[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

194. Herkely Dominica - Melbourne, Ausztrália

2008.02.09., 5:08|Utolsó módosítás:2008. 02. 09., 20:55|

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Melbourne-ből jelentkezik Herkely Dominica.

Forrás: [origo]

Herkely Dominica - Melbourne

Jelentkezz te is!

Ha kérdéseinkre te is szívesen válaszolnál, írj nekünk a vilagkorul@origo.hu címre!

JÁTSSZ ONLINE!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
3 hónapja érkeztem nyelvet tanulni és utazni. 2 és fél hónapot voltam Sydney-ben, most Melbourne-t fedezem fel, majd jöhet Cairns és Brisbane. Sikerült kifognom az egyik legjobb nyelviskolát, úgyhogy szerencsésnek mondhatom magam.
 
Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Ausztrália az a hely, ahova soha nem gondoltam, hogy elutazom, de ez volt eddig életem legjobb döntése. Sydney az ország legmozgalmasabb városa. Az ember első pillanatban nem is tudja hirtelen, hogy New Yorkban vagy Sydney-ben van.  
 
Mi hiányzik Magyarországról?
Család, barátok és természetesen az étel. Most tanultam meg igazán értékelni a magyar konyhát. Sushis minden sarkon van, indiai pedig minden másodikon, de magyar éttermet találni nehéz.
 
Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Minden. A pörgés, az emberek gondolkodása teljesen más. Nem próbálnak meg keresztbe tenni egymásnak, mint otthon. Sokkal tisztábban látják a dolgokat, és sokkal pozitívabban állnak az élethez, a munkához.
 
Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal magasabb jóval az otthoninál. Jobbak a fizetések, de az árak a bérekhez viszonyítva alacsonyabbak, mint Magyarországon. Viszont Sydney-ben nagy probléma a fiataloknak a lakásvásárlás. Túl magasak az ingatlanárak. Egy 1-2 szobás lakás félmillió $ (nyolcvanmillió Ft). Hitelt nem kapnak, mert a jövedelmük nem elég, félretenni pedig nehéz, hisz fizetni kell az albérletet. Melbourne ebből a szempontból jobb, az árak 20%-kal alacsonyabbak. Itt boldog és kiegyensúlyozott az emberek 90%-a. Nem kell a másnap miatt aggódniuk.
 
Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A hetijegy 35 $ (5600 Ft) Sydney-ben, 28 $ Melbourne-ben. (Sydney-nek sokkal jobb a közlekedése, minden második utcában jár busz, és kb. hatutcánként van vonatállomás.) A mozijegy 16-18 $ körül van, ami ha jól tudom szerdánként csak 10 $.  Egy csésze kávé Sydney-ben 2,50 $, Melbourne-ben 3,70 $.
 
Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy kétszobás belvárosi lakás havi bérlete 800 $ (128 000 Ft) körül van. Természetesen könnyen találhatunk ennél jóval drágábbat is, olcsóbbat már kevésbé. 

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jövedelmem sajnos nincs, 2 hónapra nem vesznek fel szívesen senkit dolgozni. Mire spórolok? Utazásokra, ha már egyszer eljut az ember a világ másik felére, érdemes minél több helyet meglátogatni.
 
Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Szeretek nyelveket tanulni, tehát mondhatjuk, hogy igen.
 
Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Magyarország és Ausztrália mondhatni ellentétek. Itt munka után, ha jó idő van, leugranak a partra, kicsit pihenni és jól érezni magukat, vagy csak elugranak egy kávéra, italra (Ha már az italnál tartunk: itt addig nincs megállás, amíg maguknál vannak.) Otthon a legtöbb ember csak hazamegy és morcosan ül a tv előtt.
 
Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Golf, szörf, tenisz, baseball, mindegy, csak sport legyen.
 
Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Nincs túl nagy választék. Vannak sörözők, meg nagyon elit klubbok, ahova nem mindenki juthat be.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Messze vagyok még a gyerekvállalástól, de biztosan meg fogom nekik mutatni, hogy így is lehet élni, gondok és idegesség nélkül. Aztán eldönthetik, hogy ezt választják-e.

<<Előző

[origo]

MagyarországsorozatiWiW a világ körülMelbourneAusztrália
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »