172. Csermely Tamás - Bloomington, Egyesüt Államok

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Csermely Tamás jelentkezik Bloomingtonból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2007 augusztusa óta tanulok az Indiana University-n. A kisváros, ahol élek az Indiana állambeli Bloomington. A Magyar Amerikai Vállalkozási Alap (HAESF) és az egyetem (Indiana University Alapítvány) igen nagylelkű, közös ösztöndíja segítségével juthattam ki az Egyesült Államok egyik legnevesebb közgazdasági karára, a Kelley School of Business-re. Az ösztöndíj ideje egy teljes tanév. A követelmények miatt legfőképpen tanulok, de kirándulni, szórakozni is van időm.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Indiana elég konzervatív állam, ezen belül Bloomington a valamivel liberálisabb, szabadabb légkörű vidékek közé tartozik. Egy 20 000 fős városkáról van szó, mely lényegében teljesen az itt tanuló 50 000 egyetemista köré épült. Emiatt iskolaszünetekben szinte teljesen szellemváros hangulata van. Akad több jó dolog is: mindenhol lehet kártyával fizetni, az oktatás nagyon-nagyon profi színvonalú, a ruhák általánosságban olcsóbbak, az emberek kedvesek stb. A negatív dolgok pedig: az emberek kedvessége és törődése meglehetősen felszínes, a kaja nem jó, emellett nem is túl olcsó és alig páran tudják merre van Magyarország.

Mi hiányzik Magyarországról?
Leginkább szüleim és barátaim hiányoznak. Bár tudok velük cseten vagy webkamera segítségével beszélgetni, azért az mégse ugyanaz. Hiányoznak a magyar ételek is.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Nehéz kérdés. Talán az oktatásban tapasztalt igen magas fokú profizmus, az egyetem köré épült szolgáltatások ingyenessége: hatalmas sportcentrum, non-stop nyitva lévő, tízemeletes könyvtár, a campus teljes területén ingyenes wi-fi és ehhez hasonló dolgok, illetve talán az az 1989-es aranybarna Cadillac Brougham, amit itt vettem potom pénzért.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal nyilvánvalóan sokkal jobb. Aki dolgozik, az tisztességes szinten el tudja tartani a családját. Még a szegény amerikai család is háromszobás házban, két autóval él. Ugyanakkor az egészségügy nagyon-nagyon drága, szolgáltatás jellegű, ha nincs pénzed vagy biztosításod, nem látnak el. Az emberek boldognak tűnnek, kevésbé foglakoznak az élet nagy kérdéseivel.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolni a belvárosban bizonyos helyeken kétórás időtartamig ingyen lehet, a campus területére éves parkolóbérletet kell váltani, ami 120 dollárba (20 520 forint) kerül. A busz ingyenes, a tandíjban benne van a helyi tömegközlekedés ára. A mozijegy drágább, 10-12 dollár (1710-2052 forint) körül van, ha jól emlékszem. A sör szórakozóhelyen, átlagban 3-4 dollár (513-684 forint), de érdemes figyelni az olyan bulikat, ahol 5 dolláros (855 forint) beugró után egész éjjel 15 centért (26 forint) lehet inni bármennyi három decis sört. A sör íze sokkal lágyabb, emellett alkoholtartalma is kisebb. Kávét 50 centért -1 dollárért (86-171 forint) lehet kapni a gyorséttermekben, a felkapott Starbucksban 2-3 dollárba (342-513 forint) is belekerül egy pohár prémium kávé.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ezt sajnos nem tudom. Azt mondják nem drága házat bérelni. Én koliban lakom, a szobám éves bérleti díja 4000 dollár (684 000 forint) körül van, amit szerencsére fizet a fent említett ösztöndíj alap.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Igazából nincs jövedelmem, de a repülőutamat, a kajám nagy részét, egészségbiztosításomat, tandíjamat fizeti az ösztöndíj alap és valamennyi költőpénzt is kapok tőlük. Emellett azért valamivel természetesen ki kell egészíteni a forrásokat, főleg ha kirándulni, utazni akar az ember. Most leginkább a tavaszi szüneti és a szemesztervégi kirándulásokra spórolok.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, nagyon érdekel a közgazdaságtudomány, azon belül is a menedzsment, tanácsadás, folyamatok, ellátási láncok területe.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az emberek átlagban vidámabbak, többet mosolyognak. De ez a törődés igazából felszínes. Például, ha megkérdezik, hogy "how are you?" vagy "what's up?" akkor arra igazából nem várnak választ.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Jó kérdés, nem igazán tartok semmitől. Reménykedem viszont, hogy ez az egyéves tapasztalat sokat fog számítani a későbbiekben.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az amerikai elnök-előválasztások. Itt a két nagy párton belül mindig megmérettetik magukat a politikusok államonként, hogy aztán pártonként egy ember maradjon a végső erőpróbára. Most először lehet az USA-nak afroamerikai vagy női elnöke. A demokraták közül Hillary Clinton, Barack Obama és John Edwards az esélyesek, a republikánusoknál Rudy Guiliani, Mitt Romney és John McCain közt fog valószínűleg eldőlni a verseny. Az elkövetkező két hónapban mindenhol lezajlanak az előválasztások.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Sokat foglalkoznak az előválasztásokkal és a jelöltekkel, valamilyen cikk minden nap a címlapra kerül. Az Indianapolis Star címlapján ezek a témák kerültek terítékre. A heves esőzések miatt kialakult belvíz és árvíz került címlapra a nem messze lévő Lafayette kisváros térségében. Van egy szalagcím, hogy újabb két amerikai katona vesztette életét Irakban, illetve a helyi választójogi törvény reformjáról is egy.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Leginkább a sport, bárokba járás, házibulik. Az amerikaiak sokat néznek TV-t legfőképpen a sportprogramokat. Meccsekre is nagyon szeretnek járni.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Bloomington kisváros, de azért megvannak a lehetőségek - emellett egy órányira van az "Amerika keresztútjaként" is ismert Indianapolis, ami az Egyesült Államok nyolcadik legnagyobb városa. Bloomingtonban több étterem is található, sok nagy szórakozóhelyen lehet bulizni. Van mozi, illetve az egyetemnek helyi színháza (mely túlzás nélkül 3,000-4,000 férőhelyes) is.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Őszintén szólva nem. Úgy érzem, én nehezen tudnék hosszabb távon beilleszkedni ide úgy, hogy igazán jól érezzem magam. Ez az egy év bőven elég. Persze a helyzet egészen más, ha valaki itt születik és gyerekkorától fogva ebben nő fel.

<