143. Baják Zsuzsanna - Koppenhága

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Koppenhágáról mesél Baják Zsuzsanna.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Kb. három-négy hónapja élek Koppenhágában. Kb. hét-nyolc hónappal ezelőtt ismerkedtem meg a párommal, aki azóta már a vőlegényem, nyáron lesz az esküvőnk. A munkám, a fordítás során ismertem meg. Magyarországról jött, és több mint tíz éve itt él és dolgozik.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Dánia gyönyörű, tiszta ország, kitűnő éghajlattal és közlekedéssel. A kiejtés kicsit furcsa a német és az angol után, de jó nyelviskolák vannak itt. Szerencsére jól tudom hasznosítani a nyelvtudásomat, a dánt pedig most kezdtem tanulni, autodidakta módon, nyelviskolába tavasszal megyek. Koppenhága teli van élettel, mégsem zajos. Rengeteg szép park és látnivaló van, a levegő tiszta. Tulajdonképpen Koppenhága egyik negyedében, Ishoj-ban lakom, ahol közel van a helyi vonat és a természetes környezet is. A lakótelepek csendesek, elég tiszták. A játszóterek épek, és sok van belőlük. Malmö is közel van, csodálatos érzés vonattal átsuhanni a tenger felett!

Mi hiányzik Magyarországról?
Marci. Szülők, tesók. Továbbá azok a barátaim hiányoznak, akik bár kevesen vannak, de kiálltak mellettem a nehéz időkben is. A sok szép gyermekkori emlék jut eszembe: az utca, a közös játékok, a sok kirándulás, biciklizés, ezek hiányoznak. Itt sajnos nincs túró, Túró Rudi sem, viszont kárpótol a finom almás és a répás sütemény.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Minden. Nem is gondolok arra, hogy eljöjjek.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Sokkal jobb. Ennek egyik oka, hogy több munkalehetőség van, a másik pedig a jobb szociális háló. Az emberek jobban bíznak egymásban, és eddig nem találkoztam hangoskodással, veszekedéssel. A közbiztonság is messzemenően jobb. Itt nincs annyi lopás, sok bicikli nincs lezárva. Itt egyébként azért harcolnak az emberek, hogy ne csökkentsék az adókat, mert akkor garantált a jó szolgáltatás is.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy kávé?
A parkolási díjról szerencsére fogalmam sincs, mert itt olyan jó a közlekedés, hogy nem kell autót tartani.

Sokkal logikusabb a közlekedés szervezése. Mindenhez van csatlakozás, többféle lehetőség, öt-tízpercenként helyi vonat, 10-20 percenként busz. Nem használnak külön jegyet a buszra és a helyi vonatra. A mozgássérültek és a babakocsisok mindenhová el tudnak jutni, minden állomáson van lift.

A buszjegy ára attól függ, hány zónát kívánok menni és mennyi időn belül kezdem meg a visszautazást. 1100 koronáért (37 400 forint) havonta, bérlettel bárhová, bármennyit lehet utazni. Egy zónás jegy, mindegy, mivel 9,50 korona (323 forint).

A kávé, amely egy hatalmas adag tejeskávé (nem vizezett), kb. 20 korona (680 forint). A mozijegy, úgy tudom, 75 koronától (2550 forint) kezdődik, mozitól függ. Egy menet biliárd 10 korona (340 forint), egy havi bérlet, egy konditerembe 200-400 korona (6800-13 600 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A belvárosi árakat nem tudom pontosan, mivel a külvárosban lakom. Itt 4000-6000 korona (136 000 forint-204 000 forint) egy hónapra. A belvárosi lakások bérleti díja 6000 koronától (204 000 forint) felfelé megy.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni?
Közösen fizetünk mindent, és minden hónapban jut valami új dologra: ruha, bútor, háztartási eszköz.

Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Igazából mindenünk megvan. Tavasszal új, örökös albérletbe megyünk, a kauciója 12 000 korona (408 000 forint) lesz.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, fordítással foglalkozom, szabadúszóként. A saját cégünk januárban indul, és több tevékenységet folytatunk majd. Szeretem, hogy a saját főnököm vagyok, és a felelősséget is, amivel ez jár. Itt interneten sok mindent el lehet intézni, többek között a cégalapítást is. Néha írok cikkeket, verseket is. Később, ha beindult a cég, és lesz időm, művészeti tevékenységet is szeretnék folytatni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az emberek lazábbak, nincs az a törtetés, elégedetlenkedés. Csendesebbek az emberek, szerintem zárkózottabbak, de nem mogorvák, toleránsabbak és elfogadóbbak.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől, mert tudom, hogy a jó úton haladok. Szeretném nyáron letenni a dán alapfokú nyelvvizsgát. Remélem, a vállalkozás is sikeres lesz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A párommal a magánügyeken kívül a közös cégünk alapításával és a weboldalunk készítésével foglalkozunk.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az egyetemekre, főiskolákra való jelentkezéssel kapcsolatos hirdetések. Élelmiszer, egészségügyi cikkek, mivel itt szigorúbb a szabályozás.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A dánok imádnak biciklizni, az utcákon ezer kerékpár látható, amelyek általában nincsenek lezárva. Minden körzetben van uszoda, sportcsarnok, a dánok szeretnek konditerembe járni. Szeretik a pubokat, éttermeket. Elég sok új filmet látni, a könyvtárak tágasak, állandóan tele vannak emberekkel, magas fokon automatizáltak és nagyon gazdag a választék. Jó időben sokan kimennek a parkokba sétálni, rengeteg a zöld terület.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg lehetőség van Koppenhágában: kávézók, bárok, Tivoli, biliárd és teke, tánctanfolyamok, pubok, mozi, koncertek.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, mindenképp, nagyon egészséges a közeg. Rengeteg tanulási lehetőség van, és például a koppenhágai egyetem az EU-országok diákjainak ingyenes. Az is tetszik, hogy több nemzetiség él itt, és a gyermekek már az iskolában hozzászoknak ehhez. Leendő gyermekem 18 évesen akár öt nyelvet beszélhet: dán, magyar, angol, német, francia, spanyol, jó a nyelvoktatás.

<