[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

139. Szász Tibor - Wroclaw

2007.11.30., 5:45|Utolsó módosítás:2007. 11. 30., 5:45|

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Boroszlóból válaszol Szász Tibor.

Forrás: [origo]

Szász Tibor - Wroclaw

Jelentkezz te is!

Ha kérdéseinkre te is szívesen válaszolnál, írj nekünk a vilagkorul@origo.hu címre!

JÁTSSZ ONLINE!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Normális esetben Budapesten élem életem, és a Károli Gáspár Egyetem Kommunikáció - Néderlandisztika (holland) szakos hallgatója vagyok. A negyedik év első félévét egy ösztöndíj program keretén belül itt töltöm Lengyelországban, Boroszló (Wroclaw) gyönyörű városában. Itt is holland tanulmányaimat folytatom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Lengyelországot többé-kevésbé ismeri a magyar, Wroclaw városa pedig Krakkó fölött, Észak-Nyugatra fekszik. Magyar megnevezése Boroszló. Ezt a régiót Sziléziának hívják, és ez Lengyelország leggyorsabban fejlődő része. Poznan egy üzletközpont, Wroclaw egy hatalmas diákváros, Krakkó pedig az "új Prága". Wroclaw lakossága kb. 700 000, ehhez hozzáadódik még 150 000 diák. Nyüzsgő, élettel teli diákváros. Ide kerül a legtöbb uniós pénz és támogatás. Ennek megfelelően megfeszített tempóban építkeznek és renoválnak. Ebből tanulhatnánk mi is.

Mi hiányzik Magyarországról?
Barátok, Budapest, a jó bor és Évi babos tésztája.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A lengyel lányok. Imádom őket. Sok jót hallottam róluk, de ilyen nagy meglepetésben még sose volt részem. Normálisak, kedvesek, nyitottak, hálásak, gyönyörűek, van saját stílusuk, és ami a legfontosabb: természetesek.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal nagyjából ugyanaz. Az árak majdnem tükör-azonosak, talán a kereset itt kicsivel jobb. A politikai hangulat a liberálisok győzelmével oldottabb, főleg a fiatalok örülnek a pár hete lezajlott választás eredményének. Az emberek hangulata hasonló az otthoniakéhoz, itt is van bátor, elégedett, elégedetlen és kilátástalan ember.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Én a tömegközlekedést használom. Egy vonaljegy 140 forint, ugyanez diákkedvezménnyel 70 forint. Ellenőrt viszont még csak egyszer láttam két hónap alatt. Ennek ellenére mindenki érvényesíti a jegyét (csak a külföldiek nem). Sör bárban és szórakozóhelyen 300-550 forint. Mozijegy 800 forint, kávé 350 forint.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ebben nincs tapasztalatom. Én egy 17 emeletes kollégiumban lakom, ami a legújabb és a legmodernebb a városban. Nagyon jó a színvonal. Ennek megfelelően kicsit drága: kétágyas szoba, egy hónapra 27 500 forint, viszont elég tágas. Apartmanok vannak, két szoba, konyha, fürdő és egy kis előszoba található bennük. A városban talán kicsivel drágább.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az ösztöndíjam fele megy a kollégiumra, a többi a megélhetésre. Ha tartani akarod a lépést a többi külföldi diákkal, akkor rá kell fizetni még, de az élmény megéri, és egy fél évig talán ki lehet bírni.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen. A holland nyelv és kultúra mindig is közel állt hozzám, és a magyar után, talán ez a második, amivel legjobban tudok azonosulni. Sokan kérdezik, hogy akkor miért Lengyelországban vagyok most. A válasz pedig: Hollandiában már voltam párszor, körbeutaztam, és még fogok menni. Most valami mást szerettem volna látni, és az itteni egyetemnek nagyon jó híre van.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A diákok kicsit felszabadultabbak, és többet járnak szórakozni. Az emberek itt is rohannak a megélhetés után, de vasárnap nyugalom van.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy még jobban lemaradunk a környező országok mögött, és ezt a lemaradást nem tudjuk behozni. Reménykedem, hogy ez nem fog bekövetkezni, és ismét büszkék lehetünk Magyarországra.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Ki, mikor és hova megy.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Újságot csak online olvasok, lengyelül sajnos nem tudok, ebből következőleg: nem tudom.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Szórakozás.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg. A város tele van szórakozóhellyel. A főtér minden ajtaja egy zenés helyet takar. Nagyon sok a diák, még éjjel is tele van a központ és a vásártér (Rynek). Ez a hét minden napjára jellemző.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Hat hónap, vagy talán egy év tökéletes itt. Tovább nem hiszem, hogy maradnék. Nekem korai még ilyeneken gondolkodnom, de remélem, hogy gyermekeim is valahol Európa szívében élik le az életüket. Én még nem adtam fel a reményt, és igyekezni fogok, hogy Magyarországot egy jobb hellyé tegyem. Szerintem azokban, akik kivándorolnak, két generáción belül kihal a magyarság. Én ezt semmiképp sem szeretném.

<<Előző

[origo]

WrocławMagyarországsorozatiWiW a világ körül
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »