158. Tóth Barbara Georgina - Wolverhampton

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Wolverhamptonból jelentkezik Tóth Barbara Georgina.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Másfél éve kapott a párom az itteni IKEA-ból egy állásajánlatot, és úgy döntöttünk, hogy együtt megpróbálkozunk a külföldön való élettel. Azóta már én is újra az IKEA-ban dolgozom, most éppen konyhákat és ebédlőket tervezek és adok el.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Wolverhampton egy viszonylag kicsi város, Birminghamtől nem messze. Régen ipari város volt, és ez még mindig érződik rajta, ha a belvároson kívül vagy. Fejlettségben össze sem hasonlítható az azonos nagyságú magyar városokkal, két bevásárlóközpont, három park, két mozi, színház, fitnes center, bowling, sétálóutca, egyetem, buszok, vonat, villamos, amit itt metrónak hívnak és nagyon sok szórakozóhely. Ami viszont rosszabb, hogy a boltok már este ötkor, jó esetben és karácsonykor hatkor bezárnak, csak a pubok vannak nyitva és az élelmiszerbolt.

Mi hiányzik Magyarországról?
Mindenek előtt a családom, azon kívül természetesen az ételek, a hó és a melegebb nyár.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az emberek türelme és nyugalma (múltkor 40 percet késett busz, és mindenki türelmesen állt, beszélgettek az időjárásról stb.) az ecetes-sós chips, az itteni barátok, a politikamentes beszélgetések és az emberek néha vicces, néha kiborító, "ez mindig is így volt, ezért csináljuk meg most is így" természete.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal jobb, otthon az azonos állásunkkal nem engedhettünk meg annyi mindent, mint itt. Az emberek alapvetően boldogok, és kiegyensúlyozottak, nem aggódnak áremelések és politika miatt.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás változó, volt mar hogy három óráért 2 fontot (750 forint), de volt hogy 5 fontot (1750 forint) fizettünk. A buszjegy az otthoninál drágább egy út 1,40 font (490 forint), napi jegy 3 font (1050 forint), a bérlet nekem 40 fontba (14 000 forint) kerül. Moziba hetente járunk, 3 és 5 font (1050-1750forint) között változó, függ a naptól és napszaktól. Sört pintben mérik, 1,20 és 2,50 font (420-875 forint) között adják, attól függ, hol veszed. A kávé is helytől függ a Starbucksban elkérnek 3-4 fontot (1050-1400 forint) is, de máshol megkaphatod ugyanazt 1,20 fontért (420 forint) is.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Mi a belvárosban béreltünk egy bútorozott lakást 450 fontért (157 500 forint), most öt perccel távolabb költöztünk, és ugyanennyit fizetünk, de van teraszunk, parkolóhelyünk is.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mivel mind a ketten keresünk, viszonylag jól félre tudunk tenni, el tudunk menni hetente moziba, étterembe, legutóbb egy hosszú hétvégén voltunk. Most az egyetemre gyűjtök, itt ugyanis mindenhol fizetni kell érte.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem, de szeretem a munkámat, és az otthonihoz képest sokkal jobban megfizetnek. Az egyetem elvégzése után majd lesz lehetőségem arra is, hogy az álmaimat megvalósítsam.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az emberek általában kedvesek, mindenki mosolyog, a szupermarketben a pénztárosok szívesen beszélgetnek a vevőkkel (legalábbis ott, ahova mi járunk). Mindenki türelmes, nem siet, a tüntetések ritkák, ha van is, az átlag ember nem érzékel túl sokat belőle.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Reménykedem, hogy bejutok az egyetemre és hogy a családom gyakrabban tud jövőre kijönni látogatóba. Pozitív embernek tartom magam, próbálok a jó dolgokra koncentrálni és nem tartani semmitől.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Foci minden mennyiségben (amibe én sajnos nem nagyon tudok beleszólni), illetve most a karácsony is. Sokan már most feldíszítették a műfenyőfát. Ami viszont jó, hogy politikáról szinte sosincs szó, ha mégis, akkor a királynőről vagy Diana hercegnőről beszélnek.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Még mindig nyomoznak a Spanyolországban meggyilkolt lány ügyében. Illetve visszatérő téma Maddie eltűnése, és a tinédzsergyilkosságok.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Itt sokan szabadidős tevékenységnek tartják a sörivást a helyi pubban, azon kívül hasonló mint otthon, kis sportol, ki kirándul, ki vásárol stb. Mi kitűnünk a sorból, mivel mi a hétvégeken általában kirándulunk vagy a közeli varosokba megyünk.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Lehet bőven válogatni, klubok, mozik, pubok, bowling, kaszinó, étterem, színház, sőt, ha valaki bemegy Birmighambe (20 perc vonattal), ott még több a lehetőség.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Még nincsenek gyerekeim, de azt kívánom, hogy ott éljenek majd, ahol igazán boldognak érzik magukat.

<