190. Jávor István - Skegness, Anglia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Skegnessből jelentkezik Jávor István.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Angliába 2007 szeptemberében kerültem, egy magyar munkaközvetítő cég által. Mivel iskolai tanulmányaimat befejeztem, és egyetemre nem vettek fel, gondoltam, szerencsét próbálok. Skegnessben a Butlinsban dolgozom, étteremben. Egyelőre.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Nem túl nagy varos, talán 10-15 000 fős. A környék fejlettségét Butlinsnak köszönheti. Így hát a városban van minden, hipermarketek, elektronikai áruházak, pályaudvar, tengerpart. Az időjárás általános. Kedvesek az emberek, nagyon közvetlenek. Én jól érzem itt magam. De mint a mondás mondja: "mindenhol jó, de legjobb otthon", ez sokszor meg is mutatkozik, ünnepekkor, esetleg egy borúsabb napon. Ha szép az idő, akkor az ember könnyen fel tudja találni magát, mert ugyebár csak a buta ember unatkozik.

Mi hiányzik Magyarországról?
Egyértelműen a családom és a barátaim, és annak a lehetősége, hogy mindenki megértsen.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A társaság. Nagyon jó csapattal vagyok kint. E tekintetben szerencsésnek mondhatom magam, mert vannak a közelemben magyarok, és ők is nagyon rendesek.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Lincolshire megye Angliának nem a leggazdagabb környéke. Ez néha meg is mutatkozik. De mint már mondtam, nagyon kedvesek az emberek

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolást nem tudom, nincs kocsim, de sok helyen pár óra ingyenes. A buszjegy 1,40 font (487 forint) a városban. A mozijegy 2-5 font (696-1740 forint) között változik, attól függően, hogy kinek szól, és mikori a film (dolgozóknak kedvezménye van). A sör boltban 30-50 pence (104-174 forint) egy kis üveg, szórakozóhelyen 1,50-3 font (522-1044 font) között változik az egy pint (564 ml). A kávé 1-3 font (348- 1044 forint) között.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Elég drágák. Szerintem 600 font (208 800 forint) felett is lehet egy hónap (környékhez viszonyítva drágának mondható).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az, hogy mennyit teszek félre, az éppen attól függ, hogy mit kell vennem. De havi szinten 400-600 fontot (139 200-208 800 forint) is félre tudok tenni (túlórázástól és szezontól függően). Most az álmaimat szeretném megvalósítani. Szeretnék egy nagy kombi autót, céget alapítani Angliában, tanulni, de ezek mind távlati tervek. Talán az autó a legvalószínűbb. A fizetésem nagy részét megpróbálom eltenni, de eddig ez nem sikerült a berendezkedés miatt (számítógép, használati cikkek stb.).

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem, ez a munka csak lehetőség volt a kijutásra, megtanít az angol életre. Szeretnék továbblépni egy másik munkahelyre egy éven belül, kivéve, ha van lehetőségem előrébb lépni ennél a cégnél. Ezért is próbálok mindent megtenni, mert ugye az ember nem tehet fel mindent egy lapra. Kellenek tartalék tervek is.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Kicsit pörgősebb, nagyon monoton tud lenni, de egyben gyorsabban telik az idő, mert itthon nem volt mit tenni. Reggel suli, délután semmittevés. Itt reggel és este munka, közte ebéd, mosás, bevásárlás meg a napi teendők. Esténként meg bulik vagy csak filmezés, baráti összejövetelek.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartani csak két dologtól tartok, hogy egyedül maradok, nem szeretnek egyedül magyar lenni egy helyen, szeretem a társaságot. A másik, hogy haza kell jönnöm, mert ha elvesztem az állásom, nehéz lehet találni másikat, referenciák nélkül. Reménykedni? Nem nagyon gondolkodtam el rajta. Csak a céljaimat tudjam megvalósítani, és működjenek a céljaim. Működjön az esetleges cég (de ezek, mint mondtam, távlati tervek, homály fedi őket). Talán az, hogy tanuljak meg nagyon jól angolul.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Kivel mi történt, ki mit szerencsétlenkedett aznap, esetleg, hogy mennyire tehetetlenek az angol vendégek.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem szoktam nagyon figyelni. Általában egy csinos hölgy, plusz a tegnapi vezető hír a híradóból.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Mostanában kezdett elterjedni a konditerembe járás. Majd a jó idő közeledtével a sportok, de a bulik mindig vannak.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Igazából elég sokféle. Lehet akár túlórázni, mert ugye, kinek mi a szórakozás, de környékbeli mulatóhelyekre lehet menni, házibulit lehet rendezni, városba bemenni, és igazából barmi, amit meg lehet valósítani úgy, hogy ha esetleg vasárnap dolgozni kell, ne legyen az ember nagyon fáradt.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Még ezen a kérdésen sem gondolkodtam, de szeretnék kint családot, már csak az egyszerűbb élet szempontjából is, nekik iskola, több nyelvet tudhatnának. Én valójában bárhol elvagyok, csak szeressek ott lenni. Az esetleges gyereknek sok beleszólása nem lesz.

<