179. Hangács Katalin - Woking, Anglia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Hangács Katalin ír Wokingból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2005. április óta élek Wokingban, ami úgy kezdődött, hogy barátommal ismertünk valakit, aki itt egy vállalkozást vezetett és volt lehetőségünk munkára szert tenni általa.

Az elmúlt három évben az életem teljesen megváltozott. Az első időkben még kis munkákat csinálgattam, például kávézóban a konyhán dolgoztam, takarítottam, mozgássérülteknek segítettem mindennapos munkákban a ház körül. Mára azok közé a szerencsések közé tartozom, akik azt csinálják, amit szeretnek. Jelenleg a pedikűrös szakma egészségügyi változatát folytatom egy alapítványnak, és egy projektet vezetek, amivel a mozgássérülteknek szolgáltatást nyújtunk.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Woking Surrey megyében, kb. 40 mérföldre helyezkedik el Londontól. Közlekedése nagyon jó, vonattal fél óra Londontól. Mindent megtalálsz helyben. A központban két bevásárlóközpont is van, valamint rengeteg szórakozóhely, bar, étterem, konditermek, könyvtár. Nyilvánvalóan mára rengeteg a külföldi, és ebben a kis városban lassan fülelni kell ahhoz, hogy angol szavakat hallj. Sajnos, mivel sok szempontból ideális errefelé élni, ezért minden drágább, mint az ország többi részén.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Azok, akiket itt megismertem, és a lehetőségek.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Merem állítani, hogy az emberek kiegyensúlyozottabbak, mint otthon, Magyarországon. Hiszen sokszor nem kell azon aggódniuk, hogy mit tegyenek az asztalra következő nap. Sőt, ha azt nézzük, hogy sajnos Magyarország több területén is sok olyan ember van, aki az utcán tölti a napjait, akkor főleg. Ezzel bizonyára itt is találkozhatunk, csak biztosan nem olyan mennyiségben, mint otthon.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, egy sör, egy kávé?
A parkolás óránként 80 penny-1 font (280-350 forint), a retúr vonatjegy hétvégén 7-8 font (2450-2800 forint) Londonba, hét közben akár 15-20 font (5250-7000 forint) is lehet. Egy pohár bor (nem sörözöm) 2-3 font (700-1050 forint), egy kávé 1,20- 2,50 font (420-875 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Felkészültél? Egy kétszobás lakás havi bérlete 700-900 font (245 000-315 000 forint) plusz víz, villany, gáz, közdíj, ami lehet 50-100 font (17 500-35 000 forint) extra. Magyarán sokkal jobban megéri szobát bérelni, ami kb. 300 fontnál (105 000 forint) kezdődik.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Meg kell mondjam, hogyha az ember dolgozik, akkor annyival kevesebb ideje van arra, hogy elköltse a pénzét. Én 200 fontot (70 000 forint) költök magamra, és minimum 1200 fontot (420 000 forint) félre tudok tenni havonta. Jelenleg egyetemi időszakomra gyűjtök (remélem egy éven belül bekövetkezik) De a jövőben szeretnék majd saját lakást venni, lehetőleg otthon. Ötletek persze vannak, és változnak, mint oly sok minden.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Kezdetekben minden annyira más volt, de ahogy hozzászoktam a környékhez, egyre inkább felfedeztem azt, hogy ennek a helynek is van szépsége. A nap nagy részében különböző emberekkel találkozom, és egyszerűen szembejön az a tény, hogy nincs lehetetlen.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tarok, hogy egyszer nem lesz bátorságom hazamenni, az itteni életkörülmények miatt. Abban reménykedem, hogy egy nap a családom is itt élhet velem.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A madárinfluenza, és az időjárás.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Néhány lakos panaszkodik, hogy nem csináltak ünnepi kivilágítást az utcájukban, karácsonyra.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Futás, konditerem látogatása.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mozi, színház, kocsma, diszkó, étterem, tehát sok.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Minden sok jó ellenére, nem. Az igazán otthon, az mégis csak édes otthon.

<