152. Baki Ádám - Aarhus, Dánia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Baki Ádám válaszol Aarhusból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egy dániai "népfőiskolán" vagyok. Véletlenül tudtam meg, hogy mi, mint új EU-tagok, egyelőre még szinte ingyen jöhetünk ezekbe az érdekes iskolákba, már a másodikat próbálom. Az elsőben főleg zenével foglalkoztam, most leginkább filmezéssel.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Felelősségteljes szabadság, élni és élni hagyni. Itt bizalom van az emberek között, az idegenek szóba elegyednek egymással, az autós és a kerékpáros egyenrangú a gyakorlatban is, a dolgokat karbantartják, kezelik. Tiszteletben tartják a szabályokat, cserébe a szabályok ésszerűek, betarthatók. A dánok hiába az egyik leggazdagabb nép, nem annyira jellemző a kivagyiság, szeretik az egyszerű, bensőséges dolgokat, olyanok kicsit, mint a hobbitok. A városok tiszták, a zöldellő dombok között fekvő kisvárosok, falvak nagyon szépek, békések, idillikusak. Az újságok pártfüggetlenek, itt el sem tudják képzelni, hogy egy jelentős újság bármely párt ideológiája szerint írjon. Az emberek öregkorukra nem savanyodnak meg, sokan a hatvanas éveikben is vidámak, aktívak, sokat utaznak.

Nagyon szeretem az itteni biztonságérzetet. Nyugodtan lehet sétálgatni, akár késő éjszaka is, kint lehet hagyni dolgokat, nem kell folyamatos stresszben lenni amiatt, hogy ellopnak valamit, kirabolnak, vagy csak úgy belém kötnek. Az emberek segítőkészek, kedvesek a legtöbb helyen, a dolgokat nem rongálják meg. A levegő szinte mindig friss. A közlekedés nem agresszív. Mindenhol kerékpárutak vannak, szinte minden főút mellett, a városok legtöbb útja mentén, és különállóan is. Az anyukák fedett utánfutón viszik oviba a gyerekeket bringával. Már majdnem olyan érzés itt lenni, mintha valóban értelmes lények összességének lehetne nevezni az emberiséget. A cukrászdákban elmondhatatlanul sokféle variációban kapható marcipános és nugátos süti. Nincs viszont Túró Rudi, nincsenek hegyek és kiterjedtebb erdők. Drága, és gyakran nehézkes a közlekedés (Dánia több száz szigeten terül el). Sokat fúj a szél, esik az eső, rövid a nyár. Nem nevezhető valami szépnek a dán nyelv, de legalább, ha egyszer megtanulod, elboldogulsz Norvégiában és Svédországban is.

Mi hiányzik Magyarországról?
A Pilis és természetesen a barátok.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A tudat, hogy egy közös érdekekre épülő, egymást támogató rendszerben vagyok, ahol ritkán kell értelmetlen dolgokra fecsérelni az energiám.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Dánia a világ egyik leggazdagabb országa, a gazdaság az utóbbi években is erőteljesen növekszik, és munkaerőhiány van. Aki itt dolgozni szeretne, az talál munkát, és meg is tud belőle élni. A boltok nem sokkal drágábbak, a közlekedés viszont eléggé, de mindig ki lehet fogni kedvezményeket. Minden nagyon sokba kerül, ami szolgáltatás. A nővérek most sztrájkoltak, mert "csak" mintegy félmillió forint a bérük. Egy nemrég készült felmérés szerint Dániában a legboldogabbak az emberek a világon. Lehet, hogy így is van, itt majdnem mindenki úgy tűnik, mint aki elégedett az életével. Itt is vannak olyan arcok, akik elsőre ijesztőnek, szélsőségesnek tűnnek, de közelebb kerülve kiderül, hogy békés, szelíd emberek ők is. Legalábbis eddig ezt tapasztaltam.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás 350-500 forint, a közlekedés zónás rendszerű, így nem buszjegy van, hanem zónajegy, ami minden közlekedési eszközre érvényes adott időn belül, ez kb. 500 forint a városon belül. Moziban még nem voltam, a sör a pubokban iszonyúan drága, 1000 forintnál kezdődik, de a boltban vannak nagyon olcsó sörök. A termoszos dán kávé 200-500 forint, a normális 700-1000 forint.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
200 000 forint felett indul, de ez csak Aarhus, Koppenhágában jóval drágább is lehet.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni?
Az iskola adja az ellátást, így erre nincs gondom.

Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Filmforgatásra.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Most olyan helyen vagyok, ahol nagyon jól érzem magam.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Vidámabb, közvetlenebb, biztonságosabb, tisztább.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól félek, hogy annyira hozzászoktam az itteni életfelfogáshoz, hogy az otthoni társadalmi és politikai állapotok miatt majd nem akarok Magyarországon maradni, miután hazamentem.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Nemrég voltak a választások, de hamar túltették magukat rajta, nem változott sok minden. Itt sem sokan szeretik a kormányt és a miniszterelnököt. Állandó téma az emigránsok kérdése, főként az arab világból jönnek, és nehezen vagy egyáltalán nem illeszkednek be.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Sok piros bársonyszék. A szöveget nem értem.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sörözés és futás.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
A dán városok szombaton parti-központtá alakulnak, elég sűrű az éjszakai élet, talán azért is, mert mást nem nagyon lehet csinálni. Én nem szeretek részeg lenni, ezért általában mással foglalkozom.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ha eltekintünk attól, hogy ez a kérdés feltételez valamit, ami még korántsem biztos, akkor azt mondanám, hogy igen. Itt emberi léptékű, emberközpontú környezet van, ingyenes tanulási lehetőség szinte bármeddig, és biztos megélhetés.

<