[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

136. Gerák Andrea - Stockholm

2007.11.27., 8:50|Utolsó módosítás:2007. 11. 27., 8:50|

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Stockholmról mesél Gerák Andrea.

Forrás: [origo]

Gerák Andrea - Stockholm

Jelentkezz te is!

Ha kérdéseinkre te is szívesen válaszolnál, írj nekünk a vilagkorul@origo.hu címre!

JÁTSSZ ONLINE!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Két éve jöttem ide a férjemmel Angliából, ő stockholmi. Énekesnőként most innen építgetem a pályámat. Szólóban, néha-néha élőzenészekkel, énekesekkel együtt lépek fel itt. A fotózásba nemrég kóstoltam bele, és a zene meg a tánc mellett az lett a másik nagy szenvedélyem. Ebben a pillanatban egy kicsit hosszabb időre készülök hazamenni, néhány fellépésre, családlátogatásra és hasonlókra, éppen azt szervezgetem.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
A dolgok működnek, az ország a lakóiért van, a hivatalnokok kedvesek, segítőkészek, hatékonyak. Valóban még a sarki boltban a pénztáros is beszél angolul, bár ha valaki komolyan tervezi, hogy idejön dolgozni, a svéd nyelv nélkül szinte semmi esélye. Nagyobb a tisztaság, a rend, nem csupán fizikai értelemben. Törvénytisztelőbbek az emberek, a korrupció nem szokás. A demokrácia és az emberi jogok tekintetében valóban előrehaladottabbak (a legkülönbözőbb népek élnek itt békében egymás mellett), de ez néha hajmeresztő extremitásokhoz vezet: nők a hadseregben, ugyanolyan követelményekkel, mint a férfiak, vagy például a családtervezési intézet rendelőjében a homoszexualitást reklámozó újság van kitéve olvasnivalónak. Feltűnően kevésbé foglalkoznak a történelemmel: nem annyira zivataros és változatos a múltjuk, mint a magyaroké, ezért nincsenek igazán nagy ünnepeik, évfordulóik, nemzeti hőseik. Így a múltbeli veszteségekre való emlékezések nem nyomják le őket újra és újra, ugyanakkor a dicsőségeikből sem merítenek erőt, mint a magyarok. A svédek leginkább a sportteljesítményeikre büszkék, a királyi családra és a szép természetre.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nyilván a családom és sok-sok régi barátom, bár az interneten sokukkal tartom a kapcsolatot, de a személyes találkozás mégiscsak más. Itt kezdtem el igazán értékelni az otthoni konyhát. Gesztenyepüré, mákosguba, Túró Rudi, csülkös bableves, halászlé, juhtúrós sztrapacska, a szabolcsi alma - nem is sorolom tovább. A másik dolog meg a szilveszteri és egyéb tisztességes mulatságok, ahol az ember lánya hajnal ötig kitáncolhatja magát. A farsangot például nem is ismerik! Az pedig külön szívfájdalmam, hogy bár rengeteg magyar van itt, nincs olyan közösség, mint a világ sok más nagyvárosában. Számomra különösen az élő magyar népzenét és táncot nehezen pótolja bármi is, és ebben itt csak kivételes alkalmakkor van részem.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A gyönyörű környezet: erdők, tavak mindenhol, a tenger, a nyári hosszú nappalok, a tiszta levegő, jó ivóvíz. A szervezettség, a hivatalos és egyéb ügyek legtöbbször ésszerű és egyszerű kezelése, a tegező megszólítás még a hivatalokban vagy az orvosnál is. Ezenkívül Stockholm fantasztikus fotótéma, tökéletes város többórás csatangolásra.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal észrevehetően magasabb, bár számadatokat most nem tudok. A szociális rendszer nem engedi meg, hogy az emberek igen alacsonyra lecsússzanak, hajléktalanokat csak elvétve látni, bőkezűen osztogatnak különböző segélyeket a képtelen embereknek, kihúzva ezzel a pénzt a képesek zsebéből. Másfelől viszont, azt sem könnyen teszi lehetővé a rendszer, hogy az ember saját erőfeszítéseiből (mint például újszerű üzletformák) annyit keressen, amennyit bír - az irigyelt jóléti állam magas adókkal és hasonlókkal keményen fékezi a termelési kedvet. Mindezzel együtt elégedettnek mondható, "köszönöm, jól megvagyunk" hangulat érzékelhető. Ami jó - kivéve, hogy lenyomja a kreativitást és a kezdeményezőkészséget. A magyarokban jóval nagyobb a küzdőszellem, a nyitottság az újítások iránt, és ha valamiben látunk fantáziát, akkor azt képesek vagyunk a legmesszebbmenőkig követni. Ezt viszont a svédeknek kellene a magyaroktól megtanulniuk.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás: 12-20 korona (324-540 foint), egyórás vonaljegy: 20 korona (540 forint), havibérlet: 620 (16 740 forint), mozijegy: 80-100 (2160-2700 forint), sör: 30-60 (810-1620 forint), kávé: 20-40 (540-1080 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kb. 7000-10 000 korona (189 000-270 000 forint).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A szükséges alapvető kiadásokon kívül (ennivaló, albérlet, rezsi, havibérlet, telefon, internet) kb. a jövedelmünk 40 százalékát költhetjük magunkra: ruha, utazás, tanulás, könyvek, CD-k, barátok és családtagok születésnapjai, kamasz gyerek, fogorvos, egyebek. Ez nem mutatja a fontossági sorrendet, sem a nagyságrendi eloszlást. Időnként jótékonysági célokra is jut.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen. Azzal az eltéréssel, hogy itt sokkal nehezebb élő fellépési alkalmakat teremteni. Stockholm még feleakkora sincs, mint Budapest, és ez óriási különbséget jelent a zenei életben is. Így az internetet sokkal inkább használom a karrieremben, mintha Magyarországon lennék, és sok koncerttel lennék elfoglalva - bár így a netnek köszönhetően talán külföldön jobban ismernek, mint otthon.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Érzelmektől mentesebb, a szó pozitív és negatív értelmében is. Ez jó, mert valóban nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb a légkör: nem divat mások nyilvános szidalmazása, nemigen jellemzőek elborult agyú harcok a politikai pártok között, sem a médiában, sem az emberek között, ami Magyarországon, sajnos, az egyik legmeghatározóbb mindennapi téma. Egyáltalán: nem jellemző az uszítás, gyűlölködés egyes személyek, etnikumok, vallások és egyéb csoportok ellen. Rossz viszont abból a szempontból, hogy sokkal nehezebben lelkesednek be valami új, klassz dologért, sokkal nehezebben mozdulnak meg, ha össze kell fogni valamiben. Egy forróbb vérű magyarnak kissé nehéz elfogadni azt, hogy "csak nyugi, nyugi!" A svédek híres lazasága olyasmikben is megnyilvánul, hogy elegáns alkalomra simán elmennek farmerban, egy előadás alatt ki-be sétálnak, még a lányok is köpködnek az utcán, és a metrón a legjobban öltözött hölgyek sem fújják ki az orrukat, hanem szipognak. Az öltözködésük sokkal egyhangúbb, mint a magyaroké - igaz, plázacicákat se nagyon látni. Személyes benyomásom, amit más itteni magyaroktól is hallottam: kissé hiányzik innen az élet.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy januártól bármely orvos felírhat pszichiátriai szereket, és abban reménykedem, hogy ezt a veszélyes őrültséget mégsem vezetik be.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az időjárás.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az itteni Megasztár (Idolnak hívják) mai fordulója. Egy másik újságban: a rendőrség elveheti a kutyát a gazdájától, ha az nem tartja megfelelően (nincs rajta szájkosár, harapós stb.).

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sport, alkohol, nyaraló. Ezenkívül az egyszerű séta: hétvégén elözönlik az emberek a városi parkokat, vízpartokat.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Holnap estére az itteni legnagyobb programajánló összesen 248 rendezvényt kínál: karácsonyi vásároktól, bolhapiacoktól kezdve a könnyű- és komolyzenei koncerteken, színházi előadásokon és kiállításokon át a gyerek- és sportprogramokig ebben minden benne van. A Pesti Estben ugyanerre a napra csak könnyűzenei koncertből több mint százat számoltam.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ez teljesen attól függ, hogy majd néhány év múlva, amikor a fiam ilyen nagy kérdések előtt áll, milyen lesz a helyzet itt, Magyarországon, vagy éppen egy másik országban; hogy az ő céljainak, elképzeléseinek mi lesz a legmegfelelőbb hely a világon.

<<Előző

[origo]

StockholmMagyarországsorozatiWiW a világ körülHelsinki
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »