156. Wyatt Gerencser Judit - Palm Bay, Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma a floridai Palm Bay nevű városból jelentkezik Wyatt Gerencser Judit.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2004 májusában jöttem ki, mint turista. Szerencsém volt abból a szempontból, hogy a barátnőm akkor már kint volt több mint egy éve, tehát volt kihez jönnöm. Eredetileg négy hónapra terveztem az utat, de pár hét után eldöntöttem, hogy maradni akarok. Először Cocoa Beach-en próbáltunk szerencsét, majd miután megismerkedtem jelenlegi férjemmel, aki amerikai, elköltöztem Palm Bay-re. Azóta itt élek és dolgozom, mint titkárnő egy kamionos cégnél.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Palm Bay egy családias jellegű kisváros Florida középkeleti partján kb. 100 000 lakossal. Az éghajlat trópusi, tehát egész évben nyár van. Emiatt nagyon sok nyugdíjas költözik ide évente, vagy csak a téli hónapokra az északi államokból. Viszonylag hamar el lehet jutni szinte mindenhova. Orlando csak 120 kilométer, Miami 300 kilométer, a Kennedy Space Center - Cape Canaveral - 90 kilométer. Ami nem igazán megoldott, az a tömegközlekedés. Helyi autóbuszjárat nem nagyon van. Általában minden családtagnak van autója, mindenhova azzal közlekednek.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen a családom és a barátaim, a hó télen, és a finom házi kenyér.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az örök nyár, az óceán közelsége, az angol nyelv, az itteni családom, tehát minden. Az én életem már itt van berendezve.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Egyértelműen magasabb az életszínvonal, mint Magyarországon. A fiatalok sokkal könnyebben boldogulnak, egyszerűbb hitelekhez jutni. Rengeteg álláslehetőség van. Aki akar dolgozni, az tud találni munkát. Mivel itt szinte mindent meg tudsz venni viszonylag elfogadható áron, nagyon sokan (főleg a fiatalok) fizetésről fizetésre élnek, ami általában hetente, maximum kéthetente van. Amikor megemlítettem pór munkatársamnak, hogy mi Magyarországon havonta kapunk fizetést, teljesen elhűltek, hogy akkor hogyan tudnak az emberek megélni. Lényegében azt lehet mondani, hogy meg vannak elégedve az életükkel.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás kb. 3-4 dollár (531-708 forint) egy órára. Buszjegy nagyon nincs, mozijegy 4-7 dollár (708-1239 forint), egy sör kb. 3-5 dollár (531-885 forint), egy kávé 1-3 dollárba (177-531 forint) kerül.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy két hálószobás apartman ára havonta kb. 600-1000 dollár (106 200 -177 000 forint). Ez persze attól függ, hogy milyen közel van a tengerparthoz. Családi ház bérlése pár száz dollárral több. A tengerparton nem ritka, hogy 2-4000 dollárokat (354 000-708 000 forint) is elkérnek havonta egy házért.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A házunk havi részlete kb. 950 dollár (168 000 forint). A rezsi kb. 240 dollár (41 000 forint) plusz egyéb kiadások (benzin, tv, bevásárlás, stb.). Félretenni havonta 400-500 dollárt (70 800-88 500 forint) tudunk. Jelenleg "csak úgy, miért ne" alapon spórolunk. Amire szükségünk van, arra meg van a pénzünk.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem igazán, de nem panaszkodom. Nagyon jó helyem van ennél a cégnél.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal vidámabbak az emberek, tele vannak optimizmussal. Az idősebbek is bátran terveznek a jövőbe.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem igazán tartok semmitől, inkább azt mondanám, hogy a közbiztonságon nagyot lehetne javítani. Itt nagyon egyszerűen lehet fegyverhez jutni (legálisan), rengeteg fiatal használ drogot valamilyen formában, a betörések száma magas. De ez jellemző az egész országra. Abban reménykedem, hogy hamarosan eltörlik a vízumkényszert, és akkor a családom Magyarországról könnyebben ki tud jönni meglátogatni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Természetesen a jövő évi választások, a benzinár emelkedése, valamint az iraki háború.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy helyi férfit 1979-ben halálra ítéltek nemi erőszak, valamint gyilkosság vádjával, és még mindig halálsoron van. Tizenkétszer fellebbezett, de mindig elutasították. Még egyszer van rá lehetősége, hogy beadja a fellebbezést.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A tenger közelsége miatt a horgászás, vízi sportok, sétahajózás. Sok golfozási és teniszezési lehetőség van. Orlandóban a Disney World, valamint az Universal Studios rengeteg turistát vonz.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mozi és egy-két bár kivételével nem sok. Az igazi szórakozási lehetőségek Orlandóban és Miamiban vannak.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen.

<