187. Korzenszky Emőke - Washington

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Korzenszky Emőke mesél Washingtonról. 
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2006-ban ismertem meg a Calasanctius Training Programot (CTP), melyet Forgách Péter, Buffaloban élő szemsebész hívott életre azért, hogy magyar fiataloknak ösztöndíj lehetőséget biztosítson az Egyesült Államokban, akik megszerzett tudásukat hazatérésük után, otthon kamatoztatják és ezt készek aktívan visszaadni az otthoni közösségek számára. 2007 januárjában utaztam New Yorkba, ahol egy szemesztert tanultam, és kutattam a disszertációmhoz. ACTP programon keresztül ismertem meg az Amerikai Magyar Koalíciót (Hungarian American Coalition, HAC), ahol az év második felében a kongresszusi gyakornoki program keretében dolgoztam, így kerültem a Kongresszusba, pontosabban a Képviselőházba. A koalíció az amerikai magyar non-profit szervezeteket fogja össze és a magyar kultúra megtartása mellett, a magyar érdekérvényesítésre és kisebbségi jogokra fekteti a hangsúlyt. Lehetőségem volt aktuális magyar kérdésekben lobbizni itt a Kongresszusban, mint például a szlovákiai magyarok helyzete. Örömömre szolgál, hogy itt, Amerikában is előre tudjuk mozdítani a kárpát-medencei magyarság helyzetét - természetesen az itteni magyarok segítségével. Napi dolgom a Kongresszusi Külügyi Bizottság (Foreign Affairs Committee) és a Kongresszusi Emberi Jogi Frakció (Congressional Human Rights Caucus) meghallgatásainak és tárgyalásainak előkészítése, valamint egy képviselői iroda adminisztratív munkái. Jelenleg koordinátora vagyok a Kongresszusi Magyar Frakciónak (Hungarian American Caucus) - igen, van ilyen is, a 20 frakcióból egy, csak magyar ügyekkel foglalkozik.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Washington igazi olvasztótégely. Alig van washingtoni, mindenkit valahonnan máshonnan csábítottak ide. Rengeteg lobbista és közszférában dolgozó ember fordul meg itt. Szeretem azt, hogy ez a város vonzza a nagyágyúkat, rengeteg érdekes, intelligens, széles látókörű emberrel lehet itt találkozni. Az emberek ebből kifolyólag nagyon nyitottak és közvetlenek, sose tudhatod, hogy milyen felelős beosztású emberrel váltasz egy-két szót a metrón.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család, barátok, természetesen. Hiányzik a felszabadult hangulat az utcán, éttermekben, bárokban, úgy fogalmaznám meg, hogy otthon élet van az emberekben. Mindenki nagyon közvetlen, de mindez a felszínen jelentkezik. Hiányzik még a szabadságérzet, Washingtonban minden sarkon áll egy rendőr, mindenhol fokozott biztonsági ellenőrzés van, az élet rengeteg szegmense le van szabályozva, és folyamatosan figyelmeztetnek a veszélyekre. Sajnos egyre kevesebb a biztonságos környék is a varosban, de szerencsém van, hogy a belvárosban lakom.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A segítőkészség, kedvesség, figyelmesség, még ha néha kissé felszínes is. Jó lenne, ha otthon is kedvesek lennének az emberek egymáshoz, sokkal jobb lenne az általános hangulat. Hiányozni fog az, hogy a kemény munka, azzal arányos előrejutással jár. Az emberek értékelik a másik munkáját és erőfeszítését, és ezzel tényleg lehet sikereket elérni. Rengeteg lehetőség van itt. Tetszik az, hogy itt a Kongresszusban is kikérik a véleményemet bizonyos ügyekben, és komolyan is veszik, megfontolják. Az a hangulat is hiányozni fog, hogy a legtöbb ember a lehetőségeihez mérten szeretne adni valamit a közösségének, itt igazi kultúrája van az önkéntességnek, egymás segítésének. A CTP-vel egy ilyen magyarországi kultúra kialakításán dolgozunk.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Nagy szakadékokat tapasztalok Amerikában, minden nagyvárosban több, egymástól nagyon messze álló szubkultúra létezik. Washington DC különleges ilyen szempontból, hiszen itt él a legtöbb kongresszusi és kormányalkalmazott, sőt, maga az elnök is. Ez ad egy különleges hangulatot és életszínvonalat a belvárosnak. A külvárosok ugyanakkor arról híresek/hírhedtek, hogy amerikai viszonylatban az egyik legmagasabb bűnözési rátát produkálják, sok a bandaháború, nagy a szegénység és komoly problémát jelent a drogfogyasztás. Első látásra kiegyensúlyozottak és boldogok az emberek. Ugyanakkor Amerika a munkamániás emberek hazája, ez rengeteg stresszel jár. Sajnos egyre többet hallani a növekvő számú mentálhigiénés problémákról és a magas gyógyszerfogyasztásról.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy városban sem volt még ennyi gondom a parkolással, mint itt. Mindenhol csak engedéllyel lehet megállni, előszeretettel osztogatják a büntetéseket. Egy óra kb. 2 dollár (350 forint) egy parkolóóránál, ha van, és limitált, a parkolóházak akár 16 dollárt (2800 forint) is elkérnek egy napra. Egy buszjegy 1,20 dollár (210 forint), amihez jár egy átszállójegy, amit a sofőrtől lehet kérni. Ezzel három órán belül ingyen lehet utazni, még egyszer, tetszőleges vonalon. Egy mozijegy 10 dollár (1750 forint), egy sör 5 dollár (875 forint) körül van, ez persze nem korsó, hanem kisebb adag. Kávé nélkül biztosan megállna ez a város, mindenki papírpoharakkal járkál az utcán, folyosókon. Egy kávé kb. 2 dollár (350 forint). A szórakozás elég drága, sokat kérnek a klubok bejáratánál, meg kell nézni, hogy az ember mennyit hajlandó egy este költeni. Ruha, egyéb dolgok olcsók és jó minőségűek.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
2000 dollár (350 000 forint) a legolcsóbb. Határ a csillagos ég.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jelenleg pont annyit keresek, hogy a havi költségeimet tudom fedezni, ez étel-ital, közlekedés, szórakozás, a kocsi fenntartása már a tartalékokból megy. Spórolni, gyűjteni nem tudok, de most nem is ez a célom, hanem egy rendes, kiegyensúlyozott életet élni, tapasztalatot és kapcsolatokat szerezni, és azt tőkeként hazavinni. Napi anyagi gondjaim szerencsére nincsenek, pont kijövök a fizetésemből.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen. Azt is tudom, hogy miután hazatérek, ugyanezzel szeretnék foglalkozni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Tipikus pozitív gondolkodás. Sok embernek vannak gondjai itt is, de nem hallani annyi panaszkodást, mint otthon.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok attól, hogy hazatérésem után nehéz lesz a munkakeresés, vagy nem találok ilyen színvonalú munkát vagy megfelelő fizetést. Remélem, hogy otthon olyan életet tudok majd kialakítani magamnak, amilyet szeretnék, mert szeretnék otthon letelepedni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az elnökválasztás. Amerika történelmének leghosszabb elnökválasztási kampányát éli meg, az újságok, tévéműsorok napi szinten foglalkoznak az elnökjelölt-jelöltek csatározásaival. A másik beszédtéma Irak és a háború, ami szorosan kapcsolódik az elnökválasztási kampányhoz is.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az elnökválasztás természetesen.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sokan sportolnak, leginkább konditerembe járnak. Sok ember van a mozikban is hétvégenként. A belvárosi könyvesboltok mindig tele vannak, különösen érdekes ebédszünetben a sok ott kávézgató és olvasó ember. Ismét hozzá kell tennem, ez Washington, nem az átlag Amerika. A legjellemzőbb szabadidős tevékenység az étterembe járás. Kevesen főznek otthon, viszonylag olcsón meg lehet vacsorázni, általában ez szokott lenni az esti program. Ahogy írtam, Amerika a munkamániás emberek hazája, családra, önmagukra sajnos kevés idejük jut az embereknek. Csodálatos természeti adottságai vannak Amerikának, igyekszem kirándulni, ha tudok, bár a város nagyon magába tudja szippantani az embert a rengeteg lehetőségével. Bevett szokás az úgynevezett Happy Hour, a munkaidő utáni italozgatás a belvárosban.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg lehetőség van. Sok mozi, bár van a városban, jó klubok és színvonalas színházak. Szinte mindig vannak nyílt előadások valamelyik egyetemen vagy intézetben. Határt csak az ember pénztárcája szab.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
A Kárpát-medencében tudom elképzelni az életemet, szeretnék ott élni majd és a gyermekeimet ott, magyarkent felnevelni. Sok dolog van Magyarországon és nekünk ott a helyünk.

<