153. Kiss Zoltán - Swords, Írország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Kiss Zoltán mesél Swordsról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2007 július 21-én léptem először ír földre, azóta is itt vagyok. Swordsban lakom, ami egy kb. 40 000 lakosú elővárosa Dublinnak, olyan, mint Gyál vagy Érd Budapestnek. Budapestről jöttem ide, rögtön érettségi után, 18 évesen. Jelenleg a Ryanairnek dolgozom, mint légi utaskísérő. Otthon jelentkeztem a Ryanair hírdetésére, behívtak interjúzni, és felvettek. Itt, Írországban először el kellett végeznem egy hathetes, nagyon intenzív tanfolyamot, és szeptember óta dolgozom. A tanfolyam nagyon kemény volt, még az érettségire se tanultam ennyit. De megcsináltam, és megérte, mert imádom a munkám. Kicsit vicces volt nekivágni a tanfolyamnak, mert akkor ültem először repülőgépen, amikor kijöttem. Elég rizikós volt, de szerencsére nem lett semmi gond. Áprilisban elmentem a budapesti vidámparkba és minden durva dologra felültem, csak, hogy felmérjem, mit bírok.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Swords egy nagyon szép, rendezett hely, kertes házakból és hatalmas lakóparkokból áll. Mindenünk megvan itt, és tulajdonképp teljesen függetlenek vagyunk Dublintól. Azt leszámítva, hogy az emberek 80 százaléka bent dolgozik a városban. Egyébként önkormányzatilag független város. A főutca mentén minden megtalálható, amire szükségünk lehet. Üzletek, két bevásárlóközpont, az egyik egy nagyon hangulatos nyitott sétálóövezet (Swords Town centre), a másik pedig pavilonos. Ez egy jóval nagyobb, fedett pláza tizenegy termes mozival, és még most is bővítik. Vannak pubok, diszkók, éttermek, konditerem, bankok. Minden megtalálható itt. Dublinba csak a változatosság kedvéért szoktunk bemenni. Amúgy nem lenne rá szükség. A várost erdők és szántóföldek veszik körül. Van egy hatalmas rendezett park, és egy középkori vár, ami olyan, mint a mesékben. Nagyon közel van Malahide, ami egy nagyon hangulatos halászfalu, valamint a Malahide-öböl. A természet is közeli, és szinte minden hétvégén lehet valamerre kirándulni. Sosincs túl hideg, hogy kimozduljunk, még télen sem. A múlt héten, egyik nap 16 fok volt. Swords annyiban jobb Budapestnél, hogy minden sétáló távolságban van. Közel van a természet, még itt, a kertünkben is annyiféle állatot látok, mint otthon az állatkértben. Láttunk már rókát, és hatalmas madarakat, amiket soha nem láttam még azelőtt, pedig a házunk nem az erdőben van, hanem a főutca mentén lakunk. Maga az ország, és a dublini régió annyiban jobb, hogy rengeteg munkalehetőség van (még mindig). Nem utálják ki a külföldieket, mint otthon, a magyarok, nincs rasszizmus, zsidózás, cigányozás, politizálás. Többnyire befogadóak és kedvesek az írek. Meg lehet élni a minimálbérből is, pedig Írország nagyon drága hely. Én 19 évesen nem csak eltartom magam, de el is tudok rakni nem kevés pénzt. Amikor megérkeztem, vettem fel kölcsönöket, amelyekből három hónap alatt visszafizettem a több mint 3500 euró (875 000 forint) adósságom felét, ami nem kis pénz. Jó, hogy itt a tenger, és rengeteg látnivaló van, a sok vártól kezdve a lenyűgöző tengerpartokig.

Rosszabb többek közt a tömegközlekedés. Nagyon visszasírom a BKV-t. Itt csak buszok vannak, nincs metró, villamos (LUAS) csak a belvárosban van, az is csak két-három vonal. Ha szerencsés vagyok, és pont elkapom a buszt, akkor bejutok a városközpontba fél óra alatt, ha nem, mondjuk lekésem és még dugó is van, akkor egy óra. Most tervezik a metrót, ami igazából egy elővárosi villamos rendszer, és nem a föld alatt lesz.

Sajnos nincs igazi nyár, ha 25 fok van, az már nagyon meleg. De igazi hideg sincs, télen sincs 10 foknál hidegebb, ami azt eredményezi, hogy minden zöld. Valamint nagyon drága hely. Sokkal többet meg tudnék spórolni, ha csak egy kicsit olcsóbb lenne. De nem lehet semmi tökéletes. Még az nagyon bosszantó, hogy a szórakozóhelyek csak hajnali háromig vannak nyitva. Amúgy nem sok negatívumot tudok felhozni.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nagyon hiányoznak a barátaim,a család és budapesti éjszakák. Hiányzik a tikkasztó nyár és a szép lányok. Hiányoznak a séták a Dunaparton, a tűzijátékot most hagytam ki először. A 4-6-os, a Nagykörút. Tulajdonképp a város. Amúgy nem sok dolog. Főleg nem a megosztottság és a mindennapok átpolitizált hangulata. Engem az utolsó másfél év ijesztett el nagyon otthonról. Sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb itt az életem.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Két, két és fél éven belül mindenképp elmegyek és nagyon fog hiányozni az írek jó kedélye, a dublini mindennapok, a repülés,a lakótársaim. A hatalmas partyk a Velvetben és a Wright's-ban. Hiányozni fog Swords, a hétvégi bóklászások a városban, a hatalmas házibulik. Talán még a kiszámíthatatlan időjárás. Az ír akcentus, az itteni barátaim.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal jóval magasabb az otthoninál. Mindenki kertes házakban lakik. Már a 17 évesek is a saját autójukkal járnak. Megvan mindenük, és még évi két-három nyaralásra is telik az embereknek. Persze, nekik is megvannak a maguk problémái, de alapvetően, szerintem sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak. Mindenki megtalálja a maga stresszt levezető hobbiját vagy tevékenységét, vagy eljárnak konditerembe vagy sportolni, masszázsra is lehet spórolni. A felsőoktatás nem ingyenes és a fiatalok dolgoznak az egyetem, főiskola mellett. És nyugodtan utána lehet járni, hol voltak 15 éve.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A buszjegy attól függ, hány megállót megy az ember. Innen a központba (470forint) a munkahelyemre, vagyis a reptérre (300 forint). Soknak tűnik, de az itteni fizetésekhez mérve, ez nem rossz. A mozijegy ára attól függ, hogy mennyire új a film. Swordsban 7-10 euró (1750-2500 forint) között vannak az árak. Dublinban ennél olcsóbbak a jegyek. Ha bemegyek egy pubba és kérek egy pint guinesst, az kb. 5 euró (1250 forint). Egy kávé az automatában 60 cent (150 forint), kávéházakban 3-6 euró (750-1500 forint), ez megint csak attól függ, hova megy az ember.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A városban iszonyat sok, 2000 eurótól (500 000 forint) a határ csak a csillagos ég. Vannak olyan kollegáim, akik bent laknak a központban, és havi 500 euró (125 000 forint) plusz rezsi nekik a szoba. Mi itt Swordsban öten bérlünk egy hatalmas házat. Négy szoba, nappali, ebédlő, konyha, három WC, télikert, kert. Én 360-at fizetek a szobámért.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Spórolni még nem igazán tudok, mert fizetem vissza a kölcsönt, amit felvettem. Ha minden jól megy, akkor két-három hónapon belül visszafizetek mindent, és onnantól havi 800-1000 eurót (200 000-250 000 forint) el tudok rakni. Remélem, addigra megkapom a Ryanair-es szerződést és akkor meg tudom spórolni az előbbi két összeget. Magamra havi 800-1000 eurót (200 000-250 000 forint) költök, és ebből az összegből elég jól ki lehet jönni.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Soha nem gondoltam, hogy légi utaskísérő leszek, főleg nem 18 évesen. Ez egy teljesen spontán és váratlan fordulat volt az életemben. Jött a lehetőség, és megragadtam.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A hangulat sokkal kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb. A mindennapok nincsenek átitatva politikával. Mindenki éli az életét nyugodtan és nem utálatban. Az eladók mindig mosolyognak rám, és megkérdezik, hogy vagyok, pedig soha nem láttak. Segítőkészek az írek, és nagyon tetszik az életfelfogásuk. Rengeteget tanultam tőlük. És már nem csak az akcentusukat vettem fel, de az életfelfogásukat és az életmódjukat is. Sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok itt, mint otthon voltam, pedig koránt sem tökéletes az életem.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nagyon tartok attól, hogy valami közbejön, és nem sikerül kijutnom Ausztráliába. Ha már ennyit áldoztam érte, saját erőből, szimplán a TV-ből, nagyon nagy erőfeszítések árán anyanyelvi szinten megtanultam angolul, valamint otthagytam a családom, a barátnőm és barátaim, hogy itt pénzt szedjek össze. Inkább nem is szoktam arra gondolni, hogy nem sikerül. Abban reménykedem, hogy két éven belül végre sikerül véghezvinni a tervem, és kiköltözni örökre kenguruföldre. Remélem, hogy megtalálom a számításaim, és boldog leszek ott. Nem várok sokat, egy autót, kertes házat, egy szerető családot, és a nyugodt hétköznapokat, amiket a nagyszerű aussie életforma kínál.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A munkahelyi beszédtémákat nem írhatom le, mert ha ez kikerül, a főnökeim nem fognak örülni. Az időjárás, mint minden angolul beszélő országban folytonos téma.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Most fognak egy hatalmas projektbe belekezdeni. A 40 000-es Swords-ot egy 110 000-es elővárosi övezetté akarják 2013-ra átalakítani. Mindent környezetbarát módon terveznek, a legmodernebb technikákat felhasználva, kihozzák a metrót, ha minden jól megy, így, ha sikerül Swords nem csak Európa, de a világ egyik legzöldebb, legmodernebb, és legélhetőbb városa lesz.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A felnőttek rengeteget vásárolnak, a fiatalok bulikba járnak, vagy csak együtt csavarognak mindenfelé. Nagyon összetartanak az itteni fiatalok, és nagyon nagy baráti társaságok vannak. Mindenkinek van valami hobbyja, tavasszal és nyáron sokat járnak a tengerpartra. Népszerű a mozi és a pub intézménye is. Itt nagyon összetartanak az emberek, és a baráti társaságok sokkal gyakrabban járnak össze.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Szombat este a lehetőségek itt Swordsban: jó pár pub és két-három night clubb és diszkó. Sokat járunk házibulikba is. Dublinban sokkal több a lehetőség, főleg a Temple Barban, ami a party-negyede a városnak.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem lenne itt sem rossz dolguk, de nem szeretném, hogy itt éljenek, mert az azt jelenti, hogy én is itt leszek, és nem ott, ahol szeretnék. Természetesen azt szeretném, hogy Ausztráliában éljék le az életüket, de ez majd attól függ, hogy ők hogy döntenek. Én Magyarországra semmiképp sem szeretnék visszamenni. Ha felnőnek, szeretném, hogy megismerjék Magyarországot is, és majd ők eldöntik, hol szeretnének élni.

<