133. Soltész Rhea - Newcastle

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Newcastle városából jelentkezik Soltész Rhea.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Diploma után mindenképpen külföldön akartam élni. Két éve Cipruson dolgoztam, és beleszerettem egy angol srácba, aki meggyőzött, hogy költözzek ide vele. Kapcsolatunk már a múlté, de én itt ragadtam, beleszerettem a helyiek kedvességébe és a lehetőségekbe. Amikor megérkeztem, egy edzőteremben dolgoztam recepciósként, most egy, a világon piacvezető szoftvercég kiemelt ügyfeleivel dolgozom nap mint nap. Kiskosztümben, irodában. Munka mellett a cég támogatásával ingyenesen tanulok könyvelést, és hobbiból görögöt.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Newcastle-upon-Tyne Észak-Anglia legnagyobb városa és Anglia egyik legnagyobb egyetemi és tudományos központja. Itt klónozták Dollyt és itt fejlesztik a madárinfluenza elleni szert. Cambridge és Oxford után a harmadik legjobb hírű egyetem tíz percre van, Durhamben. Európa legnagyobb bevásárlóközpontja is itt van, ami igen kellemes, lévén, hogy 24 éves lány vagyok. Tengerpartunk is van, bár ott inkább északi hajóforgalom van, mint fürdőzés. Mindenek felett a város hivatalosan a nyolcadik legnagyobb partihely a világon, mert a lakosság 80 százaléka egyetemi diák, akik állandóan buliznak. Newcastle meg az angliai foci egyik fővárosa (St James park) is. Imádom minden pillanatát annak, hogy itt élek, mindenki végtelenül kedves, az emberek rám mosolyognak az utcán, mindenki nyitott és segítőkész.

Mi hiányzik Magyarországról?
Szüleim és a magyaros ételek és borok. Nem ismerik a karalábét például.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Minden. Barátaim, munkám, a jó bulik, a kerület, ahol élek, az emberek, minden. Én itt vagyok otthon, ha elmegyek, ide lesz honvágyam.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Véleményem szerint Anglia most a lehetőségek hazája. Ha a valaki el akar érni valamit, azt nagyon könnyen elérheti, kevés munkával. Az emberek boldogok, jó színvonalon élnek (ha valakinek nincsen lakása, államilag kap egyet), soha nem hallok a politikáról, nincsen irigység, sokkal segítőkészebbek, és ha leesik a pénztárcám, utánam hozzák. Egy takarítói fizetésből is meg lehet engedni egy belvárosi lakást, heti egy mozit vagy vacsit valahol, divatos ruhákat és még ráadásul senki nem is néz le, mert takarító vagy.

Newcastle nem Budapest, és nem is London. A város minden előnye és felszereltsége (metró, bulik, boltok, emberek) ötvöződik egy kisváros tulajdonságaival (biztonság, dugómentes közlekedés, tisztaság, kedves emberek).

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás általában ingyenes, a buszjegy, a megállók számától függ, egy pár megálló 2-3 font (714-1071 forint), egy havi bérlet a metróra kb. 40 font (14 280 forint). A mozijegy 6-7 font (2142-2499 forint), a popcorn hozzá 3 (1071 forint), az italok árai viszont változnak, hétfőtől péntekig 1-3 font (357-1071 forint), szombaton akár 5 font (1785 forint) is lehet a sör, vagy a koktél. Viszont a minimál órabér 5 font (1785 forint)!

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A belvárosban 600 font (214 200 forint) körül van, plusz rezsi, a külsőbb kerületekben (20 perc a belvárostól) már 300 font (107 000 forint) plusz rezsiért lehet lakható lakást bérelni. Éjszaka mindenhol gondtalanul végig lehet menni az utcán.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Autóra spóroltam az első évben, de azt már kifizettem. Most arra spórolok, hogy Ciprusra kiköltözzek, de ami megtetszik, megveszem. Nem panaszkodom, jut is, marad is.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, marketinggel. A munkám remek karrierépítés szempontjából, viszont 30 éves korom után, már nem akarok irodában dolgozni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Hétfőn reggel is mosolyog az eladó. Ha felhívom a gázműveket számlázási problémával, addig próbálják, és addig kapcsolgatnak, míg meg nem oldják. Az emberekben fel sem merül, hogyan lehetne adót csalni. A nyugdíjasok nyaralásokra utazgatnak és jóga órákra járnak. A takarítóval reggelizik a vezérigazgató, mert jó barátok. Nincsen rasszizmus, nincsen sznobizmus, nincs olyan, hogy ciki, nincsen rosszindulat.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Semmi problémám, gondom nincsen. Boldog vagyok. Minden remek.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
X-factor (olyan mint a Megasztár) és a karácsony. Itt már szeptemberben elkezdődik az őrület. Még mindig beszélünk az eltűnt kislányról, Madeleine-ről.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy nőt véletlenül elgázoltak, miközben kiszaladt egy kiskutyán segíteni a forgalmas úton, leégett egy hotel, és természetesen a legutóbbi focimeccs eredménye.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Mindenki edzőterembe jár, vagy a pubba (kocsma és kávézó keveréke) munka, iskola után. A legjellemzőbb, hogy a fiúk fociznak. Szabadidős tevékenység kategóriába tartozik itt az ivás, itt ez a legnagyobb probléma. De hát, mindenki fiatal.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg. Az utca végén van Newcastle legnagyobb bár utcája, ahol van 10-15 bár, étterem és klub, a városban minden különböző zenei stílusnak megvan a maga klubja (rnb, garage, indie, disco, house, eletronic, drum and bass, breakbeat, stb.) Minden hétvégén fellép valami nagy név. De vannak a pubok, ahova beülhetünk a barátaimmal, ha csöndesebb szombatot szeretnénk.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Remek iskolák vannak itt, szóval mindenképpen azt szeretnem, hogy majd gyerekeim Angliában járjanak iskolába, de vannak azért a világon melegebb helyek is.

<