162. Maartensson Julia - Kristianstad, Svédország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Kristianstadból válaszol Maartensson Julia.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1988 óta lakom itt, 1987-ben találkoztam a lányom apukájával Budapesten, ismerősökön keresztül és kb. fél év alatt megtanultam svédül, magántanárnál. Akkor volt egy ötéves fiam, Kispesten a Centrum Áruházban dolgoztam, (azóta már másként hívják) és egy év fizetés nélküli szabadságra jöttem, csak "próbaidőre" először. Aztán teltek-múltak a hónapok, útlevelet hosszabbítottam, engedélyekért kilincseltem, de itt maradtam, legálisan. Most egy szállítmányozási cégnél vagyok, irodában dolgozom. De voltam munkanélküli is, ami nagyon nem volt jó.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Dél-Svédországban lakom, kb. 100 km-re Malmötől és 20 km-re a tengerparttól.
Az időjárás nagyjából olyan, mint Magyarországon, csak az ősz hamarabb kezdődik és a tél tovább tart, sajnos. De nyáron tud jó meleg is lenni, olyankor érdekes a tenger közelsége, mert nagyon jó a víz. Bürokrácia itt is van, egy kicsivel nagyobb a rend, mint Magyarországon. Az ügyintézés kicsit olajozottabban folyik. A jövedelemadó hatalmas, a vállalatokat is nagyon megadóztatják, sokat kell fizetni az alkalmazottak után is. Hogy hova megy a pénz?

A városról annyit, hogy nagyon kellemes kisváros, sok étteremmel, üzlettel, rendezett utcákkal, egy kis folyócskával, ami kettészeli a várost, egy régi 150 éves színházzal. A város környéke pedig érdekes kirándulásokra ad lehetőséget. Sok régi kastély van a környéken, amelyek nagyon jó állapotban vannak és egy részük látogatható.

Mi hiányzik Magyarországról?
Tulajdonképpen semmi sem, mert bizonyos dolgokat itt is lehet kapni, amit nem, azt idehozom, amikor Budapesten vagyok. (Ilyen elég sokszor előfordul, hiszen ott van az anyukám.)

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Bármennyire hihetetlen, de az, hogy nem tudnék valakivel svédül beszélni. Tárgyak, ételek pótolhatók, helyettesíthetők, de a kommunikációt is nagyon megszoktam. Talán még a tájak.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Valamivel biztos magasabb. Bár láttam én mostanában Magyarországon olyan dolgokat, amelyek szinte még magasabb életszínvonalra utalnak, persze azzal a fönntartással, hogy az csak az emberek egy nagyon kis rétegénél van jelen. A kiegyensúlyozottság és a boldogság nem hiszem, hogy az életszínvonal függvénye lenne, még ha bele is játszik természetesen. Én inkább azt mondanám, hogy ha valakinek rendben van az élete (magánélet, családi élet, munka, egészség, hobbik, stb.), akkor itt is és Magyarországon is boldog lehet. Azt hiszem legalábbis. És ez fordítva is így van, ha semmi nem megy jól az ember életében, akkor igen nehéz boldognak lenni, a jó életszínvonal mellett is.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás a belvárosban 8 svéd korona (216 forint), amit mi is sokallunk, kintebb kicsit olcsóbb. Buszjegy 12 korona (324 forint) a városon belül. Egy sör 40 korona (1080 forint), a mozijegy 80 korona (2160 forint), a kávé 20-30 korona (540-810 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A fiam egy egyszobásban lakik, két éve építették, tehát elég új, 3600 koronát (97 200 forint) fizet érte, 36 négyzetméteres, de egy régebbi kétszobásat kb. 4000-4500 koronáért (108 000-121 500 forint) lehet kapni. Egy négy-ötszobás fölmegy 10 000 koronáig (270 000 forint) is, persze, mint már mondtam, ez egy kisváros.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Elég sokat költök magamra, meg a gyerekeimre. Kettő van, a már említett magammal hozott, aki közben 25 éves lett és van egy 15 éves kislány is, aki még itthon lakik. Nyugdíjspórolása itt mindenkinek van, mert muszáj, már az egészen fiatalokat is arra buzdítják, mert az államtól kapott nyugdíjban egyre kevésbé lehet megbízni. Elég sokat utazunk, az is sokba kerül. Valamennyit spórol az ember, de semmi különösebb dologra, csak egy kis tartalék kedvéért.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Elmondhatom, hogy most éppen igen, nagyon kedvelem a munkámat.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Talán egy kicsivel kevesebbet politizálnak az emberek. Ha közelednek az ünnepek, mindig jobb a hangulat, mert az szabadnapokat jelent, amikor is az emberek a családjukkal, barátaikkal tudnak lenni, amire a rohanós hétköznapokban kevesebb lehetőség adódik. Persze jó időben is jobb a hangulat, a svédek hangulata sokban függ az időjárástól. Az itt rendkívül tipikus, hogyha ismerőssel találkozol, és megkérdezed, hogy van, az a válasz rá, hogy "nagyon jól, nagyszerűen" aztán, ha hosszabban beszélgetünk, akkor kiderül, hogy nem is minden olyan jó, azt értem ezalatt, hogy egy kis képmutatás, távolságtartás van, vagy nem is tudom minek is nevezzem ezt.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A munkanélküliségtől feltétlenül. Elég sok minden kiszámíthatatlan. Reménykedni? Nem jut eszembe semmi erről.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Most éppen semmi különös nincsen, ünnepek voltak, gazdaságilag, politikailag csönd van, az időjárás sem rendkívüli.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Hát ez jó! "Elsa Rosén Tollarpból (egy kis falu itt) egy bowling-edző kitüntetést kapott Stockholmban, Karolina Klüft adta át."

A másik hír, hogy gyerekeknél egy új módszerrel, úgy hogy megvizsgálják a köldökzsinórból vett mintát, korai szakaszban is föl tudják már ismerni a cukorbetegséget - mondja egy professzor - Aake Lernmark.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sokan kint vannak a természetben, nyáron is télen is, sokan golfoznak, rengeteg golfpálya van a közelben. A gyerekek mindenféle edzésre járnak, jéghoki, futball, torna, sokan járnak edzőterembe, zenét, táncot tanulnak. Fiatalok többek között "shoppingolni" szeretnek, a városban mászkálni barátnőkkel, barátokkal. Szokásos még egy kávé mellett elbeszélgetni vagy hétvégén elmenni egy étterembe, de az nem olcsó.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Én a fiamtól hallom, hogy van jócskán, több helyen van disco, kareoke, sörözni lehet, mozi is van itt, elég nagy, színház inkább a nagyvárosokban van.(Legközelebb Malmö, Helsingborg).

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Mind a két gyerekem beszél magyarul, de nem hiszem, hogy terveikben (éppen most) szerepelne, hogy Magyarországon éljenek Ez nem nagyképűség, hanem ők már olyan régen itt laknak, hogy itt vannak otthon. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem élvezik az ingyen kapott nyelvet, itthon sokat használjuk is.

A lányom itt született, de nem tudom, hogy itt fog-e maradni, már a középiskolát is úgy tervezi, hogy lehet, hogy nem itteni iskolába fogja végezni, hanem egy nagyobb városban. A fiam itt lakik, de ő is el tudja képzelni, hogy máshol éljen. Azt én igazán nem tudom, hogy velük kapcsolatban mit szeretnék, talán azt, hogy ott éljenek, ahol nekik jó.

<