178. Bordulak Attila - Fellbach

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Bordulak Attila mesél Fellbachról.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Bizony már elég régen volt, hogy elkerültem Magyarországról, 1972-ben Lillafüredről. Na nem úgy, ahogy az manapság lehetséges, hanem komoly elhatározással, nem akármilyen kalandok átélésével és elég nagy kerülővel. Talán elmondhatom, hogy megérdemelten jutottam akkor Németországba. Először a német-svájci-francia sarokba, Weil am Rheinba, ahol alkalmam volt megismerkedni mind a svájci, mind az elzászi francia életmóddal.
1978 nyarától megoszthatom az örömöket és a problémákat a szintén magyar feleségemmel, aki hivatalosan vándorolhatott ki Németországba. A 80-as évek elejétől négytagú lett a családunk (két fiú). Úgy alakult, hogy 1985 óta Stuttgart elővárosában, Fellbachban lakunk. Itt elektromos gépek érintésvédelmi vizsgálatával foglalkozom mint egyéni vállalkozó.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
A mai Németországot össze sem lehet hasonlítani a 70-es évek Németországával. Akkor nem volt ekkora hajtás, az akkori körülményekhez képest sokkal jobban éltünk. Az emberek jobban értékelték még egymást, a városok tisztábbak, ápoltabbak voltak, főleg a nagyobb városok, mint pl. Stuttgart. Ma azt mondják, hogy itt dolgozol és alszol, ami kb. megfelel az igazságnak. Ha van munkád, többet meg tudsz engedni magadnak, mint odahaza, mert többet keresel. Ennyivel jobb.
Az érem másik oldala, amit egyre nagyobb mértékben tapasztalunk Magyarországon, hogy a pénzkeresés mindennél fontosabb, és akiknek egy kicsivel kevesebb van, azok írígykednek a másikra. Ez világjelenség.

Mi hiányzik Magyarországról?
Ami Magyarországról hiányzik, talán a finom házikolbász, mert itt ilyen nincs. Na meg az, hogy eddig nem kellett otthon bejelentkezni, ha át akartam menni valakihez. Ez közben ott is megváltozott.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ha innen elmegyünk, biztos hiányozni fog egy bizonyos rendezettség, ami a németekre jellemző, pl. a közlekedési kultúra.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszinvonal itt magasabb mint odahaza, de Magyarországon az igények magasabbak, mint itt. Itt az idősebb korosztály (nyugdíjasok) anyagi helyzete jobb az otthoniakhoz képest, ami a fiatalabb korosztályra már nem mondható el. Ez bizonyos elégedetlenséget és bizonytalanságot vált ki nem csak a fiatalok körében. Nem gondolom, hogy itt különösen boldogok lennének az emberek.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolási díjak kb. megegyeznek az otthoniakéval, függ attól is, hogy hol parkol valaki. Stuttgartban átlagosan 1 € egy órára. A buszjegy a legrövidebb szakaszra 1,70 €, ami nem kevés. Egy mozijegy ára 8 és 14 € között van. Egy üveg sör ára boltban 0,15 és 0,70 € között van. Ezért a sörért a vendéglöben 1 és 2,50 € között fizetsz. A kávé ára is attól függ, hogy milyet és hogy hol szeretnéd elfogyasztani. Durván mondható, hogy a kávé ára azonos a sör árával.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Nem szeretném kifizetni egy relativ új kétszobás lakás bérleti díját a stuttgarti belvárosban. Attól függően, hogy milyen állapotban van a lakás, a bérleti díj 400 és 1200 € között mozog. A statisztika szerint a fizetésnek (átlagosan € 1000-1500) az 50-80%-t fizeted ki lakbérre meg a rezsire.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mi saját lakásban lakunk, több, mint a jövedelmünk felét fizetjük ki rezsire és a megélhetésre, a többit elkölthetnénk. Nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, jó, ha van egy kis tartalék. Valamikor hazaköltözünk, ami elég költséges lesz.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nehéz arra válaszolni, hogy azt csinálom-e, amit szeretnék, de biztos, hogy azt csinálom, amiből meg tudunk élni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok hangulata mindig változó, egyszer fent, aztán lent, amit különböző események befolyásolnak (pl. a foci-világbajnokság). De gyakran hallani olyat, hogy "wir leben doch so gut" (milyen jól élünk), pedig ez a már csak a múlté. Azt mondják, hogy a némettöl elvehetsz mindent, csak a munkáját nem. Pedig biztos van több mint kétmillió német munkanélküli. Sokan vannak bizonytalan helyzetben.

Mitől tartasz és mi az, amiben reménykedsz?
Ha valamitől tartok, akkor attól, hogy valamilyen betegség ér, amiből nem lehet kilábalni, abban reménykedem, hogy nem ér ilyen súlyos betegség. Az egészség a legfontosabb a világon.

Mi most a legfőbb hétkőznapi beszédtéma nálatok?
A jelenlegi legfőbb beszédtéma, otthon is biztosan ismert, hogy néhány fiatal több alkalommal is úgy összevert nyugdíjasokat, hogy azok belehaltak a sérüléseikbe. Hogy mit is kéne csinálni ezekkel a fiatalokkal, minden politikus elmondja a véleményét.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Miért megy a Nokia Magyarországra meg Romániába. Miért építsék ki (vagy ne) a stuttgarti repülőteret. Legyen-e Stuttgart 21 (a stuttgarti főpályaudvar föld alatti átépítése).

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A legjellemzöbb szabadidős tevékenységek: olvasás, a számítógép előtt ülni, zenehallgatás, bevásárlás, kirándulás, grillezés, sportolás, jogging, konditerem, nordic walking, kerékpározás. Szerintem az ilyen célú elfoglaltságok nagyobb múltra tekinthetnek itt vissza, mint Magyarországon.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Elutazni valahova, elmenni vacsorázni, táncolni, mozi, szinház, vagy otthon tv-t nézni.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Erre a kérdésre talán a legkönnyebb válaszolni. A két fiunk (28 és 26 évesek), beszélnek, írnak és olvasnak magyarul. Ismernek sokat a magyar történelemből, szeretnek Magyarországon lenni. De hogy hol szeretnék leélni az életüket, azt döntsék el ők. A kissebbik jelenleg Londonban él és dolgozik, marad, ameddig kedve van hozzá. Ök igazi EURÓPAIAK, és ez így van jól!

<