181. Dorogi Attila - Dublin

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Dorogi Attila mesél Dublinról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2001. július végén jöttem Írországba. Vonattal indultam el Budapestről, a Keleti pályaudvarról Bécsen, Németországon, Belgiumon és Anglián keresztül. Az úton párszor át kellett szállnom, még komppal is kellett hajóznom Belgiumból Angliába és Walesből Dublinba. Vegyes érzelmekkel jöttem el, a jövőm megalapozása érdekében, elég furcsa érzés volt otthagyni Magyarországot, hiszen nem tudtam, hogy mi is fog rám várni. Amíg fiatal, törekvő az ember, addig kell kihasználni az ilyen lehetőségeket. Már lassan hét éve élek és dolgozom Írországban, már csináltam különböző munkákat, most éppen a liftszerelést tanulom. Sajnos, az uniós csatlakozásig nem volt sok esélyünk a munkák között válogatni, mert mindenhova munkásvízumot kértek, a feketén fizetett, nem bejelentett munkahelyek pedig nem voltak valami jövedelmezőek. Most már, hogy Magyarország is tagja az Európai Uniónak, nincsenek korlátok, de jó munkát kapni csak jó nyelvtudással lehet.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Erről sokat lehetne írni és beszélgetni. Ez szerintem attól függ, hogy ki, hogyan éli meg. Én Dublinban élek és dolgozom, de néha vidékre is kell járnom a munkám miatt. Az előző munkahelyemen sokat kellett vezetnem országszerte, úgyhogy elég jól ismerem az országot. Sokszor esik az eső, borús az ég, párás, nyirkos a levegő. Télen nincs olyan hideg, ritkán megy fagypont alá a hőmérséklet. Nagyon sok szabad zöld terület található vidéken legelőkkel, és van sok sziklás táj is, de én hiányolom az erdőket a sok fával. Írországban elég nagy szerepet játszik a turizmus, és elég sok a külföldi munkavállaló az ország lakosságához képest. Az ország lakossága 4,5 millió, és kb. 500 000 külföldi munkavállaló van. A borús, depressziós időjárás miatt elég korlátozottá válik a házon kívüli kikapcsolódás lehetősége, mert a gyorsan változó időjárás miatt, soha nem lehet előre tervezni, úgyhogy az emberek visszahúzódva a lakásaikban vagy a pubokban töltik a szabadidejüket. A depressziót és a stresszt hétvégenként ivászattal vezetik le.

Szerintem, ez az ország ideális a pénzgyűjtésre, hiszen a legtöbb külföldi emiatt jön ide, munkát vállalni. Mindenkinek ajánlanám, hogy próbálja ki, ha van lehetősége külföldön élni egy pár évig. Nagyon jó dolog arra, hogy átértékelődjön az emberben az értékrend. Itt ébred rá az ember, hogy a boldogság fontosabb, mint a gazdagság. Én már lassan tíz éve élek és dolgozom külföldön, de az anyagi körülményektől eltekintve, nekem még mindig a legjobb ország Magyarország.

Mi hiányzik Magyarországról?
Minden! A család, a sok leépült baráti kapcsolat, az értelmes emberek, a finom magyar ételek, a négy évszak, a szép magyar nők szeszélyessége, az erdők illata, madárcsicsergés, tücsökciripelés a meleg nyári, szellős éjszakákon egy nyárson sütögetős parti mellett, és a sok jó gyerekkori emlék. Viszont egy dolog nem hiányzik. Az emberek irigykedése és az, hogy nem a maguk dolgaival foglalkoznak, hanem azzal, hogyan tegyenek keresztbe a másiknak (tisztelet a kivételnek). Tehát most már Magyarországon " Aki másnak vermet ás az aranyat lel, aki korán kel az beleesik!" Sajnos a két ősi mondás egybeforrt.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az, hogy főiskolai végzettség nélkül is lehet találni jól fizető munkákat, és nincsenek öt- tízkörös interjúk. Nem nézik, hogy ki mikor akar szülni, jól néz-e ki vagy sem, fiatal, csinos vagy idős, dagadt. Egyszóval mindenki esélyt kap, még külföldiként is, csak az jelent problémát, ha valakinek nem elég az angol tudása az adott munkakörhoz. Biztos megélhetést lehet eérni anélkül, hogy bármiféle illegális tevékenységet kellene mellette csinálni, vagy akár plusz munkát bevállalni, hogy a családnak meglegyen a kenyere a hónap végére. Nincs korrupció, mert mindenki meg van fizetve.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal sokkal jobb. Még egy takarítói fizetésből is tud az ember ruházkodni, albérletet fizetni, nyaralásra félretenni. Persze ez sok esetben nem igaz, mert attól is függ, hogy van-e rá lehetőség, hogy például mindig meg legyen a heti negyven óra, vagy akár több. Lehet viszont két részmunkaidős állást is bevállalni, vagy akár egy főállást és mellette egy mellékállást. Ez mindenkinek a szemfülességén múlik. Úgyhogy, minden lehetőség adott, csak össze kell tudni hangolni.

Viszont elég könnyen el is lehet a pénzt költeni, ha nem figyelünk. El lehet dönteni, hogy pénzt akarunk spórolni, vagy jól élni és mindet elkölteni. Itt is mindennek az alapja a sokfajta kölcsön, lakáshitel, autóhitel stb. Mindenki hitelekből él, ami már Magyarországon is elég népszerű. Úgyhogy, ha egy négyszemélyes családnak, van lakáshitele, autókölcsöne, kreditkártyái szinte nem marad félretett pénze.

Itt egy ír állampolgárnak ugyanolyan nehéz kifizetni egy 400 000 eurós (102 millió forint) lakáshitelt (mivel itt a lakásárak nagyon magasak), mint Magyarországon egy 15 millió forintosat. Ezt azért így írtam, mert itt, Írországban kb. ugyanolyan lakást vagy házat lehet venni 400 ezer euróért (102 millió forint), mint Magyarországon 15-20 millió forintért. Amúgy az emberek, ahogy már az előzőekben leírtam ugyanúgy depressziósak itt is, mint Magyarországon csak más okok miatt. Magyarországon a politika nagyon nagy nyomást gyakorol az emberekre, és ez a családi és párkapcsolatok megromlásához vezet. A megélhetéssel kapcsolatos sok szorongás, idegeskedés a nemzet egészségromlásának oka is.

Senki sem szeret külföldön élni, és a családját és a szeretteit otthon hagyni, de sajnos rá vagyunk kényszerülve!

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás kb. 1,50 euró (383 forint) óránként, valahol több. Buszjegy 1,40 euró (357 forint), a mozi kb. 8-10 euró (2040-2550 forint), a sör kb. 5 euró (1275 forint), a kávé 2,50 euró.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Változó, 1200-1600 euró között (306 000-408 000 forint), de van drágább is. Az árak szerintem nem lényegesek, mert így nem lehet reális képet alkotni az életszínvonalról és a kereseti lehetőségekről. Mint bárhol a világon, az számít, hogy ki, milyen jól gazdálkodik a pénzével.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
a keresetem nagy részét albérletre és kajára költöm el. A kaján nem szabad spórolnom, mert éhesen nem tudok koncentrálni a teendőimre. Néha veszek egy-két ruhát magamnak, de ez itt nem érdekel nagyon, mert én most inkább gyűjtöm a pénzemet, mert minél előbb ki szeretném fizetni a felvett lakáskölcsönöm hátralevő részét. Sajnos, ez otthoni keresetből igen nehéz lenne. Ha nem muszáj, akkor nem fizetem 20 évig, mert az egy nagy teher nekem, és ugyan a lakás az én nevemen van, de sajnos még a banké. A kérdésre, hogy mennyit tudok félretenni, azt mondanám, hogy amikor kevés órát adnak a munkahelyemen, akkor csak pár száz eurót havonta. De ha van legalább heti 40 órám és még túlóra is, meg másodállás, akkor lehet ez havi 1500 euró (382 500 forint) is. Úgyhogy, sajnos egyszer fent, egyszer lent. Úgy, mint Pom-Pom az ágon.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Szerintem, ebben a világban nem sok ember tudja, hogy mi is lenne neki a legjobb munka, de én mindig a számomra éppen aktuális helyet választom. Mivel most a lakáskölcsönöm kifizetése a legfontosabb, ezért végül is barmit elvállalok, ami jól fizet, de ezért sok dolgot le kell nyelni. Például egy idegen országban kell élnem, ahol mindig is külföldinek érzem magma, hiába fogadnak el az emberek és a munkatársaim. Végül is nekem műszaki végzettségem van, amit Magyarországon csináltam, és ezt a tudást itt, Írországban elég jól tudom kamatoztatni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Attól függ, hogy ki, hogyan éli meg. Nekem már elegem van külföldből és minél előbb mennék haza, csak a lakáskölcsön miatt maradok. Elég kitartó vagyok, bízok magamban, és el fogom érni, amit szeretnek, mert tudom, hogy van értelme. Arra, hogy csak szórakozásból legyek külföldön, inkább választanék más országot, ahol legalább az idő jó.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy Magyarországon olyan rosszra fog fordulni a gazdasági helyzet, hogy nem lesz értelme hazamennem innen. Amiben viszont reménykedem, hogy minél előbb kifizetem a lakáskölcsönömet, hazaköltözök és a saját lakásomban, a kétszemélyes ágyamon a hátamon feküdve azon kezdek el majd gondolkodni, hogyan is tovább?

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Mindig a napi vagy heti aktuális, akárcsak otthon. Az emberek itt is nagyon le vannak terhelve a munkájukkal és kölcsöneikkel, a családra és a kapcsolataik ápolására kevés idő jut.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Talán az, amikor az egyik leghíresebb, 24 éves ír fotómodell (Katie French) meghalt, mert egy partin rossz minőségű drog használásánál az agyában valami bevérzés keletkezett.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Mivel sokszor rossz az időjárás, ezért nincs annyi lehetőség, mint Magyarországon, de a rossz idő ellenére népszerű a golfozás, rugby, foci és a hétvégi közös családi kirándulások. Mondhatnám azt is, hogy sokan járnak konditermekbe, de nem veszik olyan komolyan, mint a magyarok, mert a hétvégi bulizás, dínom-dánom az fontosabb.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Pub, pub, pub. Étterem, night klubbok. Mutassuk meg, hogyan kell elkölteni az egész heti keresetünket szombat délelőtti vásárlással új ruhákra, és este szórakozásra.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Abszolút nem! Viszont szívesen támogatnám őket abban, hogy amíg fiatalok, eltöltsenek itt egy évet nyelvtanulás céljából.

<