzik a családom, évente csak két-három alkalommal tudunk találkozni, hiányoznak a barátok is. Az internetnek és webkamerának köszönhetően, legalább látjuk egymást a képernyőn hetente. A magyar emberek nagyon összetartóak és segítőkészek, ez nem jellemző az amerikai emberekre. A magyar sütemények és édességek is hiányoznak, itt teljesen más jellegűek a desszertek. Van egy német cukrászda Washington közepében, ahol Dobos tortát is tartanak, ez az egyik kedvenc helyem itt.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ha innen elmennék, minden hiányozna. A családom nélkül nem mennék persze, így a barátok hiányoznának, a kikapcsolódási lehetőségek, a kulturális események és persze a munkám, a házunk, a környék, ahol lakunk.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az életszínvonal magasabb, mint Magyarországon és ennek következményeként az emberek is általában kiegyensúlyozottak és boldogok.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Washington belvárosában elég drága a parkolás, egy órára 2 dollár (350 forint), de ha egész nap maradsz, az 20 dollár (3 500 forint) fölött van. A mozijegy ára 8 dollár (1400 forint), egy kávé a Starbucksban 3-9 dollár (525-1575 forint), a méretétől függően. A sör árát nehéz meghatározni, attól függ, hogy milyen étteremben rendeled. Általában a ruhák és kozmetikumok ára alacsony. Minden alkalommal, amikor elindulunk családtagokkal és magyarországi barátokkal vásárolni, mindenki megdöbben, hogy mennyivel olcsóbbak itt a ruhák, beleértve a Tommy, Nike, Ralph Lauren és minden egyéb márkát. A nővérem imádja a cipőket, és rendszeresen megjegyzi, hogy itt öt párat tud venni abból a pénzből, amiből Magyarországon egyet. A buszjegy áráról fogalmam sincs, a metró itt népszerű tömegközlekedési eszköz, és kb. 5 dollár (875 forint) egy napi jegy.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy lakás bérlete a belvárosban 1250 dollár (218 800 forint).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A jövedelmem aránylag kis részét költöm magamra, az árak nagyon alacsonyak és nagyon könnyű bármit megvenni. Az ingatlanok, házak talán az egyetlen dolog, ami sokkal drágább itt, mint Magyarországon. A férjemmel négy évvel ezelőtt építettünk egy házat, azóta is sokat foglalkozam ennek a szépítgetésével.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Mindig szerettem a számokat, a közgazdaságtant és a pénzügyi dolgokat, ezért választottam a Szolnoki Főiskola közgazdaságtan szakát. Azt megmondom őszintén, hogy álmomban sem gondoltam, hogy egyszer az amerikai kormány fog engem alkalmazni. Amerikában ez az egyik legcsodálatosabb dolog, hogy ha céltudatosan dolgozol, akkor sikeres lehetsz. A férjem, gyakran mondogatta az elején, hogy Amerikában bármit elérhetsz, én kicsit szkeptikus voltam (magyar vagyok végül is), de beláttam, hogy igaza van.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok hangulata nagyon jó, az emberek kedvesek és folyton mosolyognak. Ezen nagyon meglepődtem eleinte, különösen, mert könnyen beszédbe elegyednek, és ha meghallják az akcentusomat, akkor azonnal érdeklődnek, hogy honnan jöttem. Nagyon pozitív felfogásúak, és a jót látják mindenben és mindenkiben.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
2001 szeptember 11. óta, mindig van bennem egy kis félelem a terrortámadásokkal kapcsolatban, különösen mert Washington, mint a főváros, mindig célpont az Al-Kaidának és más terrorista csoportoknak. Nehéz azt a reggelt elfelejteni, a rohanó embereket a Pentagonból, a felszálló füst közepén, azt sem tudtuk, hogy mekkora a támadás és mi történt Washingtonban az első pár percben, amíg a CNN el nem kezdte a közvetítést. A telefonvonalak nem működtek és órákig nem tudtuk elérni egymást Craiggel. Abban bízom, hogy a választások után, 2009-től új kormányunk lesz (remélhetőleg Hillary Clintonnal az élen), és az Egyesült Államok nemzetközi kapcsolatai javulni fognak minden országgal. Én a békés tárgyalásokban hiszek, és bízom benne, hogy az iraki háborúnak hamarosan vége lesz, és a katonáink hazajönnek végre a családjukhoz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A legfőbb beszédtéma most éppen a 2008-as választás. Teljes gőzzel beindult előkampány, az elnökjelöltek utaznak körbe az országban, agresszívan kritizálják a többi jelölt álláspontját és védik a saját terveiket. Az iraki háború is mindennapos téma, az újságok naponta közlik a legfőbb eseményeket és a sérültek, halottak számát. A globális felmelegedés is népszerű téma, különösen az utóbbi néhány hétben, amióta Al Gore Nobel-békedíjat kapott, az e téren elért sikereiért. Az iráni kormány nukleáris tervei is állandó téma a hírekben, és mindenki találgat, hogy békés eszközökkel el lehet-e Ahmadinedzsádot téríteni a lehetséges fegyverkezési terveitől.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A Washingtonpost éppen a Capitolium körül zajló tüntetésekről ír. A felvonulók az iraki háború ellen és az Egyesült Államok környezetromboló tevékenysége ellen tüntettek, békés felvonulás keretében. Néhány embert sajnos letartoztattak egy napra, mivel itt szabad a tüntetés, de be kell előre jelenteni a kormánynak, és ezt elmulasztották a tüntetők.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A szabadidős tevékenységek száma határtalan itt nálunk, rengeteg a sportesemény, beleértve amerikai football, kosárlabda, rögbi meccseket. Nagyon sok a golf-, és a teniszpálya. A Smithonianban rengeteg állandó és időszakos történelmi, művészeti és minden más témájú kiállítás van, és ami érdekes, hogy az összes múzeumi belépés ingyenes egész évben. Nagyon sok a koncert, a színházi előadás és a hangverseny. Ezek mellett nagyon sok tanfolyamra be lehet iratkozni, és új hobbikat tanulni. Én olajfestményeket festek, a férjem pedig gitározik. Nagyon szeretünk szaunázni és edzeni, ezért építtettünk egy szaunát és edzőtermet a házunkba. Utazni is nagyon szeretünk, Amerikán kívül és belül egyaránt és megismerkedni más nemzetek kultúrájával, történelmével és politikai viszonyaival.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
A szombat esti programok és lehetőségek száma határtalan, bárki talál kedvére koncertet, színházat vagy sporteseményt. Ha valamilyen magyar kulturális esemény van itt, Washingtonban, mindig megpróbálunk elmenni. Pár hónappal ezelőtt a Magyar Nemzeti Néptánc Együttes volt itt egy előadásra az egyik washingtoni színházban, és nagy örömmel láttam, hogy teltház volt. Washingtonban rendkívül sok a különböző nemzetiségű étterem, ahol gyakran az országok hagyományos zenéivel és táncaival szórakoztatják a vendégeket.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, mivel Washington és környéke csodálatosan szép hely, és bár elcsépelt közhelynek tűnik, de Amerika tényleg a lehetőségek országa. Nézd meg Arnold Schwarzeneggert, hogy hova jutott egy kis osztrák faluból.

<